Prism Hypnotist – Teszt

Share Button

A nyár közepén valami komolyabb trükk sárkány után kezdtem érdeklődni. És meg is találtam amit szerettem volna.
Nézelődtem kicsit, milyen sárkányokhoz tudnék hozzájutni, viszonylag jó áron. Az újakat nagyon drágának találtam, ezért kapásból használtban gondolkoztam. Keresgéltem itt is ott is, felhívtam pár sárkányost, végül a neten rábukkantam egy hirdetésre ahol egy Prism Hypnotist-et és egy HQ Maestro-t akart eladni a régi gazdája. Megnéztem a videókat a Prism-ről, és az alapján tetszett a sárkány. Néztem az új árát, kértem képeket, mérlegeltem, majd felhívtam a gazdáját, hogy akkor mehet az üzlet. Itt Pesten egy könyvtárban találkoztam a postással, kibontottam a kis táskából a sárkányt és észrevételeztem a tartalmát, és levontam a következtetéseimet: ez az ami kell nekem! Megvettem a sárkányt, majd igyekeztem minél gyorsabban hazaérni, hogy rögtön kipróbálhassam.

Műszaki adatok:

Szárnyfesztáv: 239 cm
Széltartomány: 6-40 km/h
Vitorla anyag: Ripstop Nylon, Mylar Laminate
Váz: Pultruded Carbon, Wrapped Carbon (tekercselt)
Zsinór: 85’ x 150 lbs Polyester (26 m x 68 kg)

 

Kereskedelmi adatok

A sárkányt újonnan 38900 forintért lehet beszerezni a Reflexshopban, amit rendelésre két-három héten belül kézhez is kaphatsz. Én használtan 20.000 forintért (újszerű állapotban) jutottam hozzá az interneten. Külföldről is lehet rendelni újat.

Különféle színekben kapható, a gyártó oldalán a következő szerepel: fire, ice, citrus (magyarra fordítva: piros és sárga, kék és lila, sötét és fű zöld – fekete szárnyélekkel). A gyártás és technológia leírása a Prism hivatalos oldalán (prismkites.com)  található. A forgalmazás Seattle-ből (USA) történik.

Az első élmények

A hazaszállítás viszonylag könnyű volt, félóra múltán már a közeli rét felé tartottam. A tapasztalat alapján a tok méretei igen praktikusak egy-egy távoli utazás esetén, ha elakarod vinni magaddal a sárkányt. Viszont a mérete más szempontból kevésbé előnyös, mert néha még kivenni is nehéz belőle a sárkányt, nemhogy belerakni. Kicsit több mint egy méter hosszú és így néz ki:

Egy cipzár  nyitja sárkány táskáját, mely mellett egy kis akasztó található, ami jól jön ha falon lógva tartod a sárkányaidat otthon. A tartó nagy része fekete, ez pedig azért jó, mert nem piszkolódik könnyen. Belül van egy zseb, ahova a zsinór szettet szánták. Mellette az összehajtott sárkány foglal helyet.

A sárkányt tépőzáras szalag fogja össze, ez hasznos mert megkönnyíti a sárkány elpakolását, ugyanakkor eggyel több dolog volt amit elveszíthettem a fűben. A tépőzár kibontása után a vitorla lehajlott, és előkerültek a karbon rudak. A sárkány szárnyai két csőből állnak, ezeket kell összeilleszteni, amit műanyagcső segít elő, ez utóbbi hasznos a yoyonál, ugyanis olykor átveszi a yoyostopper szerepét. A felső keresztrúd egy darabból áll, míg a fő keresztrúd két darabból áll (Dynamic T18-as a karbon tipusa), és ez utóbbit egymásba kell helyezni, miközben a T connectoron is keresztül megy. A fő keresztrúdon foglal helyet a négy standoff rúd csatlakozója. Az apacsatlakozókba két három centiméterre mennek be a karbon csövek, és nagyon stabilan rögzítik őket, a kicsúszás kizárt, ugyanakkor szétszedésnél erős húzással jönnek csak ki belőle a csövek. A standoff rudak kihúzhatók a vitorlán elhelyezett kupakokból, ez pedig az összehajtásnál nagyon praktikus, mert nem kell szenvedni azzal, hogy megfelelően álljanak a vitorlában, hanem egyszerűen kihúzod őket és a tokba teszed. Bár ilyenkor felmerül a veszélye annak, hogy elveszítesz egyet, ezért én kiegészítettem a csomagot egy kis tasakkal. A szárnyvégeken két hurok- vitorla feszítő található mely a szárnyéleket és a vitorlát feszíti meg.

