Revolution 1.5 Barresi széria – Teszt

Share Button

Immáron egy éve van a tulajdonomba ez a szépség, úgyhogy  eljött az idő a véleményalkotásról. Sokat hezitáltam, hogy eme típust válasszam, vagy ennek a Pro változatát, de a négyzsinóros Revolution sárkányok közül ezt ajánlják a fórumokon az igazán jó tulajdonságokkal rendelkező kezdő-haladó sárkánynak. A Pro változat is előbb-utóbb a kezeim közé kerül, a kép akkor fog kiteljesedni.

Gyári adatok:

Gyártó: Revolution Kites
Kategória: Precíziós és manőver sárkány
Gyártás helye: San Diego

Kereskedelmi adatok:

Kiszerelés: csomag (táska, sárkány, fogantyú, 2 szett keret (2x és3x tekercselt carbon csövek 5-5 db)
Kereskedelmi ár: kb. 286$
Használtan a neten: 150-210$

Műszaki adatok:

Méret: 236 x 78 cm
Széltartomány: 1-6 Bft
Zsinór: nem tartozik a csomagba, külön rendelendő
Vitorla anyaga: regular ripstop polyester
Szín: alaphelyzetben 10-12 féle színben érhető el, de különböző mintákkal is kínálják

Első nekifutás

Sajnos ez a típus itt Magyarországon nem egy közkedvelt darab a sárkányosok körében. Aránylag magas az ára, emiatt kevesen jutnak hozzá, illetve komplikáltabb irányíthatósága okozhat gondot. Ismertségét az is akadályozza, hogy a hazai piacon csak egy helyen juthatunk hozzá, (a Reflexshopban rendelésre többhetes várakozási idővel) igaz, ezt a négyzsinóros fajtát később találták fel, mint kétzsinóros testvéreit. Mivel egyedi kormányozhatósága és manőverképessége tökéletesen különbözik a többi sárkánytól egyre népszerűbb a sárkányosok körében. Szülőhazájában, az Egyesült Államokban viszont már komoly népszerűségnek örvend, sőt Európa szerte is csapatok szerveződnek ezen típus köré. A versenyeken is külön feladatsorral szerepelhetnek egyénileg, párosban és csapatban.

Kivitelezés

A sárkány anyagának választásakor elsősorban a repülési jellemzőket tartották szem előtt, ám ügyesen vitorla anyagnak nem a legjobb anyagot (Icarex) használták, hogy piacra lehessen később dobni a Pro változatot. Egy éves intenzív használat után állítom, hogy minőséget kap a vásárló a pénzéért. Mintegy 2-300 óra repülés után a következő jelek kezdenek mutatkozni a használattól, hozzáteszem, a sárkánnyal az egészen gyenge széltől kezdve a viharosig, mindenféle környezetben megfordultam, (víz, gazos terület, homok, stb), és ne feledjük, teljesen kezdő szinttől nyüstölöm:

  • a varrások egyes helyeken ugyan elkezdtek kiszakadni, de mivel a vitorla paneljei ragasztva is vannak egymáshoz egyenlőre különösebb gondot nem okoznak, egy kis házi tuninggal orvosolhatók.
  • a dacron zsebek végei sajnos nincsenek elvarrva, rojtosodnak, de ezeket is le lehet zárni egy kis óvatos pákahasználattal.
  • a vitorla lyukasztása a gumi feszítőkneknél is megindultak, ám bámulatosan kitartanak, nem igazán jelentenek problémát.
  • a kantár “kiszőrösödött” de kitart.

Csövek:

Alap esetben ezt a típust két csőszettel kínálják:

  1. Professional Use felirattal 2x tekercselt carbon
  2. Ultralight felirattal 3x tekercselt carbon

Ezen típushoz még beszerezhető a Strong 4x tekercselt, illetve a Race 1x tekercselt változat.A csőszettek 5 darabból állnak, négy egyforma és egy “ferrule”-ös darabból, ami a szárnyél közepére kerül, ebbe lehet betoldani a két külsőt. A csövek merevségükkel segítik a repülést. Minél lágyabb a cső, annál inkább képes meghajolni. A meghajlás segíti a sárkány vitorlájának öblösödését, amiből a mozgási energiáját nyeri. A szélviszonyoknak megfelelő csőszett alkalmazása eleinte okozhat némi fejtörést, de a kezdeti időkre mindenféleképpen a vastagabb falú Ultralight csöveket ajánlom. Ezek aztán jó sokat kibírnak…

Fogantyúk:

A fogantyúk alap helyzetben járnak a sárkánnyal. Ragasztott neoprém burkolattal, műanyag zárósapkákkal. Új korában semmit nem írtam volna róla, de a használat alatt kiderült egy gyengesége. A neoprém ragasztása elvált a fémtől, ami nagyon zavaró tud lenni, sokszor jártam úgy, hogy hirtelen mozdulatnál erős szélben, inkább a burkolat fordult el. A megoldásra még nem jöttem rá.

