Melyiket válasszam? – Kérdések és válaszok

Share Button

Milyen sárkányok léteznek?

Négy nagy gyűjtőcsőportba lehet sorolni a sárkányokat:

  1. kétzsinóros trükksárkány
  2. négyzsinóros precíziós sárkány
  3. paplan sárkány- 2/4 zsinórral
  4. egyzsinóros sárkány

1. A kétzsinóros trükksárkányokból hatalmas választék van. Általában az első a Decathlonból vagy a Lidlből kerül a szórakozni vágyó kezei közé. Tudni kell ezekről, hogy sok esetben csak az alaptrükköket, vagy még azokat sem lehet kivitelezni velük, repülhetsz vele körbe, nyolcasokat írhatsz le, esetleg a törésmentes leszállást gyakorolhatod. Az alapok elsajátításához -amúgy- megfelelnek. Vigyázat! Némelyik olcsó egyed azonban örökre elveheti a kedved a sárkányozástól!!! Egy jó sárkány már egészen széles széltartományba könnyen kezelhető, nem kell küzdeni a repülés fenntartásához. Vannak olyan típusok, amiknek a gyors sebesség fenntartása a céljuk(speed kite), ezek trükkre nem képesek.
Amikor már nem elégszel meg ezeknek a sárkányoknak a teljesítményével két út közül választhatsz: vagy vásárolsz egy trükksárkányt vagy nekiállsz varrni egyet.
A trükksárkányokhoz veszett sok trükk is tartozik, hosszas, kitartó gyakorlással lehet mindet elsajátítani, az alapok viszont aránylag gyorsan mennek. A trükkökből összeállított freestyle repülések igazán látványosak vagy ha csapatba szerveződsz valakivel/valakikkel, akkor koreográfiát is gyakorolhattok.

2. A négyzsinóros sárkányok másfajta repülési tulajdonságokkal rendelkeznek mint kétzsinóros testvéreik. Ezekhez a sárkányokhoz két alsó zsinór is tartozik ami fékként működik, látványban a fizika törvényeit meghazudtolva repülnek. Ezek a sárkányok kevesebb trükkre képesek, viszont a manőverek pontos kivitelezésével egyedi látványt nyújtanak repülés közben. Ezekből is léteznek Speed  változatok, amikkel a heves vérmérsékletűek küzdhetnek.Vigyázat! Aki két zsinórral kezd, nehezen áll át ennek a sárkánynak az irányítására, a beidegződéseket nehéz levetkőzni! Ezt is nekiállhatsz varrni, vagy megrendelheted. Önmagadban is tudsz elképesztő bemutatót tartani, de párosban/csapatban még látványosabb.

3. A paplanok világa is teljesen különbözik az első két fajtától. Ezekből léteznek kétzsinóros, és fékezhető (4 zsinóros) fajták, különböző méretekben. A méretezésnél vedd figyelembe a súlyodat! A sárkányok méretei nem a felületük méretét, hanem a szélességét jelenti sok esetben. A megfelelő választás egy felnőtt 70 kilós emberhez a 4 nm-es lehet, de ezekkel a sárkányokkal csak óvatosan. Egy szimpla hétköznapi szeles órácska komoly igénybevételt jelenthet. Tehát azoknak ajánlom, akik a vontatáshoz szeretnének alapokat szerezni, szeretnek az elemekkel megmérkőzni. Talán a jó választás ezek közül a játékhoz a kétzsinóros kisebb változatok, 2,5-3 nm-ig, birkózáshoz, vontatáshoz az ennél nagyobbakat. A nagyobbaknál jobb, ha van fék, vagy biztonsági eszköz a kontroll elvesztése esetére.

4. Az egyzsinórosok nagyon széles választékban állnak rendelkezésre. Elsősorban megjelenésükkel, használatukkal a szórakozást szolgálják, ám másra is használhatók. Műszerek, antennák, fényképezőgépek emelésére is használják. Léteznek ezekből az egészen kicsi fajtáktól a hatalmas figurákat formázó darabokig mindenféle, farokkal, vagy anélkül. Megvarrhatod magad is ezeket a sárkányokat, sok terv elérhető a neten, a legkedveltebb darabok pl.: rokkaku, delta, eddy.

Share Button

Szólj hozzá a témához!