Amikor fúj…

Share Button


Papirral, vagy szövettel fedett könnyű váz, melyet egy haladó gondolkodású személy zsinórjánál fogva reptet a szélben

A sárkányozás kultúrája világszerte elterjedt, gyorsan bővülő, fejlesztésekkel tarkított, hobbivá és sporttá nőtte ki magát. Lelkes amatőrök és profik űzik ezt a nálunk méltatlanul mellőzött elfoglaltságot világszerte. Ez a honlap, ennek felismerésében – a maga műkedvelő módján – próbál segítséget nyújtani, összegyűjteni minden hasznos és érdekes információt, naprakészen beszámolni a nagyvilág sárkányokkal kapcsolatos eseményeiről.

Az aktív sárkányozók táborát három csoportra lehet osztani:

  • trükk és precíziós sárkányok pilótái. Ezek a sárkányok kormányozható, kifinomult eszközök, csúcstechnológiával előállított anyagok felhasználásával készülnek, számos estben házilag. Egészen pontos koreográfiát képesek repülni, részükre versenyeket, bemutatókat rendeznek, ahol egyéniben, párosban vagy csapatban, esetenként zenei aláfestéssel indulhatnak a pilóták. A trükkök meghatározott fordulókat, forgásokat, irányváltásokat, esetenként pózokat tartalmaznak, amiket nemzetközileg egységesített névvel láttak el. A trükkök elsajátítása, a koreográfia pontos kivitele évekig tartó, kitartó tanulással sajátítható el.
  • paplan vagy vontató sárkányok pilótái. A merevítés nélküli sárkányok egy része a szórakozást szolgálja, míg más esetben a húzó- fékezőerő kihasználása a cél. A paplan sárkányok az egészen kicsitől a 16 nm feletti méretig készülnek, különböző formákban. A vontató sárkányok ereje lehetővé teszi a pilóta számára, hogy az adott terep és időjárási körülményekhez igazodva használjon kiegészítőt, aminek segítségével együtt haladhat a sárkánnyal a földön ,pl.: landboard, buggy, hullámdeszka, sítalp
  • egyzsinóros sárkányosok. Az ilyen sárkányok pilótái igen széles palettáról választhatnak alak, forma és felhasználás terén. A történelmi jelentőségű sárkányok elkészítése és felhasználása önmagában is kiváló elfoglaltság, sokan nem is sejtik mi mindent köszönhetünk ezeknek a szerkezeteknek. Igen stabilan repülő, könnyen szerelhető sárkányokat a légi fényképezéshez, rádióamatőrök antenna, meteorológusok műszerek emeléséhez használják. A figurális sárkányok a szélnyomás által veszik fel alakjukat, így szórakoztatják a szemlélőt, de nem ritka, hogy a sárkánnyal magassági rekord beállítása a cél, vagy a vitorla anyagára elkészült művészi alkotás vagy önmaga a sárkány kiképzése ejti ámulata a szemlélődőt.

A honlap segítséget szeretne nyújtani, a kezdők számára a sárkányozás alapjait bemutatva, hol milyen eresztőhelyeket ismerünk, milyen szélben érdemes és szabad reptetni, és milyen biztonsági szabályok betartása mellett szabad belekezdeni ebbe a tevékenységbe.
Az érdeklődők számára a sárkányozás története nyújthat olvasnivalót, amiben az ismert főbb események rövid leírásai találhatók.

A sárkányok típusai pont alatt a sárkány fajták, és csoportok, egy-egy egyedi, érdekes, vagy népszerű típus kerültek felsorolásra, ami folyamatosan bővül.

A szakanyagok amatőr fordításával a sokéves lemaradáson próbálnánk segíteni, a sárkányos köztudatba kerülésével talán egyszer magyar versenyző is eljuthat nemzetközi versenyekre…

A világ minden táján reptetnek sárkányokat, jelenleg a legdinamikusabban fejlődő sport. A készülő beszámolók és cikkek a művészeti érték, történelmi jelentőség, sportvonatkozás és tudományos fejlesztések szerint is tájékoztatják a látogatót.

Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy szeretettel várok mindenkitől, minden olyan javaslatot, információt, cikket, képet, kiegészítést, helyreigazítást vagy bármit, ami a sárkányozás tematikájába belefér. A magam szerény erőforrásait – munkám mellett – szeretném kiegészíteni társszerkesztők formájában, aki erőt érez ehhez magában, küldjön egy e-mailt.

Share Button

Amikor fúj… bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Ducsai Barnabás hozzászólása:

    Sziasztok!

    Szombat este találtam egy trükksárkányt. Ha valaki megtudja megtudja mondani a sárkány gyártóját, típusát, település nevét ahol elvesztette nálam átveheti. Nagykovácsi Kazal u. 6
    0630/9754786

Szólj hozzá a témához!