A vitorla a feszítők és standoff-ok segítségével, teljesen simán helyezkedik el a vázon. Kétféle anyagból áll, a szokásos Ripstop nylon-ból, valamint Mylar Laminate-ből, ez utóbbi a szárnyélek erősségét és a vitorla szilárdságát hivatott megvalósítani, valamint igen tetszetőssé teszi a vitorlát, ugyanis a Mylar-al borított részen átlátszó. A varrása az illesztéseknél hullámos, kisebb helyeken egyenes irányú, ránézésre a szárnyéleknél és a standoffoknál elhelyezett keményebb résznél a varrás lesz a gyenge pontja, ami később be is bizonyosodott. A hátsó szárnyélben zsinór feszül meg, ez segíti a repülés kifinomultságát.

A kantározás a megszokott módon jobb és bal oldalon három három ponton van bekötve, kis és nagy szeles állásokhoz csomókkal rendelkezik. A kantárok végén egy-egy kapocs található, így nem kell csomót kötni a zsinórok végére, csupán beakasztod a a zsinórvégen lévő hurkot a kapocsba, és már repülhet is a sárkány.
A zsinórok végein egy egy teljesen átlagos csuklópánt található, ami ha viharos szélbe használod a sárkányt, igencsak kidörzsöli a kezedet. A zsinórszett első ránézésre mintha kevés lenne, pedig 26 méter, de a sárkány méretei miatt tűnik rövidnek. Elvileg 68 kilóig bírja, hát én próbáltam olyan szélbe, amikor a fák rendesen hajlongtak, de meg se kottyant neki. Vékony így kis szélben nem terheli a sárkányt a súlyával.

Felszállás

A sárkány összerakása után következhetett a várva várt felszállás. Én nem vagyok az a rángatós típus ezért inkább csak szárnyvégekre állítottam a sárkányt orral az ég felé, aztán kisebb húzás után a sárkány a levegőbe emelkedett. Ez mindenképp előnyös, nem igényel hátra futást a felszállás.

Amint a levegőbe emelkedett a sárkány, egyenesen felfelé indult el, nem tért ki semmilyen irányba, és nem akart átesni hátrafelé. A sárkány húzása nem olyan nagy mint amilyenre gondoltam, ez a kevésbé elnyújtott orr, és a közepes profil mélység miatt van. Akkor a szél 15-20 km/h-val fújt. Később próbáltam viharos erejű szélben is, és rögtön más volt az érzés. Jól lehet nem egy power kite, de azért igencsak megtud rángatni. A felszállás nagy szélben is egyenesen irányú volt csak némileg gyorsabb, gyakorlatilag csak a kezdőállásba kellett helyezni a sárkányt, és magától felszállt, mindenféle húzás nélkül. 10/10

Irányíthatóság

Ez eddigiek alapján ez a típus sokkal lomhább mint gondoltam volna. Ez nem kifejezetten baj, hiszen tanulásnál nagyon előnyös egy olyan sárkány ami nem reagálja túl a téves mozdulatokat, de hogy mindenki megértse milyen a mozgása leírok hozzá egy kis sztorit.

Nem olyan régen két barátommal kimentünk egy viszonylag kopár dombra, elővettem a Hypnotistet a másik barátom meg egy másik sárkányt, de a harmadik srác csak nézett minket egy darabig. A szél legalább 25 km/h volt. A srác korábban próbálta már a paplanernyőmet, de trükksárkányt még sosem. Észrevettem hogy bekéne kötnöm cipőfűzőmet, ezért fogtam a csuklópántot aztán a kezébe nyomtam, ezzel átadva az irányítást a levegőbe lévő sárkány felett. A srác nagyon félt, de ennek ellenére tökéletesen tudta irányítani.

