Paplan ernyők – Oktatóanyag

Share Button

Igen széles körben szerezhetők be ezek az eszközök. Alap tulajdonságuk, hogy mindenféle merev keret vagy váz nélkül szerelhetők össze, a szél nyomásától nyerik el repképes formájukat. Irányításuk egyszerű, kezdők számára kimondottan jó választás, hiszen nem lehet összetörni. Fontos megjegyezni azonban, hogy a méret testsúly arány kiválasztása lényeges, mert egy túlméretezett paplan akár balesetet is tud okozni a húzóerejével. Az irányításhoz több eszköz is rendelkezésre áll,  a csuklópánt,  a Bar vagy a négyzsinóros fogantyú.

 • A csuklópánt lehet egy szélesebb szövetcsíkból kialakított darab vagy erősebb húzáshoz a szivacsos kivitel. A csuklópántos irányítás nagyobb szabadságot ad, a két kar teljesen szabadon tud mozogni, általában ezt a kisebb sárkányokhoz szokták alkalmazni.
 • A Bar egy olyan merev és egyenes irányító, aminek a két végpontjára vannak rögzítve a zsinórok, a pilóta pedig ezek mellett tudja megfogni az eszközt. A két végpont fordításával tudja irányítani a sárkányt. Előnye, hogy nagyobb húzású sárkányoknál könnyebben kezelhető, kitekiller, depower zsinórok is beköthetők. Egyaránt használható két és négyzsinóros sárkányoknál.
 • A négyzsinóros fogantyúk is  nagy szabadságot adnak a pilótának, viszont jobban igénybe veszi a kezed. Már az elején érdemes leszögezni, hogy ehhez az eszközhöz feltétlenül szükséges kiegészítő a kitekiller. A fogantyú forgatásával és húzásával is lehet a sárkányt irányítani, a fogantyú alsó részébe bekötött fékzsinórokkal finoman lehet hangolni a repülést, szükség esetén pedig kifogni a szelet a vitorlából.

Az alábbiakban szeretnék támogatást nyújtani azok számára, akik ilyen eszközzel még nem találkoztak és némi információra vágynak. Ime:

A két- és négyzsinóros paplanernyő részei

 1. 0:05 front oldal, itt helyezkednek el a kantárok
 2. 0:15 hátoldal
 3. szárnyél vagy belépő él, a paplanokon ez a rész az ahol a levegő be tud jutni a cellákba, tehát ez az él az amelyiken nyitott részeket találsz
 4. 0:31 kilépő él
 5. 0:38 kantár
 6. 0:50 irányítózsinórok, ezek a belépő él oldalán és a sárkány front oldalán helyezkednek el
 7. 0:54 fékzsinórok, ezek a kilépő él oldalán helyezkednek el

Össze- és szétszerelés (kétzsinórosok)

A reptető helyre kiérkezve csomagold ki a sárkányt,a zsinórt és a csuklópántokat. Az ernyőt úgy hajtogasd szét, hogy a szél érkezésének irányába essen a kilépő él, érdemes ezt az összeszerelés végéig lesúlyozni, ezzel elkerülheted, hogy a szél alákapjon. A kantár szárakt érdemes egy kicsit megfeszítve megbizonyosodni, hogy nincsenek összegubancolódva, nem akadnak-e egymásba. A kantárok végpontján találsz egy-egy nagyobb csomót, erre tudod egy egyszerű hurok csomóval felkötni az irányító zsinórokat. A zsinór letekerése közben figyelj arra, hogy ne rángasd a sárkányt, mert nehézkessé válhat a felszállás. Egy másik technika szerint a zsinór letekerésével kezdheted az összeszerelést, ehhez szükséged lesz egy rögzítő cövekre. A cövekhez először a csuklópántokat kell rögzítsd vagy a bar-t. Ezzel kényelmesen le tudod tekerni a zsinórt és összeszerelésnél a sárkányod máris rögzítve van. Amennyiben nincs a zsinór végére rögzítve a csuklópánt, akkor a videón látható módon kell felhurkold, a zsinór végi hurkon kell átbujtasd az egész pántot. (2:20)

A felszálláshoz szükséges mozdulat a szél erősségétől függ. Mindenek előtt győződj meg arról, hogy a jobb oldali zsinór a jobb kezeddel fogod-e? Ha nagy a szél, akkor elég annyira meghúzni a sárkányod, hogy a nyitott cellarészek (belépő él) a szél irányába álljanak, ekkor megtelnek a cellák és a sárkány megindul fel irányba. Az irányításhoz nagy tudásra nincs szükség. Ha  a bal oldali zsinórt húzod, akkor balra, ha a jobb oldali zsinórt húzod, akkor jobbra fog fordulni. (3:20) Amennyiben a szél ereje változó és a sárkány elveszti repképes alakját, akkor érdemes egy kicsit “pumpálni”. Ilyenkor mindkét zsinórt egyszerre kell sokszor egymás után közép erősen meghúzni, hogy kifeszüljön a vitorla anyaga és újra bele tudjon kapni a szél. A repülés közben különböző alakzatokban tudsz manőverezni, nyolcasokat, teljes fordulókat, hirtelen kanyarokat. Amint elkezd összeesni az ernyő, sokat veszít a repülési tulajdonságaiból. Leszálláshoz repülj ki a szélablak széléhez és ott kormányozd a sárkányt a talajhoz. (3:25) A paplan sárkányok két módon tudnak megsérülni:

