OSOW 2011 – Zsákai Péter – Beszámolók

Share Button

Idén október 9-ére esett az OSOW nevezetű sárkányos rendezvény világszerte. Ezen a napon minden országban, minden sárkányos sárkányt ereget. Az OSOW rövidítés a “One Sky, One World” szavak kezdőbetűiből áll össze (magyarul Egy Ég, Egy Föld). Minden év október második vasárnapján rendezik meg. A hazai összejövetelt a 3S Sárkányeresztő Baráti Társaság szokta megszervezni Budapesten, a Mátyásföldi reptéren. További részleteket itt találsz: www.oneskyoneworld.org

A sarkany.info csapata már régóta várta az eseményt, mint az egyik legnagyobb hazai sárkányos megmozdulást. A fórumon szerveződött a társaság. Az utolsó napokban kiderült, hogy Humanual háza lesz az első találkozópont, ahol a verdások találkoznak, Amathilékat és bennünket pedig az Árkád mögötti benzinkútnál vesznek fel. Zsuzsi fotós barátném sajnos nem tudott hozzánk csatlakozni egyéb elfoglaltságai miatt, Beát viszont sikerült elcsalnom magammal.

Az időjárás előrejelzések szerint erre a hétvégére mondták a hetek óta elmaradó esőt és a hirtelen lehülést. A szombat ennek ellenére egész kellemes, napsütéses őszi nap volt. Bíztunk benne, hogy a vasárnap legalább ilyen jó lesz. Már előre elhatároztam, hogy most csak a Jive II-t viszem magammal, csak azt szeretném reptetni, mert egyrészt még úgy általában nem sokat sikerült játszanom vele, másrészt a Reflexshop-ból visszakapás óta egyáltalán nem repült.

Vasárnap reggel a lépcsőházból kilépve azonban konstatáltuk, hogy bizony esik az eső. *#&\%$>/!!! Bea nézett rám, mire én csípőből válaszoltam: “akkor is megyünk!”. 🙂

Amathilékkal az Örs metrónál 10-kor találkoztunk és átsétáltunk az Árkád mögé. Alig váltottunk pár mondatot, feltűnt Humanual kék Fordja és mintha további autók tapadtak volna rá. Tomi kiszállt és mondta, hogy bizony 6 autó jött össze és állt konvojba. Nem semmi! – gondoltam magamban. 🙂 Amathilék Humanualékhoz, mi pedig az Őket követő kocsiba szálltunk be. A GTGT2 fórumtárs vezette autóban Manka ült.

A reptérre továbbra is konvojban mentünk, a felvezető kocsi mindig megvárta a többieket. Ha valaki lemaradt, ment a telefon, hogy álljunk félre, lassítsunk, aztán hogy mehetünk tovább. Profi szervezés, kérem! 🙂

Így gurultunk a Mátyásföldi reptérig. Magam még soha nem jártam ott, de tudtam, hogy a 3S kedvelt sárkányeresztő helye, ezért kíváncsi voltam milyen is lesz. Sajnos közben végig esett az eső, az esőcseppek miatt limitáltan tudtunk a kocsiból nézelődni. Annyit viszont jól láttunk, hogy a konvojunk hirtelen megduplázza az addigi résztvevőket. Mikor mi kiértünk, a szervezőkön és a Reflexshop autóján kívül még 3-4 autó parkolt. Az eső miatt sárkányoknak se híre, se hamva.

Kiszálltunk kicsit, hogy üdvözöljük a szervezőket. Az eső viszont hirtelen jobban rázendített, ezért hirtelen mindenki visszaszállt a kocsiba. Nálunk sárkányos és nem sárkányos témákról egyaránt szó esett, ismerkedtünk egymással. Kiderült, GTGT2-nek 22 sárkánya van. Kértem meséljen ezekről. A felsorolás végére lassan le is csendesedett az eső. 🙂 Humanual benézett hozzánk, majd úgy éreztük elérkezett az idő a reggelizéshez. Közben GTGT2 felesége elindult hazafelé, Bea pedig csatlakozott a hazafelé tartókhoz, mert teljesen átázott a cipője. Mentségére legyen mondva, hogy nem is tervezett sokáig maradni.

Mire én befejeztem a szendvicsem, a szemerkélő eső ellenére Humanual és Httomi már a revóikkal játszottak, a 3S pedig kezdte összerakni a sárkánykaput. Szépen lassan kerültek elő a sárkányok a kocsikból, az eső pedig teljesen elállt. Szelünk viszont továbbra is volt. Bár az ég még komor, szürke maradt, megindult az össznépi sárkányozás, amiért összegyűltünk. Én fotózással, videózással melegítettem be a napot. Amathilék egy egyzsinóros Conyne-t emeltek a magasba. Juditnak azonban fázott a keze, ezért Humanual csomagtartójához kötötték ki. 🙂 Ha jól láttam, innen nem is került le a nap végéig. Ahogy telt az idő, előkerültek a szebbnél szebb, színesebbnél színesebb sárkányok és jelenlétükkel átszínezték a komor égboltot. Én is elpakoltam a fotós felszerelést és összeraktam a Jive II-t.

