27. Pákozd

Share Button

Valahol ott kezdeném el idei beszámolómat, amikor márciusban először jártunk Komival terepszemlén Pákozdon, beszéltünk a Polgármesterrel az idei találkozóról. Persze, igen, szeretnék, hogy idén is csináljuk, mehet minden a megszokott rendben.
A tervezés időszakában hamar kiderült, hogy az elmúlt két év munkája meghozta gyümölcsét, sokkal kevesebb előkészítésre volt szükség mint eddig. Azonban a grafikai rész támogatottsága megrogyni látszott, így megoldást kellett találnunk. No, sokat nem is kellett keresgélni ugyanis Komi párja megcsillogtatta kreatív énjét és ez a gyönyörűség kerekedett belőle! Ezúttal is köszönet érte Hédi!

Minden elkészült, elkezdődött a hírverés a bejáratott és új helyeken anyagi ráfordítás nélkül. Komi szélforgókat készített, sok tervünk volt a programok terén, ezeket előkészítettük. Idén a Mondragó játszóház is erősített minket, ezzel újabb színes program került fel a palettára.
A kitűzött időponthoz közeledve egyre inkább látszódott, hogy civil elfoglaltságunk szinte semmi időt nem hagy a felkészülésre. Az látható volt, hogy valami jól sikerült, ugyanis a regisztráltak száma meghaladta a 180 főt és a 60 sátrat!!! Hogy pontosabb legyek telefonon próbáltuk meg előkészíteni a dolgokat. Személy szerint Pákozdra hangolódni nekem csütörtök délután sikerült, ekkor néztem meg először az időjárás előrejelzést. Hmm, nem is rossz, napsütés, meleg, szél… lehet, hogy rossz lokációt nézek, mondjuk Hawaii-t?
Péntek reggel fullra töltött autóval, tetőboxal indultam meg a Zsellér domb irányába, majd 9-kor leütöttem az első sátorvasat. Gyuri sátra már állt, két Osztrák és SEJT-ék már otthonuknak tekintették ekkor a dombot. Aránylag lassan, de többnyire délután érkeztek a többiek miközben a napsütés tikkasztó meleggel köszörülte ki a két éves hidegfrontos csorbát időjárás terén. Irányjelzőket kipótoltuk, aszfaltjeleket kifújtuk, befejeződött az aznapi tennivalók sora. Üdvözöltünk később mindenkit, fogadtuk az újakat, estére azonban üzembiztosan hoztuk a megszokott létszámot, beindult a közösségi élet a sátor alatt. A nulladik nap varázsát leírni a barátok között szinte lehetetlen. Varázslatos volt Gebéék gitáros béke szigete.

A szombat reggel a szokásos építéssel telt, a szél kielégítőnek mondható volt, a nap ismét nem kegyelmezett, 10-11 óra felé megjelentek az első látogatók. Elindult a sárkányépítés, az árusok kipakoltak, Komi telepítette a szélforgókat, én segítséggel összeszereltem a Codykat. Az látható volt, hogy a gatyarohasztó meleg miatt az aktivitás kicsit alábbhagyott minden téren, ődöngő sárkányeresztők azért kalapban félmeztelenül tartották a frontot a gyenge szélben. Újabb látogatók érkeztek egy ázsiai csoporttal erősítve és folyamatosan érkeztek újabb dombon alvók, a családom és még barátok. Elindult, majd később visszataért az Ingóköves túra 15 résztvevővel. Riport riport után, azon vettem észre magam, hogy megbillenni látszik alattam a domb… enyhe napszúrásom lett, nekem kiesett 2-3 óra a továbbiakban. Annyit azonban még láttam, hogy színpadi fellépések elindultak, a kánikula ahogy alábbhagyott egyre többen jelentek meg a naplementében.
Később magamhoz térve tudtam az “elsődombozóknak” nem szűkszavúan kifejteni szenvedélyünk számomra lényeges összetevőit. Talán sikerült. Bevezettetést nyertek cam-cam szakkörbe, mondhatni a lényegről nem maradtak le. Az éjszakai sárkányozás ezúttal tökéletesen ment, jónéhány sárkány büszkén cipelte ráakasztott világító kütyüjét.

