Műhelymunka, avagy roloplan a varrogép alatt/2

Share Button

A kezdet ezúttal is a sablonkészítéssel és vágással kezdődött, kiszerkesztettem a vitorlákat és a hozzájuk tartozó íveket. A metszéspontok feljelölése után jöhetett a vágás.  A vitorlaáttörésekhez és az igénybe vett pontokhoz öntapadós dacront, a szárnypárok csőtokjaihoz sima vitorlaanyagot, a fülekhez 1 centis hevedert vagdostam. A sárkány jellegzetes szárnypárokat összekötő zsinórok helyett hajtogatott vitorlacsíkokat gondoltam. A következő művelet a hajtogatás-ragasztózás és a dacronok felragasztása amit egyből követnie kellett némi varrásnak, ugyanis később már ezek a pontok részben vagy egészben takarásban lesznek. A szegőszalag felvarrása előtt már előre dörzsölgettem a tenyerem, hogy végre megtérülni látszik az egy évvel ezelőtt vásárolt 4 dolláros kínai hajtogató apparátom, na most kihasználom, ki én pikkpakk végezni fogok. Hát tévedtem, az íves élekre ez bizony használhatatlan.

Kézi ragasztás mellett a sekélyesebb ívekre a szegőszalag még úgy-ahogy felment, de az erősebb íveknél totál káoszt okozott, mind a szegőanyag, mind a vitorla össze-vissza volt gyűrődve. Egy hirtelen ötlettől vezérelve rádiuszirányba bevagdosva a szegőt, így már jobb képet mutatott a vitorla, de ekkor a vagdosás nézett ki rettenetesen.

Sajnos mind a 3 íves kilépőrészt végigszenvedtem, holott már az első vágásoknál láttam a végeredményt. Másnap bontásra ítéltem az egészet, más megoldás kell! Mivel a magamfajtának nem egyhuzamban van ideje sárkányépítéssel elnyomni a szabadidőt, így volt időm gondolkodni az ívek szegését illetően. Arra az elhatározásra jutottam, hogy bizony jobban járok, ha nem 2,5 cm széleset, hanem ennél keskenyebbet használok, és a szálirányt is elforgatom 45 fokkal.

Ugyanis azt már megfigyeltem ennél az anyagnál, hogy kereszt irányba jól nyújtható. A megoldás működni látszott.

Ismert kiegészítő a világító asztal, ami abban segít, hogy a vitorlaanyagot

átvilágítva lehet a két oldal illesztéseit egy síkba hozni. Amikor a kivágott darabokat fel akartam ragasztani, akkor jöttem rá az előttem heverő tablet adta lehetőségre, miszerint ha azon dolgoznék és világítana, akkor bizony sok vesződségtől mentene meg. Áldassék a neve a Világító asztal nevű appnak.

 

folyt. köv.

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Magazin | A közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!