A bejárathoz közel, a fák közelébben kezdtem reptetni, de mint megtapasztaltam arrafelé szélárnyék van, érdemesebb előrébb menni (na, ebbe is lassan belejövök :)). Humanual segített és előre “vontatott”. Ott találkoztam Csabával és az újonnan épített Le Quartz sárkányával. Nagyon szépen repült az égen, látszott, hogy finoman, precízen lehet irányítani. Nekem úgy tűnt, hogy sokkal precízebben, mint a Jive-ot. Csaba megszakította a reptetést és beszélgettünk az új sárkányáról és közös fényképezőgép márkánkról, a Pentax-ról. Ezúton is gratulálok a sárkányához! Szép munka, szép darab! Mindenki számára inspiráló lehet!

A beszélgetés után ismét ismerkedtem tovább a Jive-ommal. Durvákat is estem, de szerencsére csak egyszer-kétszer esett szét. A levegőben egyáltalán és a földön is csak akkor ha igazán nagyot puffant. Ennek örültem. Igazuk volt a Reflexshoposoknak, hogy “user error” volt, ami a Sárkányok napján történt. Egy-másfél órát repülhettem, amikor észrevettem, hogy a revókat leparkolták mögöttem. Az idő ekkorra gyönyörűen kitisztult. Szép kék lett az ég, a nap pedig szikrázóan sütött. Abbahagytam én is a sárkányozást és csatlakoztam a srácokhoz.

Épp egy kínai revót nézegettek, méricskéltek, hogy mi a különbség az eredetihez képest. Amathil és Judit pedig ezalkalommal a paplan helyett trükksárkányt eregetett. Tomiék gyakoroltak a dugó leverő versenyre. A közelben a 3S pedig elkezdte kötelékben repíteni a sárkányokat. Nagyon szép és látványos volt. Tetszett nagyon! Le is ragadtam náluk fotózni, videózni. Körbejártam a témákat körülöttem. Mikor ezzel végeztem, a közelben a “revós megateam” állt össze egy kis revós improvizációhoz, amit néhány trükksárkány is színesített. Na, ez sem mindennapi látvány volt. Szépek voltak a színesebbnél színesebb revók is. A rögtönzéshez képest, sokszor sikerült összehangoltan repülniük a srácoknak, bár voltak zsinór összekavarodások is. 🙂 Engem lenyűgözött ez a kis bemutató is. Mind a 3S, mind a revós csapat reptetésében az tetszett leginkább, hogy nem egyéni sárkányeregetések történtek, hanem a nap szellemiségéhez kapcsolódóan a sárkányosok megosztották egymással az eget, a közös hobbi révén mindenki mindenki ismerősévé válhatott rövid idő alatt.

A revózást a távolból hallatszódó “Tombolaaaa” kiálltások szakították meg. Megnéztük ki mit nyert. Judit egy szép színes csuklópántot, aminek nagyon örült. Szerintem jobban, mintha a főnyereményt nyerte volna meg. 🙂 Ez utóbbit és a második díjat Httomi nyerte meg. A főnyeremény egy 10 ezer Ft-os vásárlási utalvány volt a Reflexshop-ba. Ezeken kívül számtalan nyeremény talált gazdára.

A tombola húzás után összeállt a csapat egy közös fotó erejéig, amely tovább hangsúlyozta a nap mondanivalóját: egy ég alatt állunk mindannyian. A résztvevők emléklapot is kaptak. Ennek nagyon örültem. 🙂

Ezután tovább sárkányozott mindenki, én is próbálgattam a Jive II-t. Sunc csatlakozott hozzám. Megkértem próbálja ki rendben van-e minden vele. Megnyugtatott, hogy egy hozzáértő kezében jól viselkedett.

Aztán még magam is eregettem tovább egészen addig, míg GTGT2 hangját nem hallottam a távolból. Kérdezte, hogy velük tartok-e hazafelé, mert akkor elvisz az Örsig. Kihasználva a lehetőséget, gyorsan összepakoltam a sárkányt, elbúcsúztam a többiektől.

A magam részéről egy kellemes napot éltem meg. Jó volt, hogy ennyien összegyűltünk közösen sárkányozni. A 3S csapatának köszönet a rendezvény megszervezéséért és lebonyolításáért!

Készülök még egy videót összerakni. Addig is az összes fotóm itt tekinthető meg

Beszámolók

Rendezvényekről, kiruccanásokról, utazásokról bővebben, avagy csak tényszerűen. Küld el Te is élménybeszámolód, hogy mások is "részt vehessenek" benne.

Share Button
Zsákai Péter

Zsákai Péter névjegye

Harminckettedik születésnapomra nővéremék megajándékoztak egy gyémánt sárkánnyal. Hamar beleszerettem a sárkányeregetésbe, indítottam egy sárkányos blogot: http://sarkanyereszto.blogspot.com Szabadidőmben a sárkányozás mellett szeretek fotózni. A fotóblogom címe: nematartomany.blogspot.com
A bejegyzés kategóriája: Beszámolók, Magazin
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!