25. Pákozdi Nemzetktözi Sárkányeresztő Találkozó – Beszámolók

Share Button

P1380131Hol is kezdjem? Tán’ annyira elegendő lesz visszaszaladni az időben, hogy valamikor az év elején magunkra vállaltuk a szervezését eme jeles jubileumi eseménynek. Komi, mint ötletgazda írt a polgármesternek szándékunkról, amire hamar pozitív választ kaptunk. A megbeszélések alatt sikerült több sikeresnek mondható eredményt elérnünk: 3,5 hektár bokormentes övezetet, megannyi modernizált programelemet, vezetett programokat… látszódott, hogy melós hétvége közelít, a szervezés kemény magját Komi, Melinda és jómagam adtam, de kaptunk sok helyről segítséget. Több mint 60 helyen sikerült a saját fejlesztésű sarkanydomb.hu-t hírezni, aki nyitott szemmel járt a programajánlókon, beleakadhatott az eseménybe.

A nulladik nap előtt már tisztán látszott, hogy gyászos időre készülhetünk, a hőmérő sem erőltette meg magát, maradt éjszakára a 10 közelében. És ez péntek, szombat, vasárnapra. Hátezvan. De indulhatnékom volt, autó rogyásig felpakolva, kaja, eszközök, sárkányok, sátrak, lófütty.
Pénteken esett reggel, mire Pákozdra értem, már látható volt, hogy minden formáját hozza: szemerkélt, áztatott, ömlött, szakadt, baszki…
P1380545Felérve a dombra elsőként látható volt, hogy a használatos útvonal szétázott, gyorsan kijelöltük az új irányt, majd hamar menedék állítás az új sátor formájában. Ez alatt a negyed óra alatt konstatáltam, hogy ez csak jobb lehet. Egy gyors válságértkezés után egyértelmű vált, hogy az Önkormányzat megvonja a technikát és a programokat érthető okok miatt… Szép lassan a hozzám hasonló “idióták” megérkeztek, majd sátrat állítottak, úgy látszik a sárkányos fertőzés felülírja a józan észt. Komival még kihelyeztük az irányjelző táblákat, majd visszatérve a sátorhoz menedéket eszkábáltunk autó-ponyva-sárkány anyagból a szél és a becsapó eső ellen. Pálinka, faszén ON, ránk fért, este éjfél utánig tartó beszélgetés evészet-ivászat, osztrák vendégekkel és hazai barátokkal, hiába na, a nulladik nap varázsa. Éjszaka előkerült egy-két kivilágított sárkány pár kör erejéig. Gondolom mondanom sem kell, hogy éjjel 2 óra környékén még hallottam, ahogy Ricsi paplanja a sátram felett suhogott, némi kurjantással fűszerezve. Ha nem lenne ki kéne találni…

P1380518A szombat reggel ismét gyászosan indult, szinte alig volt változás az időjárásban, erős, néha viharos szél, váltakozó mennyiségű csapadékkal, kisebb-nagyobb megszakításokkal, ismét menedék képzés a sátor alatt, bandázás volt a fő csapásirány.
Aztán kora délután jött a változás, elmaradt az eső, a szelet viszont rabul ejtettük. Látogatók száma: nulla. Mivel a nap folyamán többször kaptam, hogy Cody wind van, így egy arra alkalmas pillanatban vállra véve kicsomagoltam többed magammal. A délután csodásan telt, a Cody ismét ment egy jó fél órát, sikerült Erwintől bezsebelni egy pár elismerő szót és tanácsot.
P1380662Az este közeledtével sikerült összegyűlnünk a büfés sátor “alatt-mellett” és szűk körben megtartottuk a magunk ünnepélyes megnyitóját. Hosszasan ezen nem rágódnék, de volt nem egy pillanat, amikor büszke voltam az este alatt. A törzstagok baráti társaságoktól és nemzeti hovatartozástól függetlenül egységesen nyilvánították ki részvétüket azon sárkányos személyek irányába, akik már nincsenek köztünk. P1380651Megindító pillanat volt ez. Köszönetet tudtunk mondani azoknak, akik részt vettek az idei találkozó szervezésében, és ezúttal újra megteszem.. majd lejjebb. Az éjszakában ismét előkerültek a világító sárkányok, a sátor alatt ismét összegyűltünk, miután újból menedéket képeztünk a feltámadó szél ellen. Ricsi az éjszakában kihagyhatatlan elem…
A furcsa az volt, hogy reggel arra ébredtem, hogy melegem van és szerény hajlékom sokkal világosabb, bizony, sütött a nap. Hamar konstatáltam, hogy szélből jól állunk, a fű felszáradt, a cipőm két nap után már csak kicsit volt átázva. Ebből lesz valami!
P1380794Gyorsan átbeszélve a teendőket belekezdtünk a romokból építkezésbe. Szentkirályszabadja csapata és  Öregmiki kiegészülve RGáborral és Szatai Zsolttal  nekiláttak a sárkányépítést előkészíteni. Kikerültek a népi játékok, kincskereső, kvíz a helyükre kerültek, fél 10 környékén megindultak a látogatók. Folyamatosan érkeztek a látogatók File Gabi és Komi letelepült információs pulttal és némi emlékörökítő anyaggal a nagysátorhoz, ezt később váltásban kezeltük. A sárkányépítés csúcsra járódott, folyamatos volt az ostrom, több mint 290 sárkány készült. P1380800A domboldal megtelt önfeledt sárkányosokkal, jöttek a plédjükkel az emberek, láthatólag egész napra terveztek. Mivel a szél is kielégítő volt, így sikerült több alkalommal is “ismerd meg a sárkányomat” tartani, nyomtuk a próbaköröket. Oferiék elővették a sárkánykaput, ami immáron elképesztő méreteket öltött, gyakorlatilag átívelte az egész dombot. Osztrák részről előkerült a kis sárkánykapu, majd még több más is. Egy emelő egész nap ment, 3 méretben fityegtek fent a medvék a gyerekek legnagyobb örömére. Sikerült dugóleverőt is megtartani, Öregmiki pedig estefelé kihirdette a Kati Kupa nyerteseit. Még a nap végén a Cody is fent volt egy órát, mindenféle segítség nélkül, igaz a leszállás kicsit rémisztő volt!
Az este a szokásos sátor alatti beszélgetéssel és némi alkoholos ital fogyasztásával telt, egészen későig. Azt hiszem ez volt a leghidegebb este.
Hétfő reggel a korai kelés után hamar összecsomagoltunk és kitakarítottuk a placcot, majd fájó szívvel útra keltünk. Az eső ismét rákezdett…