A fordulóknál körülbelül, tíz maximum kisebb íveknél tizenöt centimétert kell húzni az adott zsinóron. A trükközés az már más téma, ott kissé nagyobb erőt igényel a sárkány irányítása. A sebessége csak viharos szélben kezd igazán gyors lenni. 10/7

Gyenge szélben (5-10 km/h)

A sárkány gyenge szélben is képest valamelyest a trükközésre, de mint mindegyik sárkánynál (ami nem kis szeles), ennél a típusnál is jellemző, hogy a jó eredményekhez futni kell hátrafelé. Az alsó határ vagyis körülbelül 5 km/h-nál a sárkány zsinórjai annyira meglazulnak, hogy szinte lehetetlen már újra felemelni egy yoyo után. Ilyenkor már csak nyolcasozásra alkalmas a sárkány. 10/3

Trükkök közepes erősségű szélben (10-20 km/h)

Nos engem nagyon meglepett amikor először reptettem ezt a típust. Elsősorban azért mert trükközni igazán ezzel kezdtem tanulni. Az első reptetésem alkalmával egy blackflipből rögtön sikerült a Lazy Susán. Szóval nagy volt a sikerélmény. Két három alkalom után sikerült egyszer-egyszer a yoyo is vele.  Semmi panaszom nem lehetett a trükk képességére. Viszont a mai szemmel nézve, kicsit másként látom a dolgokat, azóta hogy elkezdtem trükköket tanulni, megfordult pár másik sárkány is a kezembe. Nézzük a részleteket!

A sárkányhoz nem jár semmiféle súly. Újabban az első dolog amit megnézek egy sárkánynál, hogy mennyire áll meg blackflipben vagy fade-ben. A Prism Hypnotistjéről elmondható, hogy se blackflipben se fade-ben nem akar előre vagy hátra bukni. Tehát nem orrnehéz vagy farnehéz, hanem pont kiegyensúlyozott. A profil lekerekítettsége eredményezi a lassúságot, és azt, hogy a sárkány könnyen megmarad az előbb említett két állásban.
A flare elvégzését sokáig nem próbáltam ezzel a sárkánnyal. Aztán később gyakorolgattam kicsit. Mivel a sárkány nagyon kiszámítható és kimért, egy kis előre lépegetés, és hirtelen zsinórlazítás után ki is fordul az orr a szélirányba. Ezt nem minden sárkánnyal könnyű megcsinálni, mert a gyorsabb típusoknál jellemző, hogy a sárkányba nagyon belekap a szél, és csak erőteljes futással fordul ki a sárkány orra.

Ezek után próbálkoztam a forgó mozgásokkal. Elsőként egy axelt szerettem volna elvégezni, de ez a trükk sokadik próbálkozásra ment vele. A sárkány orra a trükk elvégzésekor számomra túl magason van, így a trükk során nem annyira forgó mozgást láttam, mint inkább valami balett félét amikor a sárkány szárnyvégei azzal próbálkoznak, hogy átugorják a zsinórokat. Ezutóbbi nem is sikerült, nagyon sokszor problémát okozott, hogy a sárkány szárnyvégébe beleakadt a zsinór. Igaz a pilótának is ügyesnek kell lennie, hogy jól menjen a trükk, de próbáltam legutóbb egy másik sárkányt, annál nem kellett erre külön figyelmet fordítanom, és sosem volt olyan problémám, hogy a zsinórba akadt volna a szárnyvég, ugyanis az axel, tényleg olyan szép volt ahogyan a videókban láttam, az orr lejjebb ereszkedett, és egy szép kis forgást írt le a sárkány, közel a vízszintes helyzetbe hassal lefelé. Mindazonáltal a Hypnotistel is ellehet végezni a trükköt, de a zsinórbeakadás sok problémát okoz.

A lazy susán volt a következő trükköm. Nos néha meglepően erős rántást igényel ez a trükk ennél a típusnál, de ha ez sikerül utána már a többi megy magától. Mivel a sárkány a hátán is jól megmarad egy blackflipben, a lazy susánt gyakorlatilag teljesen vízszintesen (vagyis a háttal a föld felé áll a sárkány, végig a trükk során, és nem esik át az orra) írja le, amit más sárkány típusnál pedig nagyon hiányoltam, de ez utóbbi tulajdonsága, megint a profi súlyelosztás miatt van, talán ezért nem is adnak hozzá plusz súlyt.

A yoyo-t a kezdettől fogva gyakorolgattam vele, és nagyon sikeres volt a dolog. A blackflip utáni második rántásra szépen leírta a feltekeredő mozdulatsort, majd a zsinór a szárnyélen maradt, annak ellenére hogy nincs hozzá gyári yoyostopper. Kirántani belőle néha nagyon nehéz, de a legtöbbször le is tekeredik a zsinór róla.

