Eolo Genesis – Teszt

Share Button

5_14A negatív kritikák egész sorát olvastam végig az Eolo Genesisről mielőtt megvettem volna. És vajon igaz volt amit írtak róla? Nos a teszt végig olvasása után mindenkinek egyértelmű lesz a válasz.

Eredetileg ez lett volna az első komolyabb trükksárkányom, de közbe jött a Prism Hypnotist. Viszont mivel igen elérhető árakat ajánlottak beszereztem belőle egyet, annak ellenére, hogy a gazdája sem dicsérte nagyon.

Kereskedelmi adatok

A sárkányhoz a legegyszerűbben a gyártó oldalán jutunk hozzá (eolo.com), ahol most 54 euro-ért vásárolhatjuk meg plusz a posta költség ami nem a legolcsóbb. Használtan 9-10 ezer forintért szerezhetjük be.

Műszaki adatok

Anyag: nylon ripstop 40gr
Rudazat: carbon 4×2 mm
Kantár: 3 pontos
Szárnyfesztáv: 160 cm
Szélerősség: 3-15 km/h
Súlyok: 2 x 6gr
Zsinór: 2 x 25 m. 100% Dyneema 60 kg

Első élmények

A sárkány tokja nem valami mutatós, de mondjuk ha az árára gondolunk akkor nem is várunk tőle többet. A célját betölti mert kényelmesen elfér benne minden. Az átlátszó nejlon rész nem túl praktikus, mert a felső keresztrúd mindig beleakad kifelé jövet. A vállpánt olykor hasznos, ha nincs kedvünk kézben fogni.

A sárkányt nem fogja körül tépőzáras pánt, ez a legtöbbször nem is okoz problémát, azonban ha kicsit nagyobb lenne, nehezebben lehetne enélkül elpakolni. A rudazat számomra meglepően vékonynak tűnt, de aztán a későbbi használat után egyértelművé vált, hogy pont elég ez a méret. Standoff rúdból csak kettő van a Genesisen. A keresztrudat bepattintós módszerrel lehet odarögzíteni  gerinchez. Ez az egyik legrosszabb megoldás amit ki lehetett találni, ugyanis húsz bepattintás után teljesen szétmegy a cső, és 1000-1500 forint hozzá az új. Ezt rögtön a megvétel után át kell alakítani, hogy oldalról lehessen becsúsztatni a karbon csövet a T csatiba, és egy gumi stopperrel rögzíteni kell, hogy ne csúszkáljon.

A zsinórzat meglepett, mivel ugyanolyan zsinórt adtak hozzá mint amilyet a Neoxhoz is: 60 kilós dyneema-át. Minek 60 kilós? Merült fel bennem a kérdés, mivel csak 15 km/h-ig lehet elméletileg használni. A súlyt az előző gazdája már rárakta, és később nekem is az vált be, hogy mind a 12 grammot rajta hagytam. A külső dizájnja elég egyszerű, de legalább több színben kapható. 10/8

zGENESIS_COLD_3Repülés 0-5 km/h

Az első alkalommal amikor használtam, alig volt szél. A fűszálak se nagyon mozogtak. De a sárkány a levegőben maradt. A későbbi alkalmakkal bőven volt lehetőségem kipróbálni mit is lehet kihozni belőle ilyen szélviszonyokban. A zsinór ezen a ponton szinte negyed körívet ír le a pilóta és a sárkány között. Repülés szempontjából jó ha a sárkány minél magasabbon van, hogy elkapjon valami kis szellőt, de trükközni valamivel nehezebb a hosszú zsinórral. Szóval panasz nem lehet rá, valóban kis szeles, sőt szinte már nullszeles sárkány. 10/10

Trükközés 0-5 km/h

A sárkány trükk képessége a gyári zsinórral, ilyen kis szélben igencsak lecsökken, de ez ellensúlyozható némi hátrafutással. Viszont mindenképp ajánlott hozzá egy rövidebb 7-10 méteres zsinórszett is. Ugyanis sokkal dinamikusabban csinálja a trükköket, míg a gyári zsinór a kevés szél miatt meglazul, így a zsinór rántások hatásai gyengülnek, illetve késnek. De mindenképpen elmondható, hogy a sárkány teljesítménye ebben a szélben is tökéletes. A többi már csak a pilóta gyakorlottságán és kondiján múlik. 10/10

Trükközés 5-15 km/h

Ez az a szél amiben egy kezdő is jól szórakozik a Genesissel. A sárkány itt szinte mindenre képes. Az alaptrükköket is szépen csinálja (axel, halfaxel, backflip, fade) de mindenképp érdemes súlyozni, bár ez ahogy már sokszor említettem szubjektív. Egy biztos a Lazy Susan-hoz az a legjobb ha a súlypont előre kerül, és ami még nagyon fontos, hogy érzékeny a rántások erősségére, igen finom mozdulatokat igényel, sőt az a legjobb ha a pilóta az ellenkező irányba fordítja ki a sárkányt és aztán ránt a zsinóron. A legtöbb esetben  inogva sikerült eddig megcsinálnom vele ezt a trükköt.
A backspint gyönyörűen csinálja, egy rántással sikerül is háromszor megforgatni a sárkányt a hátán fade-ből. A Yoyo-nál akadtak kis problémáim, a sárkányt sokszor nehéz letekerni róla, ilyenkor hiányzik egy yoyostopper, de alapvetően képes rá. A Cascade is kivitelezhető vele, csak ennél a trükknél tényleg számít, hogy ne legyen túl erős a zsinór rántás, a sárkány mindenképp igényli a finom, és pontos mozdulatokat. A Crazy Coptert könnyű kivitelezni vele, talán ezzel a sárkánnyal csináltam meg a legtöbbször. A háton forgás nagyon kiegyensúlyozott 12 gramm súllyal. Flic-flac elvégzése a legkényelmesebb 10 km/h-ás szélben. 10/10

