Fordított helyzetű repülés – Négyzsinóros Revolution sárkányok

Share Button

Az egyik legnehezebbnek tartott manőver ezzel a sárkánytípussal, a hátra irányú repülés. Sokaknak a kezébe került ilyen sárkány és egyaránt ezt jelölték meg a legnehezebb manővernek. Nem, nem a sárkánnyal van a baj, ez ilyen, ha megnyugtat valakit, akkor a külföldi fórumokon is sok kérdés merül fel ezzel kapcsolatban.

A rejtély megoldása elsősorban a zsinórok húzásának érzékelésében van. Ezt a manővert a lehető legstabilabb állapotból kell elkezdened. Fordulj oldalra és lebegj egy helyben. Amikor ez már sikeresen megy, akkor a két alsó (fék) zsinórra lassan helyezd át a feszítést, érezd a zsinórok húzását mindkét fogantyúnettől megindul hátra irányba. A hirtelen, agresszív mozdulattól túlkormányzod a sárkányt, amitől az alsó szárnycsúcs átesik, behajlik, a sárkány élettelenül aláhullhat. A kezdeti lassú (már-már kínosan lassú) feszítésből aztán kicsit begyorsíthatod (erősebben feszítheted).
A magyar szélviszonyokat tekintve azonban légy résen! 2-3 Bft-os szélben kezdj neki, amikor aránylag kiegyensúlyozottan fúj a szél, ha szaggatós, pöffös, akkor inkább ne ezt gyakorold.

A hátra irányú felszálláshoz használt mozdulat azonban dinamikájában különbözik a fent leírtaktól. A földről elrugaszkodáshoz kell egy kicsivel több behatás, mint az azt követő emelkedéshez. Tehát egy kicsit erős húzással emeld el a földről, majd amikor már a levegőben van, egy picit gyengítsd a feszítést a fékzsinórokon. A hátra irányú repülés közben pedig nem elég egyszerűen csak húzni a fékzsinórokat, hanem érdemes a sárkánytól érkező jelekre figyelni, ha jobban emelkedik az egyik oldal, akkor kicsit feszíts a másikon, vagy engedj az emelkedő oldalon. A fogantyúkkal állandóan trimmelned kell a sárkányt, ezzel szép, kiegyensúlyozott repülést érhetsz el. A föld felett kb 1 méterrel több szél van, tehát a felszállás után számolj ezzel is.

A harmadik (talán legkönnyebb) hátra irányú repülés, amikor a sárkány szárnyéle fel irányba mutat és innen akarsz a talaj irányába repülni vagy leszállni. Ekkor csak a két fékzsinórra áthelyezett feszítéssel engeded le a sárkányt valahogy úgy mint egy ejtőernyőt.

Amikor már sikeresen megindult a sárkány hátra irányba, akkor próbálkozz a két fékzsinór feszítését váltott ütemben húzni, ez kiváló technika arra, hogy megérezd a sárkány reagálását a fogantyú mozgására, a trimmelés mozdulatát így könnyen elsajátíthatod.

Az oldalra fordult helyzetben kezd el a gyakorlást, mindkét irányba próbáld elsajátítani a technikát, aztán mehet a fejjel lefelé helyzet. Ne feledd! Lassú sebességnél könnyen javíthatod a hibákat, kis mozdulat – kis eltérést eredményez!
Hmmm, kemény dió, nem a sárkánnyal van gond, sok gyakorlást igényel. 🙂

Sajnos ehhez a videóhoz szerzői jog is tartozik, az előbbiekben látható, Youtube-ra feltöltött oktató anyagok folytatása innen egy cirka 3000-3200 ft összegért érhető el fél évig. Ezért a pénzért letöltheted HD minőségben az összes videót + magyar fordítást. Csak azt tudom ajánlani, hogy ennyi pénzért megéri megnézni ezeket az anyagokat, sok bosszúságtól megkímélheted magad, értékes információkat tartalmaz. Ha nem megy, írj egy emailt, segítek, egyszerű a regisztráció! 😉

 

Share Button

Szólj hozzá a témához!