Cody siklója – Cikkek

Share Button

A múltkor megjelent iromány után úgy gondoltam, hogy folytathatnám a sort legalább ezzel a találmánnyal. Az alábbi cikkben egy olyan eszköz kerül bemutatásra, amit a sárkányozás – repülés mezsgyéjén egyensúlyoz.
Samuel Franklin Cody emelésre fejlesztett, nevével fémjelzett sárkányán kívül sok mással is foglalkozott. A megszállott feltaláló és showman különös szenvedélyesen érdeklődött a repülés iránt. Egyik ilyen kísérlete során fejlesztette ki saját, embert is szállító sikló alkalmatosságát. Ez a sikló egy fontos lépcsőfok azon az úton, amely hősünket a repülés, a motoros repülés útján tett meg.

1905-ben Cody befejezett egy meglehetősen nagy, de könnyű vitorlázó repülőgépet. Mondhatjuk, hogy ekkoriban már a személy emelő “Háborús-Sárkánya” sikeres lett, nem elégedett meg a sárkánnyal, képes volt továbblépni a repüléssel kapcsolatos kísérletezés útján. Ne feledjük, ekkoriban még igencsak gyerekcipőben járt mindenféle repülés.   Cody siklója valahogy így alakult:

  • szélesség: 16 méter
  • vitorlák felülete: 75 négyzetméter
  • súly (csak gép): 52 kg

Az alapgondolat szerint a pilóta a hasán fekve egy függőágyszerű szerkezeten az alsó szárny közepén helyezkedett el. Egy zsinór segítségével emelték a levegőbe az eszközt, ami a kívánt magasság elérése után egy vitorlázó repülőgép mintájára siklott a földetérésig.

Az irányításához Cody egy „elevons” elnevezésű alkalmatosságot is beszerelt az alsó szárnyak alá, két rombusz alakú vezérlő felületet. Ezekkel a pilóta repülés közben stabilizálhatta, emelhette, vagy fokozott süllyedésre bírhatta  az eszközt.
A tesztrepülések folyamán egy vezérsík szerű farok is került a szárnyak mögé, ami egyrészről további stabilitást jelentett a repülési irányra nézve, másrészről a szabályozható dőlésszögű vízszintes felülettel további emelőerőt adhatott a gépnek. A szárnyak alatt elhelyezett elevons eszközöket a pilóta a kezével, míg a farokrészre szerelt síkokat a lábával kezelhette. A méretei ellenére kiválóan megoldották a szállíthatóságát és mesteri szintre egyszerűsítették az összeállítását. A mai embereknek nem jelentenek nagy újdonságot az egyszerűen, rövid idő alatt összeállítható camping eszközök.

De gondoljunk bele abba, hogy az 1990-as évek elején a képeken látható eszközt egy henger alakú csomagból 20 perc alatt (!) szerelték össze nem sokkal nagyobb helyen, mint önmaga a gép.

A sikló 1905-ben épült Londonban a Crystal Palace-ban, miután Cody az Aldershot-i Léghajó iskolában feladta a sárkány oktatói állását. A gép építésében részt vett a gépfegyver feltalálója, Sir Hiram Maxim, aki szintén fejlesztett már repülő alkalmatosságokat, de sajnos nem erről vált híressé. Kísérletei kudarcba fulladtak az 1800-as évek végén, de bőséges tapasztalatot szerzett a repülő eszközökről, amit ez estben támogatásként Cody részére felajánlott.


A sikló tesztrepüléseit nem messze Aldershot-tól a Jubilee Hill-en, egy hosszú völgyben vitték végbe, ahol civilek és katonák egyaránt kipróbálták a gépet. A zsinóron húzásból 225 méter volt a legjobb repülési távolság, míg az „eldobással” próbált teszteken 107 méter volt a rekord.  Ugyanebben az évben a sárkány Vivian Codyval ( nevelt fia) a fedélzetén lezuhant, az újjáépítésbe később már nem kezdtek bele.

Az  Army Council a Jubilee Hill-i teszteket követően az Admiralitás számára a következőket írta: „nagyon tanácsos Mr Cody szolgálatait megtartani a hadsereg számára.”

Cody elfordult a sikló további fejlesztésétől, mert időközben a nevével fémjelzett dobozsárkány bevezetésére szentelte minden idejét. Illetve a motoros repülés… ami később a végét is okozta.

 És, hogy miért került egy sárkányos oldalra eme sikló? Nos, szerintem ez a repülő eszköz egy különleges lépcső, ami sárkány és repülő közötti átmenetet jelent:  zsinórral húzzák, hogy emelkedjen, alakja dobozsárkány és repülő egyvelege.

cody_glider_2_500

Cikkek

A sárkányozással kapcsolatos történetekről, emberekről, feltalálókról és érdekességekről találhatsz cikkeket.

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Cikkek, Magazin | A közvetlen link.

Cody siklója – Cikkek bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Cimbi hozzászólása:

    Köszi, jó írás!
    … ami később a végét is okozta. Igen, ez külön megérne egy cikket, de nem ide való.

Szólj hozzá a témához!