Sikló sárkány készítés – Sárkánykészítés

Share Button

Egy igen egyszerű, házilag is könnyen elkészíthető sikló sárkány tervét és építési leírását szeretném az alábbiakban megosztani. Ez a sárkány kis szélben is könnyen repül, kevés a törékeny alkatrésze, gyakorlatilag alig kerül valamibe, de önfeledt szórakozást biztosít minden korosztálynak.
Ja! És tuti, hogy repül! 🙂

Szükségünk lesz:

 • egy legalább 45 cm hosszú, vékony szemeteszsákra, a szín kiválasztásával járjunk el körültekintően, vannak “jó színű” zsákok (egy szemeteszsákból 2 vitorla jön ki) Ajánlás: 50 x 60-as méretű zsák az ideális választás!
 •  sárkányonként 2 db 45 cm hosszú hurkapálcára ( a kiválasztásnál ismét némi körültekintésre van szükség, egyenesnek és csomómentesnek kell lennie, a papírboltokban megtalálható ez a hossz. Az a hurkapáca alkalmas építésre, amelyiket egy sík felületre helyezve görgetünk, úgy, hogy a pálcát középen nyomjuk. Ha két vége nem vagy kicsit emelkedik el, akkor egyenesnek mondható. Kicsit érdemes meghajtogatni, megsodorgatni, az erősebb, egészségesebb szálakra van szükségünk.
 •  gomblyuk varró cérna – ez lesz az eresztőzsinór, bármelyik megfelel
 • 1 db szívószál, 2 db, 1,5 cm hosszú darabra lesz szükségünk sárkányonként
 • cellux
 • olló
 • centi
 • rajzeszköz, ami fog a szemets zsákra
 • vonalzó
 • bármi, amire fel lehet tekerni 6-7 méternyi eresztőcérnát (fadarab, wc papír guriga, összesodort kartonpapír)

A szemeteszsákra rajzoljuk fel a következő alakzatot úgy, hogy előtte a zsák alsó, összeforrasztott részét vágjuk le. A szemeteszsák ebben az állapotban még egy “cső”, az alakzat tulajdonképpen a vitorla félbe hajtva, vigyázzunk, hogy az oldalnál csak egy hajtás legyen, némelyiket többször hajtogatják. Azért érdemes félbe hajtva kivágni, mert ezzel biztosíthatjuk, hogy a kivágott vitorla szimmetrikus legyen. A 7 cm-es kört nem kell körzővel kiszerkeszteni, egyszerűbb, ha egy nagyjából 7 cm átmérőjű poharat vagy edényt rajzolunk körbe. Ha csak 5 cm-es van, az sem baj!

félbe hajtott kukás zsák

A kivágott vitorlát hajtsuk szét és helyezzünk el a rajz szerint a hurkapálcákat. Ez után 6 cm hosszú cellux egyik felével ragasszuk le a hurkapálcát a hossza mentén, majd a lelógó részt hajtsuk vissza a vitorla hátoldalára. A hurkapálcák végeihez 2-2 db cellux szükséges, de ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a ragasztószalagok jól tartanak, akkor lehet erősíteni. Ragasszuk le a megjelölt helyeken a hurkapálcákat.
Szintén áthajtásos technikával rögzítsük a szívószálat.

sarkany-osszealli-tasi-rajz-1024x865

Tulajdonképen ezzel el is készült a sárkány, csupán a kantározása van hátra. Ehhez a cérnából vágjunk le egy 80 cm-es darabot. Az egyik végét kössük a szívószálon át csomóra, majd a másik oldalt is. A csomókat érdemes 3x áthurkolni, a cérna így nem fog később sem kioldódni. Ezek után a két szívószálon átfűzött cérna véget fogjuk össze és keressük meg a cérna közepét. Ide készítsünk egy kb. 3 cm-es hurok fület. Fontos, hogy ez a fül pontosan középen legyen, ez biztosítja a sárkány kiegyensúlyozott repülését.

kantár

Ezek után már nincs más teendőnk, mint a cérnából feltekerni és rákötni vagy 6-7 métert egy kis faágra vagy kartondarabra és a szabad végét pedig a hurokra. Győződjünk meg arról, hogy az eresztőzsinórt a hurok közepére csúsztattuk.

És kééész! Nincs más feladat, mint a gyerek kezébe adni, és ha szépen repül, akkor ide írni egy kis beszámolót! 🙂
…persze felnőtteknek is jó szórakozás! 😉

Ha valahol elakadtál a készítésben vagy nem egyértelmű a fenti iránymutatás, akkor egy egyszerű regisztráció után a fórumon feltheted a kérdésedet, nagyon szívesen segítünk! 🙂

Share Button

Sikló sárkány készítés – Sárkánykészítés bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. Zénó hozzászólása:

  Hétvégén megcsináltuk a siklósárkányt, csak mi még egy hosszú farkat kötöttünk rá virágkötő dísz szalagból, meg az aljára színes krepp papír csíkokat. A gyerekeknek nagyon tetszett. Csak leraktuk a földre, és egy kisebb szellő már fel is vitte. Egyszerű, olcsó és TÉNYLEG MŰKÖDIK!

  Üdv: Zénó

  • Zsolt Erdei humanual hozzászólása:

   Gratulálok a sárkányhoz… a farok néha bizony jól jön!
   …és vannak ennél sokkal jobb sárkányok is! 😉
   Köszönöm a visszajelzést, jó ezt hallani. 🙂

 2. Névtelen hozzászólása:

  Azt se tudom hogy kezdjem el?

Szólj hozzá a témához!