P1380807Mondhatjuk, hogy sikeres volt a hétvége. Volt jó időnk, a vasárnap ajándék volt. Hazaérve kiértékeljük a történteket, lista készül. Mi volt jó, mi nem. Egy biztos.  A nulladik napon nem szabad dönteni a következő két napról, ez hiba volt. Mint később kiderült a kultúrban vártak minket vacsorára, fellépőkkel szombaton. Csak éppen ezt nem jelezte senki, másnap úgy “súgták” meg. Pénteken hamar kikristályosodott, hogy ez egy olyan helyzet, amivel nem lehet mit kezdeni. Később az is kiderült, hogy a jó idő meghozza a látogatókat. Sajnos a programok elmaradtak, a hangosítás, segítők hiánya pedig erősen megkötötte a kezünket. A szervezetlenségünk csupán az első lépés megtételéig látszódott, de a gépezet beindult, köszönhetően a Szentkirályiak és Öregmiki rutinosságának és előkészületeinek. Hamar sikerült lábra állni, Komi és Melinda többször megelőzött egyes tevékenységekben. Van még mit fejlődni, kiértékelünk, átbeszélünk…

P1380521Összességében a hétvégét magam nagyon pozitívan zártam. Talán jobb így, hogy csak egy kicsit kaptunk bele a sűrűjébe. A társaság nagyon jó volt, a szél fújt. A domb meghozta a hozzá fűzött reményeket, szerintem többen merték elővenni komolyabb sárkányaikat. Fogyott a kvíz, játszottak a kincskeresővel, olvasták a cikkeket. A sátor nélkül nem is tudom mit csináltunk volna, központi hely lett belőle, Melindáék családi sátrával szabályos bázist és menedéket alkotott. A társaság több tagja (direkt nem írok neveket) tett tanúbizonyságot amellett, hogy számíthatunk rájuk, ha tenni kell, szerintem egységes képet mutattunk. Büszke vagyok, hogy részese lehetek egy ilyen összetartó csapatnak. Megleptetek páran, amikor kérdés nélkül adtátok szabadidőtöket, hogy informáljatok, sárkányépítsetek vagy megismertessetek egy érdeklődőt a sárkánnyal, de a egy meleg tál étel is meglepetés volt!
A sorból nem hagyhatom ki a családomat sem, köszi a türelmet, amíg “nem voltam itthon”, miközben írtam, telefonáltam, chateltem.
Péntek este, amikor más a kutyáját is behívja a házba, mi ott voltunk és ahelyett, hogy a helyszín elhagyását fontolgattuk volna, fittyet hányva az elemekre jól éreztük magunkat.
Ha újra lehetne kezdeni, akkor már csomagolnék is.

Pákozd forever!
…és nagy köszönet a Pákozdiaknak!!!

Beszámolók

Rendezvényekről, kiruccanásokról, utazásokról bővebben, avagy csak tényszerűen. Küld el Te is élménybeszámolód, hogy mások is "részt vehessenek" benne.

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Beszámolók, Magazin | A közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!