Cody – Cikkek

Share Button

93233656_134170251849

Már a honlap kezdete óta játszom azzal a gondolattal, hogy kezdésnek (egy kicsit elkéstem ezzel) jó lenne egy ütős cikkel nyitni a saját bejegyzéseimet. Azon tanakodtam magamban, hogy mi sem felelne meg ennek jobban mint egy történelmi jelentőségű személy és sárkánya. Persze, ismertnek kéne lennie a személynek is… és a sárkánynak is.
Persze, hogy Cody.

Cody5Számomra ez evidencia. Most, hogy Magnus tagtársunkkal közösen állunk neki egy-egy ilyen dobozsárkány megvarrásának, újból aktuálisnak érzem a témát, hiszen eddig csak képeken láttam ilyen eszközt, a tervezés időszakában a feltaláló személye is érdekelni kezdett. Lássuk, mit találok…

Az életútja talán az 1880-as évektől érdekes számunkra.  Ekkor érkezett Európába a Wild West Show-val, ahol Buffalo Bill-t alakította egy elég harsány előadás keretén belül. Túlnyomó részt ez a lövöldözésekkel, lasszóvetéssel és lovakkal tarkított show a kemény vadnyugati életről adott képet a megszeppent európai nézőközönségnek. Egyébként sokan hitték azt, hogy ő maga Buffalo Bill, mivel meglepően hasonló a fizimiskájuk, valamint vezetéknevük is közös (William Frederick Cody), ám nincs rokoni kapcsolat. cody_ticket_500Később Cody a színház nyugodtabb, hagyományosnak mondható fellépésein is nagy sikereket aratott. Azonban szíve egyre inkább a repülés felé húzta, kezdetben egy antenna, majd később egy ember emelését célzó sárkány rendszer megvalósíthatóságán törte a fejét. A színházi tevékenységtől egyre jobban elfordult, ideje túlnyomó részét a repülésnek szentelte, ugyanis megoldást kívánt ajánlani a hadsereg egyik problémájára. Az akkori hírszerzés egyik eszköze a hőlégballonnal emelt megfigyelő volt, ám erősebb szélben a technika használhatatlannak bizonyult. A megoldást a  Cody nevével fémjelzett sárkányok jelentették, amelyek sorba kötve, aránylag alacsony költségvetéssel, megbízhatóan működtek. Feltalálónk azonban hiába döngette a hadsereg döntéshozóinak kapuját,  nem sikerült lázba hoznia őket…

codymanliftingkiteA sárkány fejlesztését az 1890-es években kezdte, a Hargrave féle többször bizonyított  és elismert dobozsárkány alapját felhasználva dolgozta ki saját fajtáját. A dobozsárkány alakját alapul véve építette – egészítette ki – sajátos alakú eszközét, amelynek íves vitorlái a denevérek szárnyára hasonlítanak, ki tudja, talán valóban ez az alak ihlette a fejlesztőt?

Man lifting system illustration

Elképzelése szerint egy olyan hadra fogható rendszer kialakítása volt a cél, amellyel szeles időben sárkányok segítségével megfigyelőket lehet a magasba emelni akkor, amikor a hőlégballonos technika csődöt mond. Tervei szerint sérült távközlési vezetékek kiváltására lehetett volna jeleket továbbítani a kosárból, vagy a személy használhatott volna fegyvert, látcsövet vagy fényképezőgépet. A tervezés és a rendszer finomítása 1901-ig tartott, amikor bejegyeztette szabadalmát.
Ebben szerepelt egy sárkányterv, valamint egy bonyolult rendszer, amivel a sorba kötött sárkányok köteléhez erősített szerkezethez volt rögzítve egy kosár. A kosárban helyezkedhetett el a személy.winch2 cody_winch_2_500A sárkányok zsinórját és a megfigyelő emelését a földről egy csörlő segítségével kezelték. Azonban a hadsereg nem volt eleinte vevő erre az invencióra, mert jobban hittek a léghajós technológiában. Létezett egy Nulli Secundus elnevezésű projekt, amely tulajdonképpen Anglia első motoros meghajtású léghajója volt, Cody ebben is részt vett mint a meghajtás és a gondola fő tervezője.
chan_Kites-Gen-95-DCody azonban nem tágított a céljától, sárkányai húzóerejét és megbízhatóságát bizonyítani akarta, a showman egy különleges “mutatványt” vitt végbe 1903-ban, amire felfigyelt a nyilvánosság. A La Manche csatornán Dover és Calais között egy kis csónakkal kelt át a maga készített sárkányok húzóerejének segítségével. Zsinórjai feszességét egy a csónakból kidobott horgonnyal biztosította.
A siker nem maradt el, a hadügyminisztérium újra és újra engedélyt adott 1904-ben és 1905-ben, hogy a “Háborús sárkányokkal” teszteket végezzen el a hadihajókon. Dover Beckons Cody in boat 1903Ekkor már a hadsereg állományában dolgozhatott, az Aldershot-i Léghajó központban sárkányos témakörben oktatott.Channel Crossing Poster A nagyobb sikereket ezekben az években érték el, sikerült egy megfigyelőt több mint 800 (!) méter magasba emelni, míg az emelősárkányok 1200 méteres magasságot értek el. 1906-ban a hadügyminisztérium felvette eszköztárába a Cody féle ember emelő sárkányt és annak működtetéséhez szükséges eszközöket. A feltalálót megtették a  Farnborough-i támaszpont első számú sárkány oktatójának, felelt a sárkányok gyártásáért, fejlesztésért és a rendszerek használhatóságáért.

Samuel Franklin Cody találmánya azonban csak pár évig működhetett, a motoros repülés váltotta fel ezt a nagyszerű találmányt. Már sárkányainak tesztelése idején elkezdett egy siklóval foglalkozni, amit nevezhetünk a motoros repülés előfutárának. Nem sokkal később 1908-ban Cody hajtotta végre az első motoros repülés Angliában. Igen sok esetben jeleskedett az angol repüléstörténelemben, távokat küzdött le, az elsők között végzett, fejlesztett. Cody-funeral-19131913-ban azonban az állandó kihívásokat kereső Cody mellől elpártolt a szerencse. Saját tervezésű kétfedeles Cody Floatplane elnevezésű repülőjének próbarepülése közben a szerkezet felmondta a szolgálatot, másodmagával lezuhant és szörnyethalt.
Temetésére több mint 100 ezren mentek el, mondhatjuk, hogy egy nemzeti hőstől vettek búcsút.

e56ur6jtyjkyuh

cody_and_kites_1899_500

Cikkek

A sárkányozással kapcsolatos történetekről, emberekről, feltalálókról és érdekességekről találhatsz cikkeket.

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Cikkek, Magazin | A közvetlen link.

Cody – Cikkek bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Cimbi hozzászólása:

    Köszi, jó cikk!

  2. Mlado hozzászólása:

    Érdekes, szépen összeszedett cikk =-O

Szólj hozzá a témához!