Maori unikum – Magazin

Share Button

A szemünk hozzászokott a nagy felületű sárkányokhoz, szinte el sem tudunk képzelni merevítés nélkül egy sárkányt, mi több, már a modern anyagok elhagyása is különös tiszteletet ébreszt az emberben. Ezúttal is egy ilyen sárkány bemutatása a cél, innen a szomszédos Új Zélandról.
Maori89A témával komolyabban foglalkozók sem tudják pontosan meghatározni, hogy a szigeten mikor és hogyan alakult ki a sárkányozás. Az egyik legvalószínűbb becslés alapján Kínából ie. 200 előtt indult tovább a kultúra, először az ázsiai területen, majd az indonéz – polinéz irányba. Persze megjelenési időkről, formákról és pontos leírásról nem beszélhetünk.
Úgy tartják, hogy a sárkányozást nem kedvtelésből gyakorolták, hanem a készítésük és a reptetésük a kezdetekkor vallási okokra vezethető vissza. Első sorban a repülésével összefüggésbe hozták a  mezőgazdasági termések bőségét, sőt a csapadék mennyiségére is következtettek egy sárkány repüléséből. A törzsfőnökök állították, hogy kivételes a  sárkányozási készségük, csak úgy, mint az uralmuk a szél és a villámlás felett. Isteneiket sárkány alakba is megformázták, ami számomra rendkívül érdekes, hogy a térségben egyedülállóan sok formában jelentek meg ezek az eszközök. A sárkányok repülését azonban nem kizárólag vallási célra használták. A repülésből következtettek egy harci villongás – háború kimenetelére.
1Legközelebb a Bali szigetcsoporton követhető nyomon ilyen változatos alakvilág. Sajnos az európai hódítók érkezésével csaknem teljesen kihalt ez a kultúra, ám napjainkban ismét nagy érdeklődésre tesznek szert, a népművészek ismét felélesztették a  sárkányépítés mesterségét.

A mai post egy ilyen ősi darab a  tukutuku vagy más néven manu aute sárkány bemutatását célozza. A manu szó jelentése sárkány vagy madár, míg a tutkutuku a feltekert zsinór letekeredését jelenti. Ez a fajta sárkány egy emberi lényt jelképez a fejrésznél emberi arcot készítettek, amihez általában kutyaszőrt erősítettek. A test részt gyékényből alakították ki, ennek az alaknak a fegyverzet megjelenítése lenne a feladta. A sárkányt esetenként tollakkal díszítették. Kantár nem tartozik a sárkányhoz, zsinórhoz erősítésének pontját az adott sárkány repüléséhez igazították.

Szerintem ez a sárkány egy igazi különlegesség. Nem csak formája, megjelenése egyedülálló, hanem a sárkány szemébe nézve visszaköszön valami megfogalmazhatatlan…

Maori90

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Magazin | A közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!