Kis szeles repülés – Négyzsinóros Revolution sárkányok

Share Button

Előfordul, hogy a pilóta lyukra fut, mire kiér az eresztőhelyhez elfogy a szél. Ekkor vagy kétségbeesik, vagy nekiáll gyakorolni a kis szeles technikát. De figyelem! Nem ajánlatos az első órákban ezzel kezdeni, hiszen ez a technika egyfajta alaptudást megkövetel a pilótától. Amikor elegendő a szél a Revolution sárkányokhoz, akkor a fogantyúkon érezheted a zsinórok húzását, sokkal könnyebb így az irányítás. A kis szélben könnyen alulkormányozhatod a sárkányt, a fogantyúkon alig van ellenállás. Az alapokhoz legyen elég annyi, hogy minden zsinór maradjon feszes, és próbáld minden állapotában a sárkány felső részét magad felé dönteni.
A zsinórok minél vékonyabbak és rövidebbek, annál jobban tudsz manőverezni. Ilyenkor a hosszú és erős zsinór hátráltat, egyrészt a súlya és másrészt az ellenállása miatt.  A hosszú zsinór egy elvétett mozdulatnál sokkal könnyebben és hosszabban meglazulhat amit nehéz korrigálni.
Ismét meg kell említsem a kerethez használt csövek merevségét. Fontos részlet, hogy ilyenkor 1 x tekercselt csöveket használj, vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy minél vékonyabb csöveid vannak, annál jobb! A vékony falú csövek jobban hajlanak, ami azért fontos, mert a vitorla így könnyebben tud kiöblösödni, és ezzel mozgási energiához jutni. A vastag falú csövek használatával a sárkány lapos marad, ennyi erővel egy falapot is  rángathatna a pilóta, eredmény nélkül.

A következőképpen kezdj hozzá:

  1. a legjobb amikor a szél ereje gyakorlás/sárkányozás közben alábbhagy. Ez általában késő délután-este felé következik be. Ilyenkor a zsinórok húzása fokozatosan csökken, az átállás, szinte magától megy, észre sem veszed hogy már nem húz.
  2. a felszálláshoz erősebb kormánymozdulatra és intenzívebb pumpáló mozgásra van szükséged.
  3. a pumpálást egy nagy húzás és utána sok kisebb kövesse miközben hátrálsz
  4. amikor elérted a kívánt magasságot, akkor oldalra fordult helyzetbe sokkal könnyebb megtartani és sebességgel felhajtóerőt generálni
  5. a magasság fenntartásához fektetett 8-as alakban tudsz repülni, ilyenkor a fordulásokhoz kell hátrálnod, a leszálló ágakhoz pedig visszasétálni kezdő pozícióhoz
  6. a fékzsinórokat erősen húzd be a leszálláshoz, ilyenkor sétálj vissza a felszálláshoz használt kezdeti pontra.

Ne ess kétségbe, ha nem sikerül egy jó ideig, ez egy igen nehéz technika, gyakorlatilag a szélcsendes időben is használhatod a sárkányod, de ehhez baromi sok gyakorlás szükséges.

Sajnos ehhez a videóhoz szerzői jog is tartozik, az előbbiekben látható, Youtube-ra feltöltött oktató anyagok folytatása innen egy cirka 500 ft összegért érhető el. Ezért a pénzért letöltheted HD minőségben a további 11 videót + magyar fordítást. Csak azt tudom ajánlani, hogy ennyi pénzért megéri megnézni ezeket az anyagokat, sok bosszúságtól megkímélheted magad, értékes információkat tartalmaz. Ha nem megy, írj egy emailt, segítek,  ismerek valakit, akinek megvan! 😉

 

Share Button

Szólj hozzá a témához!