A sárkányok gyakorlati alkalmazásai

Share Button

A sárkányokat egyszerű kedvtelésen kívül sok más cél eléréséhez is felhasználták. Az alábbiakban ezeket próbáljuk bemutatni.

 • Fotózás: A 19-20 század fordulója körül kezdték el használni ezt a megoldást. Ez az időpont volt a kezdeti aranykor, mert rövid időn belül felváltotta a repülés motorral meghajtott eszközeiről történő fényképezés. Arthur Batut francia úriembert és feltalálót jelölik meg, aki az elsők között készített fényképet egy sárkányról. Rengeteg problémával kellett megbirkóznia, pl.: a kioldáshoz használt eszköz egy kanóc volt, aminek időzítését a megfelelő pillanatra kellet ütemezni. A KAP(Kite Aerial Photograph) technológia az óta nem került feledésbe, de háttérbe szorult, esetenként a háborúk alatt alkalmazták. Napjainkban modern eszközökkel, sokan hódolnak ennek a tevékenységnek.

 

 • Meteorológia: Az 1800-as évek második felében jutott el odáig a sárkányok technológiai fejlődése, hogy képesek legyenek eszközöket emelni. Az elsők között szélmérésre, hőmérők emelésére használták a sárkányokat.

 

 • Rádiózás: A rádiózás fejlődésében komoly szerepet töltöttek be a sárkányok. Az antennák magasba emeléséhez használták az 1800-as évek derekától először csak pár kilométerre, majd az óceánon át küldtek és fogadtak rádiójeleket. A második világháborúban a repülők hajózó személyzetének tengeri mentéséhez életmentő rádiót (Gibson Girl) alkalmaztak, aminek alapfelszerelésébe egy sárkány tartozott, aminek zsinórjával lehetett az antennát magasba emelni. Néhány rádióamatőr napjainkban is használja ezt a techniát. A II. világháború folyamán a radarok megzavarásának céljából fém alkatrészekkel szerelt sárkányokat emeltek a magasba.

 

 • Repülés, emberemelés: Gyakorlatilag nem lehet megállapítani, hogy mikor emelkedett a magasba az első ember. Az ókori kínai leírásokban már szerepel ez a megoldás. A háborúk alatt és a felfedezőkben fogalmazódott meg a kérdéses területet felderítése a magasból. Elsősorban Hargrave és Cody nevei fűződnek ezekhez az eseményekhez és a kifejezetten nagy emelőerejű dobozsárkányokhoz. A vontatósárkányokkal és ezek kisebb változataival manapság is a magasba emelkednek hosszabb-rövidebb időre.

 

 • Céllövészet: A második világháborúban kezdték el alkalmazni ezeket a gyémánt alakú sárkányokat. Az irányításához külön eszközt fejlesztettek, a sárkány felületére, pedig az ellenséges gépek felségjelzése került. Oktatás keretei között tanították be a repülőgépekre jellemző manőverek repülését. Ezzel az eszközzel a földi személyzet nyugodt körülmények között gyakorolhatta a légvédelmi feladatokat, az eszközök beállítását hangolhatták.

 

 • Védelem: légvédelmi célokra a második világháborúban alkalmazták a doboz és ballon sárkányokat. Eresztőzsinór helyett acélsodronyt használtak, ami a repülőgépek számára akadályt jelentett. A kereskedelmi hajókon menet közben is repültek ezek az eszközök, a szárazföldön, pedig tömegesen használták.

 

 • Pszichológiai hadviselés: Az ókori Kínában ütközetek előtt, megfélemlítésre használták a sárkányok tulajdonságait. A leírások szerint az éj leple alatt tűzgömböket, vagy a szél erejétől megszólaló hangszerek „túlvilági” hangjával félemlítették meg az ellenséges erőket. Csata közben az ellenség fölé marcona lefelé nyilazó harcost ábrázoló, nagy sárkányokat eresztettek. Ez bizonyára akkoriban rettentő ijesztő lehetett.

 

 • Életmentés: A 18. században kezdték el alkalmazni a megközelíthetetlen tengerpartokról a hajótöröttek kimentéséhez. A viharos időjárásban hajótörést szenvedett tengerészeket a tengerből és sziklás – a szárazföldről is megközelíthetetlen – partról emelték ki sárkányok segítségével.