A reptetés felső határai 15 km/h felett

A Genesis minden szinten meglepett engem és a többieket is a fórumon, de ami a nagyobb szélben való teljesítményét illeti az minden várakozásainkat felül múlta. A sárkányt legelőször nagyobb szélben október környékén próbáltuk ki egy hegytetőn, ahol szinte mindig jó a szél. Akkor körülbelül 20-25 km/h volt, így mondanom se kell nagyon pörgött az amúgy kis szeles sárkány. A későbbi alkalmakkor mindig cserélgettem  a sárkányokat, így nem is erőltettem az erősebb szélben való repülést a Genesissel. Viszont a csapatból az egyikünk kipróbálta olyan szélben amiben, én már a Prism Hypnotistemet féltettem ami 40 km/h-ig van “vizsgáztatva”. Arról nem beszélve, hogy jó néhány kemény becsapódása is volt. Azt mondanom se kell hogy 20 km/h felett, trükközni nem lehet vele, viszont mindenképp megállja a helyét a már már viharosnak mondható szelekben is. Bár senkinek nem javaslom, hogy 25 km/h felett próbálgassa, ha egy mód van rá a tartós használat érdekében jobb neki a kis szél.

Tartósság kivitelezés

Talán felmerül a kérdés az olvasóban, hogy ez miért a végére került. Az előzőek végig olvasása ad egy képet a sárkány tartósságáról és kivitelezéséről. Az Eolo két nagyon pörgős sárkányt dobott piacra, a Neox-ot és a Genesist. Mindkettő profilja úgy lett megtervezve, hogy a sárkányok kiengedjék a szelet a vitorlából, mindezt azért, hogy a gyorsak fordulékonyak és sok oldalúak legyenek. Így kisebb egyszerűbb mozdulatokkal végezhetjük el velük a trükköket. A Genesis anyag használata nagyon egyszerű és mégis tartós (leszámítva a bepattintós T csatit). A vitorlán 10 hónap aktív használat után nyoma sincs hibának. A rudazat szintén hibátlan (persze csak az átalakított T csatival), és állja az erős becsapódásokat amiket egy kezdő gyakran nem tud kivédeni. Az apa csatlakozók már eléggé meglazultak (ez mindegyik sárkányra jellemző), de ennél a típusnál nincsenek nagy csúszások, és komolyabb erőhatások ami miatt a vitorlát kiszakíthatnák. 10/9

Összegzés

Az Eolo Genesis árérték arányban, az egyik legjobb sárkány amit próbáltam. Mindegyik sárkánynak van kisebb nagyobb hiányossága, de a Genesisnél ez az árához képest annyira elhanyagolható, hogy szinte már tökéletesnek mondhatjuk. A negatív kritikák legtöbbje valószínűleg azért született, mert a sárkány a legkisebb mozdulatra is trükközni akar. Többször előfordult már velem, hogy véletlen olyan trükköket csináltam meg amit nem is akartam, de a legtöbbször a Genesis volt a kezembe amikor ezt tapasztaltam. A kezdőknek és profiknak egyaránt bátran merem ajánlani az Eolo egyedülállóan olcsó profi freestyle sárkányát a Genesist.

 

Teszt

A valóság! Ezek nem a jól ismert gyártóktól kapott szabványleírások, amik gyakorlatilag semmi értékelhető információt nem hordoznak a típusról. Ezek a válóságban kipróbált, személyes tapasztalatok egyes sárkányokról. Várjuk a hosszabb-rövidebb leírásokat is, hogy a válaszra várók tisztább képet kapjanak!

Share Button
Kategória: Magazin, Teszt | A közvetlen link.

Eolo Genesis – Teszt bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. PaT hozzászólása:

    Jó kis teszt, köszönjük! 🙂

    Saját tapasztalat. A T csatlakozó 5 összerakás-szétszedés után kiszőrösítette a csövet, javítani kellett. Körbenyomtam pillanatragasztóval, majd száradás után lecsiszoltam a kiálló szőröket. Tim jól írta, ezt használat előtt át kell alakítani.
    Szerintem sokan nem hiszik el, hogy ennyi pénzért egy ennyire jól használható sárkányt lehet kapni. Elképesztő, hogy mit bír, nagyon sokszor földhöz vágtuk már, nyoma sincs rajta.

  2. Nospa hozzászólása:

    Nagyon jó a leírás, én is gondolkodtam egynek a beszerzésén, lehet ezek után tényleg rendelek egyet 🙂

Szólj hozzá a témához!