Kétzsinóros repülő vitorla készítése

Share Button

frissítve: 2015.08.06.

A Stratta Bache sárkány egy nagyon egyszerű, merevítés nélküli, kétzsinóros parasail sárkány. A parasail tulajdonképpen siklószámmal rendelkező kupola ejtőernyő zsinóron eresztve/vontatva. Például a motorcsónakkal vontatott, emberek emelésére használt “ejtőernyő-szerűség” is egy parasail.

A Stratta Bache eredeti terve Michel Trouillet-től származik. Az ő téglalap alakú sárkányát módosítottam kissé. A téglalap alakú vitorla szabadon maradó sarkait eltávolítottam, így kicsit esztétikusabb és kisebb légellenállású lett. Azonban azt meg kell jegyeznem, hogy ez jelentősen nem befolyásolja a sárkány teljesítményét:
– A szélablak szélessége: max. 100°
– Zsinór szöge a zeniten: max. 75°
– A szélskála függ a felhasznált anyagoktól és a mérettől. Elkészíthető 5 km/h-s és 50 km/h fölötti szélhez is. De általánosan elmondható, hogy széles szélskálán repíthető.

A vitorla készülhet szemeteszsákból, mezőgazdasági fóliából, kék takarófóliából, ripstopból, taffetából… Szóval szinte bármiből. Persze a sárkány méretének, anyagának teherbírásának és szél sebességének arányban kell lennie.

Eddig 0,5 és 21 m² közötti sárkányokat készítettem. Működésük mérettől függetlenül hasonló. Ahogy az más sárkányoknál is lenni szokott, a méret növekedésével egyre lomhábbá válnak. Ebből az is következik, hogy a nagyobb példányok lassabban haladnak át a szélablak közepén, így viszonylag hosszú ideig fejtenek ki nagy húzóerőt. A Stratta nagyon egyszerű (mondhatni primitív) sárkány, de veszélyesen nagy húzóerőt is ki tud fejteni. Az emelő ereje méretéhez képest kicsi, viszont a nagyobb vitorlák így is jelentős emelésre képesek. Ezt mindig szemelőt kell tartani! “Vészhelyzetben” elegendő az egyik eresztőzsinórt elengedni, ettől a vitorla azonnal összeomlik.

A vitorla kiszabásakor nem kell rettentő pontosnak lenni. Pár százalék eltérés a méretekben nem okoz gondot. Az oldalarány pedig viszonylag tág határok között változhat. (Katt a nagyobb képekért!)

A kantárzat 8 db, egyenként 150% hosszú zsinórból áll, jobb és bal oldali csoportokra osztva. Itt sem számít jó pár százalék eltérés sem, viszont a kantárzatok legyenek egyforma hosszúak. A bekötési pontokon és a hasíték két végén a vitorlát mindig erősítsük meg. A választott alapanyagtól függően a külső éleket és a hasíték éleit is meg lehet/kell erősíteni. Az eresztőzsinórok egyenként 18 és 36 méter közöttiek lehetnek.

stratta2

További videók
Eredeti terv

-Rudas Gábor-

Utóirat:

Michel Trouillet másik, szintén Stratta Bache nevű sárkányai, élmerevítéssel:
http://sitadenis.free.fr/cvt/plan/stratta/strattabache.htm
http://www.kiteplans.org/planos/bache/bache.html

A Strata francia szó a tervek egy részén két “t”-vel szerepel. Én is így írom mindenhova. Viszont a franciában csak “Strata” szó létezik, ami pedig réteget jelent. Az egyik leírás említést tesz Richard Stratta-ról, aki ezeknek a sárkányoknak az elődjét készítette el. Szóval nem “(egy) réteg ponyva” a sárkány neve, hanem “Stratta ponyvája”. Azért találta ki az olcsó, kék ponyvából készült sárkányt, hogy a kevésbé tehetősök is meg tapasztalhassák, hogy milyen egy igazán erős sárkányt kézben tartani.

Share Button
A bejegyzés kategóriája: Cikkek
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!