Guglielmo Marconi – Cikkek

Share Button

opmarconikempdefA név sokaknak ismerősen csenghet, igen, Ő a rádiós manus, akinek először sikerült az Atlanti óceánon át rádiókapcsolatot létrehozni a világon először. De ne szaladjunk előre ennyire, nézzük sorjában mi minden előzte meg ezt a sikert és miként volt segítségére ebben egy sárkány. Ez a bejegyzés kiegészítése a már megjelent Signal Hill-i cikknek, az apropóját pedig az esemény feldolgozása adja.

Marconi 1874-ben látta meg a napvilágot Olaszországban, ami a sárkányok aranykorának is nevezhető. Ekkoriban ugyanis még nem állt rendelkezésre a motoros repülés technológiája, a sárkány és a légballon jelentett minden kapcsot a magasságot ostromlóknak. A fiatal Marconi a szomszédos házban lakó professzorral barátkozva jutott be a Bolognai egyetemre és vezettetett be a fizika tudományába. Figyelme egyre inkább a vezeték nélküli jeltovábbítás irányába fordult, egyre gyarapodó tudásanyagát kamatoztatván fordult az Olasz haditengerészethez, akik lekezelően “érdekes, de nem praktikus” megjegyzéssel visszautasították a technológiát. Édesanyja tanácsára Angliába költözött, ahol rövidesen első rádiós találmányát be is jegyeztette. 1899-ben sikerült a La-Manche csatornán át rádiókapcsolatot létesíteni, amire válaszul a haditengerészet és a közérdeklődés jelentős figyelemmel fordult felé. Ekkor fogalmazódott meg az Atlanti óceánon át ívelő rádiókapcsolat létrehozása, ami valljuk meg nagyobb falat mint a már leküzdött csatornai táv.

op29defA kezdeti lépések egyike volt, hogy a két kontinensen a lehető legközelebbi állomást hozzon létre, így esett a választás az Angol Cornwoll-i Poldhu-ra, míg a másik oldalon az Új Fulland-i Signal Hill, ami már akkor egy katonai állomásként és a hajózóknak mintegy 400 éves előéletű tájékozódási pontként szolgált. A Poldhui állomáson 60 méter magas antennákból hoztak létre egy kör alakú jelfogó egységet. Sajnos az időjárás alaposan megleckéztette a fejlesztőket, egy szeptemberi vihar elsöpörte a technikát, amit kénytelenek voltak újraépíteni. Mindkét állomáson megteremtették a szükséges technikai hátteret, generátorokkal, adó-vevő helységgel. op30defÁm Signal Hill sem adta könnyen magát, a folyamatos szél miatt a magas antennák telepítése megoldhatatlan feladatnak számított, mi több, magasságra volt szükség a sikerhez. A magasság ostromlásában  az akkori technika csúcsát a hidrogénes ballonok és a sárkányok jelentették, amiből két nyersbőr ballon és hat különböző méretű sárkány állt rendelkezésre, amiket az akkori egyik legmegbízhatóbb forrásból a GC Spencer és Bros. Ltd -től szerezték be. A sárkányok A Baden Powel féle Levitorok voltak, amelyek leginkább a ma több helyen használatos rokkaku sárkányokhoz hasonlítanak. A leírások szerint néhány változtatást eszközöltek a siker érdekében az eszközökön. A tesztek alkalmával sikerült egy ballont az erősödő szélben elveszteniük, majd később több sárkányt is a viharos időjárásnak köszönhetően.

op09def1901 december 12-én összeszerelve a sárkányt eresztőzsinórnak egy antennának is megfelelő fém szálat használva megkezdték a kísérletet. Az eresztőzsinór vége volt csatlakoztatva a rádiós egységhez így jöhetett létre a kapcsolat. Az erős szél megnehezítette a sárkány feleresztését, indításnál jobbra-balra csapdosva próbált a sárkány kitérni a szél nyomása elől. A magasság elérése igen nehéz feladatnak tűnt a csontig ható hidegben, de végül sikerült a levegőben tartani a szerelvényt. Mivel a sárkány továbbra sem maradt stabil, így nem tudták összekötni a morze vevőt a tintás jelrögzítővel, Marconi ekkor op11defegy telefonkagylót szorított a füléhez… hátha. 11:30-kor Marconi meghallotta a három rövid jelzést, amit segítője később megerősített. Megtörtént az első jelátvitel mintegy 3000 km áthidalásával az Atlanti óceánon. Igen, akkoriban elegendő volt egy ilyen forma bejelentés, nem kellett bizonygatni a sikert.

opbelldefA fenti eseménnyel bebizonyosodott, hogy a föld görbületét figyelembe véve lehetséges a nagy távolságok áthidalása, lehetővé vált a további fejlődés. A sikerhez Bell is gratulált távirati formában. 1907-ben létrejött a Transzatlanti Távírói Szolgálat. Marconi 1909-ben fizikai Nobel díjat kapott.

A sárkányokból kettő maradt fenn, egy teljes-, egy pedig csak vitorla formában. A vitorlákat 5 darabbólopmarc-kitedef állították össze, anyaguk pamut, amit vászon csíkokkal erősítettek meg az éleken és nagyobb igénybevételnek kitett helyeken, merevítőjük bambusz. Kantárja hat pontos volt az erős szélre való tekintettel, ezek kenderből készültek.

Később Marconi a rövidhullámú rádiózás technológiáját fejlesztette és igazgatta cégét. Végül érdekesség, hogy a  Titanicon a rádiósok Marconi cégének alkalmazásában voltak. 1908-ban Újabb Nobel díjat kapott a rádiótechnikai találmányok tökéletesítéseiért.
Mint minden alakalommal, így most is arra gondolok, hogy milyen találgatások előzték meg az eseményt, milyen jellegű félelmek fogalmazódtak meg a résztvevőkben? Azt gondolnám, hogy a kísérlet előestéjén izgalommal vették számba az előkészületek részleteit, gondolták át a tennivalókat. Manapság hitetlenkedve olvasom, hogy miből készült a sárkány vitorlája, de kérem, az elszántak előtt a kapuk megnyílnak, a célok elérhetővé válnak.

Cikkek

A sárkányozással kapcsolatos történetekről, emberekről, feltalálókról és érdekességekről találhatsz cikkeket.

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Cikkek, Magazin | A közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!