Ezek  a trükkök mindenképp elvégezhetőek vele, és ennél sokkal bonyolultabbakat is lehet vele csinálni (a Prism oldalán profi freestile sárkányként írják le), de az alap megfigyeléseim ezekben a trükkökben voltak láthatóak leginkább. 10/8

Erős szélben (25-40 km/h)

A Prism Hypnotist-je nagyon erős karbonvázat kapott, így gyakorlatilag meg se kottyannak a sárkánynak a viharos szelek. Persze nem ajánlom senkinek se, hogy ilyenkor próbálkozzon, de nem kell attól félni, hogy könnyen törik a sárkány.

Ilyenkor már nem igazán lehet trükközni, egy-két balckflipet, esetleg ha nagyon ügyes a pilóta lazy susant is sikerül elcsípnie, de ehhez igen erős rántásokra van szükség. Persze, előre lépegetéssel lehet korrigálni az alsó határ vagyis 25 km/h-nál, így összelehet hozni vele pár bonyolultabb trükköt is, de ehhez nagy gyakorlottság kell.

A zsinórt is próbára teszik ezek a körülmények, de a tapasztalat szerint jól bírták a kiképzést, nem nyúltak, vagy nem szakadtak el, annak ellenére, hogy volt olyan helyzet, amikor engem is megrángatott a sárkány a viharos szelek miatt.

Változó szelek és széllökések

Nagyon sok sárkány típusnál probléma, hogy a változó irányú és erejű szelek dobálják a sárkányt. A Hypnotistnél ez nem jelent problémát a korábban már említett szempontok miatt. Belefekszik a szélbe egy-egy blackflipnél, vagy fade-nél. Az viszont jellemző, hogy a sárkány hirtelen indul el felfelé ha belekap egy szél. Például sikerül egy stall-al megállítani mielőtt az ember belekezdene egy axel-be, de ha hirtelen jön egy széllökés, akkor a sárkány rögtön elindul valamilyen irányba (ez a legtöbb sárkánytípusnál elkerülhetetlen), de ami talán lényeges, hogy csak felfelé, és nem jellemző, hogy oldalra lökné ki a szél. 10/10

Fél év használat után

A sárkány már hozzám is használtan került, de az előző gazdája inkább csak a tokba tartotta, így igazából én teszteltem.

Az erőteljes rángatások miatt amelyeket a trükkök tanulása során alkalmaztam, az apacsatlakozók némelyike kinyúlott, és pár C stoppert is elveszítettem, az eddigiek alapján ezek nélkül is működik, persze ha lehet érdemes pótolni őket, hogy megóvjuk a vitorlát.

És ha már a vitorlánál tartunk, itt említeném meg, hogy az anyagán nem tapasztaltam semmilyen kopást, annak ellenére, hogy a tüskés gaz nálunk is szép számmal terem. Viszont a hátsó szárnyél a yoyo trükkök miatt egy picit kopott, és egy-két milliméteres helyen a fekete szárnyél, fehérnek látszik.

A karbon vázra egy szavam se lehet. Volt, hogy erősen becsapódott a földbe, de nem esett baja, valamint a földi rángatást is kibírta, még ha körülötte sikerült is lekaszálni a gazt, ez a rudaknak nem jelentett kihívást. Tanulni tökéletes bárkinek, és ha valaki nagyon megszereti az a profi trükkökre is képes vele, ahogy ezt a következő videó is mutatja:

Megérte megvenni?

Én mindenképp azt mondom, hogy igen. A Prism Hypnotist-jével könnyű trükköket tanulni, és jól bírja a kezdő gyakorlatlan mozdulatait. A pilótának van ideje felfogni a mozgás mechanizmusát, ez pedig kell ahhoz, hogy tudja hogyan folytasson egy elkezdett trükksorozatot. Viszont aki ilyet vesz annak azt is tudnia kell, hogy nem ártanak az erős karizmok a sárkány mozgatásához. Ha egy profi kicsit lassítani akar, annak is jól jön egy ilyen kimért, és kicsit lassabb sárkány.

 

Teszt

A valóság! Ezek nem a jól ismert gyártóktól kapott szabványleírások, amik gyakorlatilag semmi értékelhető információt nem hordoznak a típusról. Ezek a válóságban kipróbált, személyes tapasztalatok egyes sárkányokról. Várjuk a hosszabb-rövidebb leírásokat is, hogy a válaszra várók tisztább képet kapjanak!

 

 

Share Button
Kategória: Magazin, Teszt | A közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!