A vasárnap a szokásos csökkentett módban indult, ismét napsütést kaptunk, azonban a szél feltámadt, a hőség elviselhető volt. Hamar felkerült a pilot és a hal, egymás után kerültek elő az ugrásra/eresztésre kész sárkányeresztők. Délelőtt szemmel láthatóan többen érkeztek, előkerültek az osztrák autókból a nagyvadak, jelentsen is ez bármit. Medve, trilobita, sárkány-sárkány… Gyuri sárkányvonatozott, Komi fotózott, mentek a revók, sőt feljebb megjelent a sárkánykapu a 3 S sárkányeresztőktől is! Időnként azonban le kellett szedni néhány sárkányt, amelyek nem bírták az erős befújásokat. A kielégítő széljárás okot adott a már összeszerelt Cody felhúzására, ami 4 órán át (!) gondozásmentesen tudott repülni! Miután csillapodni látszódott a szél megpróbáltuk berepülni a hatszárnyút, de csúfos szárnytörést szenvedett a harmadik startnál. Előkerült még a százlábú is, amit komoly csapatmunkában sikerült végre aránylag üzembiztosra berepülni. Azt hiszem ez a nap nagyon jól sikerült, ahogy Turtle írta: “az utóbbi idők legjobb Pákozdi napja volt”. Az esti órák számomra az önfeledt kikapcsolódásáé volt, kimerültem. Délután 5 óra tájban azonban Pákozd ismét megcsikorgatta a fogát és kaptunk egy mindent lezáró esőt. Hát, akkor ezzel vége… Sokan elhagyták a dombot, újra csak a megszokott törzstársaság és néhány kitartó sátorozó maradt hírmondónak a hétfői napra. Erős szél és cudar hideg idő lett estére.

A hétfő a szomorú táborbontással kezdődött, búcsú a dombtól, búcsú a barátoktól, indulás haza… újra fürdőszoba!
A kipakolást követően indul a szárítgatás, a cuccok rendbetétele, elrámolás… Énem egy része ismét a dombon ragadt, ma már munkanap van. Nem, nem megy a meló, nekem ehhez idő kell…
Milyen volt az idei Pákozd? Szerintem nagyon jól sikerült, bár vannak hiányosságaink: elmaradt pár program, kell a szervezettség, hamarosan listát írunk arról, amit erősíteni kell és ami jól sült el. Az időjárásra ezúttal nem lehet semmi rossz szavunk, megvolt a jó idő, megvolt a szél, nem esett. Mennyi örömködést, hahotázást, cimbizést láttam idén, kapcsolatok mélyültek, megannyian pakolták meg az élménybatyut.
Nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki segítette az idei Pákozdot, így vagy úgy, szerintem tudtunk mutatni magunkról egy képet, hogy milyen az a világ, ahol mi élünk, ahol a zsinór nem kötél, ahol az anyag nem esernyő hanem sárkányanyag, ahol az önzetlenség alap, ahol  nem dolgoznak érdekek, ahol az enyém a tied, ahol a következő eseményt együtt várjuk.
Köszönjük Pákozd, hogy évről-évre ott lehetünk, hogy lehet egy sárkánydombunk. Köszönet  falugondnok Andrásnak és csapatának, hogy vigyáz ránk és segíti a rendezvényt! Köszönet az eleinkenek, hogy lerakták az alapokat ahhoz, hogy mi építhessük tovább.

Niethammer videója

EdPeTi-ék képei
Zseton képei  Zseton képei 2
Spekki képei
niethammer képei

FIGYELM FIGYELEM! Elszabadult a képen látható sárkány Pákozdról Biatorbágy irányába sodródott, akár 10 km-t is megtehetett!  Kérem, aki látja, látta vagy tud róla hívjon: 704084094

Beszámolók

Rendezvényekről, kiruccanásokról, utazásokról bővebben, avagy csak tényszerűen. Küld el Te is élménybeszámolód, hogy mások is "részt vehessenek" benne.

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Beszámolók, Magazin | A közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!