 1. nagy sebességgel a belépő éllel a földhöz csapódva a cellák kiszakadhatnak (kipukkadnak) Ezt úgy kerülheted el, hogy a becsapódás előtt eldobod az irányító zsinórokat, vagy elveszed a szél sebességét és nekiiramodsz.
 2. a talajon lévő tárgyak átszakíthatják a vitorla anyagát. Kerüld az ilyen helyeket…
Az összeszerelést a vitorlával kezd, bontsd ki a hurok csomókat a kantárról. A kantár két végpontját húzd át a be vagy a kilépő élen található kis fülön, ezzel elkerülheted, hogy csomagolás alatt összegubancolódjanak, átbújjanak egymáson, a kantár többi részét is rendezd el. A hajtogatást kintről befelé kezd két oldalról, próbáld akkorára hajtogatni, amekkora a hordtáskája. A zsinór feltekerését teljesen mindegy, hogy honnan kezded.  A csukló pántok is rajta maradhatnak, hogy legközelebb ezzel ne kelljen bíbelődni. Én általában a pántokat a cövekhez szoktam rögzíteni és összetekerés előtt megfeszítem a zsinórokat, ezzel a legközelebbi lecsévélést segítem, nem kerül laza zsinór a winderre.

Össze- és szétszerelés (négyzsinórosok)

Nem ismételném önmagam, gyakorlatilag a vitorla kezelése megegyezik a kétzsinórosokéval. A különbség a zsinórok számának különbségéből adódik.

Szétcsomagolás után keresd ki a fék és az irányító zsinórokhoz tartozó kantárvégeket. Ezek általában párban, azonos színnel vannak jelölve. A fékzsinórok a paplan kilépő (zárt) élénél vannak bekötve, a felülethez és a belépő (nyitott rész) élnél az irányító zsinórok kantárjához vezetnek. Ezeket a végeket hajtsd ki jobbra-balra párban. A fogantyúkon a felső részhez az irányító zsinórok kerülnek, és az alsó részhez a fékzsinórok. A fogantyúkat rögzítsd cövekkel, majd párban kösd őket össze a megfelelő kantárvéggel. Az irányítás a fogantyúval alapvetőleg azonos a kétzsinórosokéval, azonban a fékzsinórok használata több lehetőséget ad. A jobbra-balra fordulást a jobb és bal fogantyú húzásával is lehet végrehajtani. Azonban ha az egyik fogantyún a fékzsinórt meghúzod (a fogantyú alját magad felé fordítod), akkor a szárnynak az a fele befékeződik, és az ellentétes oldal kezd el fordulni. Akár fejjel lefelé is meg tudod állítani a sárkányt, úgy, hogy a két fékzsinórt tartod feszesen, azonban ehhez a sárkánynak is alkalmasnak kell lennie ehhez. Nem minden négyzsinóros sárkány képes az ilyen manőverekre. A négyzsinóros sárkányokat könnyebb újraindítani. Amikor a belépő él a föld felé fordulva fekszik a földön, akkor a két fékzsinór erőteljesebb húzásával (evező mozdulat) tudod ismét felemelni a sárkányt. Az alsó videóban ezt jól meg is lehet figyelni. Ilyenkor csak addig emeld meg, amennyi már elég a forduláshoz a paplanok nem szeretik az ilyen manővereket, könnyen összeomlanak. Oldal irányba is meg tudod állítani, ekkor a felső oldalhoz tartozó fogantyút kell magadhoz közelebb tartanod, így a sárkány felső része feléd dől, fel tud feküdni a szélre.

A vitorla összecsomagolása azonos a kétzsinórosokéval, a kantárvégeket oldalanként érdemes ilyenkor egymásba hurkolni és úgy átbújtatni a fülön. A  fogantyúkat rajta is hagyhatod a zsinórokon, ezzel el lehet kerülni a felesleges gubancokat. Cövekkel rögzítsd a fogantyúkat úgy, hogy a cövek közvetlenül a fogantyú irányító zsinórjainál kerülje meg a cöveket. A szabad végeket feszítsd meg, és az oldalakhoz tartozó zsinórokat hurkold egymásra.

Kitesportshungary

Felszállás

Kitekiller

Depower

Rush újraindítása

Vontatáshoz

Rush oktató

Share Button

Szólj hozzá a témához!