 

 • Csempészet: 1870-ben Párizsba a városkapukat kikerülve sárkánnyal csempésztek be szeszes italt.

 

 • Jelzés, kommunikáció: Kínában a hatodik és nyolcadik században már használták a sárkányokat nagyobb távolságokra, mint jelzőeszközt. A háborúk alatt használták még ki a sárkányok tulajdonságait, az ellenség vonalai mögé berepülve demoralizáló szórólapokat dobtak le egy ügyes szerkezet segítségével. Légipostaként is működött, Maryland és Virginia között sárkányok segítségével szállították a levelet.

 

 • Vadászat: Kínában egy hangkeltő eszközzel megtoldott sárkányt használtak a vadak hajtására. A 19. században ragadozó madár formájú sárkánnyal riasztották a nyírfajdokat és a foglyokat.

 

 • Horgászat: A keleti országokban a csali és szerelvények csobbanását elkerülve használnak sárkányt. A damil először a sárkányhoz, majd ezután a horoghoz van rögzítve, amit szinte hangtalanul ereszthetnek a vízbe. Azt is megfigyelték, hogy a csónak árnyékát elkerülik a nagyobb halak, tehát a horgászbot hossza nem elegendő távolság a sikeres pecázáshoz. A sárkányok használata ebben az esetben két problémára is megoldást jelentenek.

 

 • Hídépítés: A Niagara folyó két partja között épülő hídhoz az első zsinórt egy fiatal fiú sárkányával reptette át. A folyó hajózhatatlan volt, külön erre a célra kitűzött díjjal jutalmazták az első sikeres sárkányost.

 

 • Eszközemelés: Az ókori Kínában tetőfedő anyagok emelésére használták a sárkányokat. A 19. században távírók vezetékeinek magasba emelését is szolgálták.

 

 • Terápia: Kaliforniában, a ’80-as években a sürgősségi osztályokon szolgálatban lévő, alacsony keresetű személyzet, kötelező óraszámban volt köteles „stersszmentesítenie”. Egy drága, és hatástalan elfoglaltság volt bevezetve. Egy tanulmány kimutatta, több foglalkozást is vizsgálva, hogy a sárkányozás kiváló eredményeket hozott, és mellesleg a költségei is minimálisak.

 

 • Játékok: Azt hiszem, hogy ebbe a kategóriába a hazai harci sárkányozás is belefér, bár ez csak személyes megítélés. A lufivadászattól a generátorok páros verseny húzásán át a dugóleverésig sok minden helyet kaphat. Ismerek olyan társaságot akik az eresztőhelyre kartondobozokkal érkeznek és vadásznak rájuk! Gyerekekkel már önmagában jelenthet felejthetetlen élményt, idézzük fel, nagy valószínűséggel van legalább egy sárkányos emlékünk gyerekkorunkból!

 

 • Bajnokság: Nemzeti és nemzetközi bajnokságokat rendeznek hosszú évek óta világszerte kezdő, haladó és profi kategóriában egyéni, páros és csapatok számára két és négy zsinóros sárkányokkal. A megmérettetés három kategóriában zajlik, precíziós, freestyle és balett. A balett számok zenére épülnek, míg a freestyle a nélkül.  Vontató sárkányok számára is sok verseny létezik, a sebesség, a vontatáshoz köthető eszközökkel kapcsolatos trükkök kivitelezése a cél.

 

 • Vontatás: Cody a La Manche csatornán kelt át egy hajón amit sárkányával vontatott. Pocock sárkánnyal hajtott fogatot talált fel. Napjainkban a sárkányok ezen fajtáját használják földön, havon, vízen való vontatáshoz. Talán ez a legdinamikusabban fejlődő ágazat a sárkányozás világában.

 

 • Reklám: A levegőben úszó sárkányok szinte mindenki tekintetét megragadják. Ezt a lehetőséget megragadva helyeztek el reklámokat, feliratokat, képeket a repülő eszközök felületére. A sárkányok testvérei a széljátékok és a zászlók. Egyes darabokat a sárkányok zsinórjára, míg másokat a földön, egy árbocra szerelnek.

 

 • Solymászat: A leggyorsabb vadászok betanítására, ösztöneik életbetartására használják a sárkányokat. A leírás szerint elveszett vadászsolymok hazairányítására is helyeznek ki a madár számára ismerős sárkányt.
Share Button

Szólj hozzá a témához!