Pansh 5 Sprint – Teszt

Share Button

Első tesztalanynak a saját Pans 5,0 speed ernyőt venném górcső alá.
A Pansh sárkányok meglepően olcsóak a hozzájuk hasonló darabokkal ellentétben, ilyenkor joggal formálódik meg egy kis bizonytalanság a vásárlás előtt. Mi kipróbáltunk nem is egyet!

5

Műszaki adatok
Méret: 5 méter (ezúttal nem a felületet, hanem az ernyő szélességét jelzi)
Anyag: Ripstop-Nylon
Kategória: fix állásszögű négyzsinóros paplanernyő
Gyártás helye: Kína

Kereskedelmi adatok
Jelen darab beszerzése egyenesen Kínából történt postai úton. A teljes ára a vámmal és egyéb terhekkel kb 30 ezres volt 2011-ben. A csomagban 3 Pansh érkezett, mind ugyan abból az anyagból készült hordzsákban. Az ernyőhöz nem járt zsinór és banán kormány, azt külön kellett rendelni. 

Részletek
Most, hogy egy komplett szezont repkedtem vele és fertőztem meg  másokat  is, így jogosan alkotok saját véleményt róla.Nem tartom a legkönnyebb esetnek a levegőben kis szélnél. Kb 1-es szélig csak nagyon technikásan és erőltetve a mozgást tudod levegőben tartani. 2-es széltől már oktatható változattá válik, mert már olyan a szél sebessége, hogy zeniten is hajlandó önállóan megállni.

1Ez az ernyő egy fix állásszögű négyzsinóros típus. Elsődleges ismertető jegye az irányító eszköze: 2 db banán alakú izé (egyszerűség kedvéért banán).
A fix állásszögű ernyők egyik fontos tulajdonsága, hogy igazán élvezetes élményt kis sebesség különbségű (széllökés mentes) szélben tudnak nyújtani.

Felszállás
Mozdulatok ugyan azok mint kis szeles felszállásnál. Ezen ernyőnek nem teljes belépő élén van nyitott cella, csak oldalanként pár légbeömlőt találunk. Ezek szolgálnak arra, hogy “felfújják” a belső “zárt” cellákat levegővel és így kifeszül teljesen az ernyő, sima felületűvé válik és így bele tud kapni a szél….utána már csak a szádat kell bezárni, hogy ne menjen tele földel mikor húúúúúúúúz!

Irányíthatóság
2Speed ernyő sajátossága a széles formája, ellenben rövid a hossza. Kialakításának köszönhetően nagyon gyors fordulókra és gyors levegőben való mozgásra képes. Megfelelő szél esetén a fordított repülés sem akadály számára. Bár ne ezzel a trükkel kezd a tanulást. Kis fékkel az egy helyben történő megfordulást is összeomlás nélkül végzi. Mivel nagyon széles ernyő a paplan széle igen keskeny, így gyakran saját zsinórjába is bele tud gabalyodni! 3Nem kell ilyenkor pánikba esni és lehozni az ernyőt, elég pár határozott rántás az adott oldalon és már megoldva a  probléma! Mivel négyzsinóros ernyőről beszélünk van két fékező zsinórja is. Ezekkel nagy szélben  játszva tudod kifogni a  szelet a paplanból, csökkentve a brutális erejét. Túlfékezés esetén hajlamos összeomlani és így röpképtelenné válik. Összeomlásnál, ha még a levegőben van, akkor határozott rántásokkal hátrálva…….úgy, hogy csak”gázt” adsz neki(csak a húzó felső zsinórokat feszíted) nagyon nagy eséllyel újra repülésre tudod bírni.
4Az ernyő szélességéhez képest keskeny/ rövid hossza miatt relatív sebessége nagy az ernyőnek= gyors fordulókra képes. A gyors fordulóknál viszont vigyázzunk mert az ernyő helyzetétől függően intenzív emelés illetve húzás generálódik. A fenti dolgok előjönnek egy intenzív szélsebesség növekedés (pöff) estén is. A pöffök által okozott meglepik kezelése az irányítótól megfelelő gyakorlatot kíván (kezdésnek egy két pofára esés- hason csúszás, háton szántás).

Összegzés:
Bármilyen tudásszintre  nyugodtan ajánlom. Ha kezdő vagy azért kérj első pár alkalommal segítséget nálad tapasztaltabb ernyőstől és egyedül soha ne paplanozz ekkora ernyővel!

6

Kiegészítette: ricsi

Teszt

A valóság! Ezek nem a jól ismert gyártóktól kapott szabványleírások, amik gyakorlatilag semmi értékelhető információt nem hordoznak a típusról. Ezek a válóságban kipróbált, személyes tapasztalatok egyes sárkányokról. Várjuk a hosszabb-rövidebb leírásokat is, hogy a válaszra várók tisztább képet kapjanak!

Share Button
Kategória: Magazin, Teszt | A közvetlen link.

Pansh 5 Sprint – Teszt bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Minda Richárd hozzászólása:

    Bakker: Védőfelszerelés! Minimálisan: bukósisak, térdvédő. Parázósoknak mindenféle protector ( csak a végén még tudj mozogni)

Szólj hozzá a témához!