Javítás, tisztítás

Share Button

Használat közben előfordul, hogy elszakad a vitorla vagy eltöri/elvész egy merevítő. Az alábbi leírásokban szeretnénk támogatást nyújtani az így járt sárkányosoknak mit-mivel lehet kijavítani, megszerelni, lehetőleg háztartásban előforduló eszközök segítségével. Természetesen a beszerzési helyek megjelölésével.
A lista egyelőre rövid, de “sajnos” a sárkányok használatával biztos, hogy bővülni fog.

Tisztítás

Eleinte ezt a pontot nem volt kedvem kidolgozni, mert annyira egyértelműnek látszik. Aztán hallottam olyanokat, hogy égnek állt a hajam! Tehát:
A sárkányok mindennapos használata közben előfordul, hogy mindenféle szennyeződés kerül a vitorlára. Nagyon fontos, hogy soha ne próbáljuk meg a vitorlát vegyszerekkel kezelni, mert visszafordíthatatlan károsodást is okozhatnak. Elsősorban érdemes meleg vízzel, puha ronggyal próbálkozni, de csak óvatosan! A túlzott dörzsölő mozdulatoktól a vitorla megnyúlhat! Ha esetleg olajos jellegű a szennyeződés, akkor szappannal érdemes még próbálkozni, de ez minden. Ha nem jön le, akkor hagyd annyiban, törődj bele a károsodásba. Papírtörlővel érdemes még felitatni ezeket a ragacsokat, hogy az összehajtáskor ne kenje össze a vitorla többi részét.
Személy szerint évente egyszer szoktam a felszerelésem megigazgatni. Ez annyiban merül ki, hogy vagy slaggal vagy zuhannyal lemosom az év porát a vitorláról. A kifeszített vitorlát addig hagyom, amíg teljesen meg nem szárad. Vizesen ne csomagold össze a sárkányt (esetleg átmenetileg pár órára, ha esik az eső) mert begombásodhat, érdemes akiszárítani teljesen.
Az eresztőzsinórommal is el szoktam játszani, ha van rá időm. Ezt összetekerve szoktam kimosni, szintén a biztos száradásig hagyom, majd rakom vissza a helyére.

Javítás

Előfordul, hogy a vitorla megsérül. Ha kicsi a sérülés, akkor próbálkozhatsz pillanatragasztóval, ez segít megállítani a további szakadást. Ha nagyobb a szakadásod, akkor léteznek vitorla javító ragasztószalagok. Ha szerencséd van, akkor találhatsz egyező színűt, ha nincs, és túl nagy a szakadásod, akkor legalább legyen szimmetrikus, helyezz fel egy ugyan akkora darabot a sárkány túloldalára is. Abban az estben, ha menthetetlenül szétszakadt a sárkányod, akkor panelcserére szorul a kicsike. Ezt a varrás kibontásával, újraragasztásával, és visszavarrásával érheted el, a fórumon belül tudunk tanácsot adni.

És itt az új, httomi dobozsárkányának csodálatosságos gyógyulásának története!

Üvegszálas merevítő cseréje, méretre szabása

Az úgy történt, hogy pár darabos sárkány készletünk egyik darabja -nevezzük eztán “taknyos varjúnak”- egyik családi programként aposztrofált sárkányeregetésen elővéve némi hiányosságot mutatott. Valószínűleg egy korábbi elcsomagoláskor a delta sárkány kereszt merevítője kicsúszhatott az összetekert sárkányból, ezért a veszteség…
No, sebaj, cseréljük! El is oldalogtam az egyik sárkányalkatrész árusító helyre, ami ezúttal a  Reflexshop volt és beszereztem az 5-ös karbon szálat, a két végzáró sapival együtt. A frissen szerzett szál hosszát hazaérkezésem után kezdtem el méretre vágni. Abban az esetben, ha a sárkányod páros alkatrészének egyik darabja veszett el, akkor a leghelyesebben úgy jársz el, ha elviszed a vásárláshoz a megmaradt darabot és összehasonlítod a kínálatban szereplő felhozatallal. Ha csak egy egy darabos elem veszett el, akkor nem kell tartanod a “félreméretezéstől”, emlékeid szerint vásárolj, a Reflexben ebben a kérdésben kaphatsz segítséget.
A kérdéses cserélendő darab méretre vágásához először meg kell határozni az alkatrész hosszát. Mi sem egyszerűbb, a kiterített és kisimított sárkányon megkerestem a két zsebet, majd egy egyszerű centi segítségével lemértem a maximális hosszt, ami befér.
Mielőtt azonban belekezdtem volna az esztelen nyiszálásba, gondosan leszámoltam a teljes hosszból a két zárósapka által létrejövő fél centi pluszt, majd ezek után egy újabb fél centivel kurtítottam meg a teljes hosszúságot. Ugyanis, ha a maximális méretet vágtam volna, akkor a behelyezésnél komoly erővel kellett volna beerőszakolni a merevítőt, nem beszélve az állandó feszítésről, amivel a zsebeket folyamatosan terheltem volna.
A vágáshoz egy recés kést használtam, amit óvatos nyomással, inkább hosszú fűrészelő mozgással kezdtem el vágni úgy, hogy közben a karbon szálat folyamatosan forgattam az asztalon. Ezzel a forgatással azt értem el, hogy körbe a merevítőn létrejött egy V alakú bemetszés. Majdnem teljesen átvágva a merevítőt a kis csonkon megmaradt leeső darabot letörtem, majd a végzáró sapkákat felhelyezve a helyére illesztettem az immáron elkészült merevítőt. Kész, ha esetleg valakinek hosszabbra sikeredett volna mint szükséges, akkor egy csiszolóvásznat az asztalra helyezve a pálca véget folyamatosan forgatva elcsiszolhatja a felesleget. Ha még így is sok, akkor egy újabb vágással beállíthatja a méretet.
Egyre vigyázz! Kisebb ne legyen, mert akkor megint mehetsz a Reflexbe! 😉

Share Button

Szólj hozzá a témához!