Szél? Futás ki, kipróbálni!

Felszállás

A megfelelő kezdő mozdulat és fogantyú dőlésszög elsajátítása után könnyeden ugrik a levegőbe 10/10

Előre irányú repülés:

Egyszerű mint az 1×1, ez az igazi lételeme a sárkánynak, szerintem még a kezdőknek sem okoz gondot. 10/10

Hátra irányú repülés, fordított helyzetű felszállás:

Szóval kicsomagolás után fordított helyzetből indulás. Sokat olvastam erről, hogy óvatosan, de kellő lendülettel. Gyakorlatilag a kellő erőt a szél határozza meg. Abszolút szinkron szükséges a két fogantyúnál, mind a húzás, mind a dőlésszög terén. A túlkormányzást könnyű elérni, ami egyből megforgatja, vagy félrekormányozza a sárkányt. A kelleténél erősebb húzástól a vitorla hajlamos átesni, vagy a szél behajtja a fél szárnyat. Amúgy stabil pozíció a fordított helyzet, mind lebegéskor, mind hátra irányú repüléskor, de nagyon könnyű túlkormányozni. Amikor hátra irányba fel repül, akkor könnyen meg lehet billegtetni egy kicsi figyelmetlenséggel, amit nehéz korrigálni, nem minden estben sikerül kihozni ebből az ingázásból, a technikára rá kell érezni 10/5

Fordulás és forgás:

Régóta kóstolgatom ezt a sárkányt ahhoz, hogy véleményt alkossak a fordulatokról és forgásokról. Eszméletlen érzékenyen reagál a hirtelen kormánymozdulatokra, éles és szépen ívelt fordulatokra egyaránt képes. Az éles fordulatok után veszít a mozgási energiájából, amit a szél befogással vissza is szerezhetünk. A forgások tekintetében talán egy kicsit zavaró is ez a robbanékonyság, nehéz megtartani egy pontban a sárkányt, hajlamos elvándorolni a kezdeti középponttól. 10/10 (Elfogult lennék?)

Fék

Nem-nem, nem elfogultságról van szó, talán ez az a sárkány, amit a legjobban lehet vezérelni, illetve fékezni, egyedi képessége a bizonyos „Dive-Stop” manőver, ami elkápráztat mindenkit. A fékhatás látványos, ha a kormánymozdulat hirtelen, szinte fizikai képtelenség kategória a látvány. 10/10

Fekvő helyzetből felszállás

Ha a hátára kerül, akkor jobb, ha elindulsz érte, ebből az állapotból nem képes az újraindításra. Ha a hasára kerül, akkor még menthető, ehhez egyfajta sajátos  húzogató technika kell, bele lehet jönni. 10/7

Irányíthatóság:

Az alapok elsajátítása után nem számít nehéz feladatnak, de az addig vezető úton megküzd a pilóta. Két lépcsősnek tartom a dolgot. Az első amikor sikerül nyolcasokat, kanyarokat íveket repülni a pilótának. A második, amikor okkal vagy véletlenül csinál egy furcsa manővert, és ismételni szeretné. Min múlik egy szép manőver:

  1. a szél változásának korrigálásából, a szél “ki- és befogásával” (eresztés vagy pumpálás)
  2. a két fogantyú dőlésszöge
  3. a két fogantyú pozíciója egymáshoz képest
  4. a sárkány repülési pozíciója

Széltartomány:

A gyártó által ígért 1-6 Bft megértéséhez idő kellett. Hogy mire is gondolok? A 6 Bft-os szélben azt ajánlják, hogy mindkét csövet helyezzük el a szárnyélben, végzáró sapkák nélkül, ám személyes tapasztalatom az, hogy az egyiket hagyományos úton a gumis végzárókkal érdemes rögzíteni, és a másik szettet mellécsúsztatni a zsebbe. Ezzel sokat javul a kormányozhatósága az erős szélben.
Az 1 Bft-os repülés pedig ezekkel a csövekkel csak nagy nehezen tapasztalt pilótának sikerülhet. A fenti képen látható Race csövekkel sikerült gyenge szélben értékelhető repülést produkálnom, javaslom mindenkinek ezt a csőszettet beszerezni, meglepően másképpen reagál a sárkány.

Summa

A sárkányom és én már összenőttünk, egy év után is keresem az alkalmat, hogy mikor lehetek kettesben a reptéren. Azoknak ajánlom, akik türelmesek.

Már a zsinórok kezeléséhez kell egyfajta nyugalom, hát amikor a levegőbe emelkedik! A lelki állapot vagy a fizikai fáradtság is meglátszik egy repült manőveren, hosszas tanulási folyamat szükséges a teljes kontrollhoz. Kárpótol viszont egy-egy sikerült manőver, vagy amikor rájössz valamire, ami eddig nem ment. Mivel már majdnem minden Rev típust megtapasztaltam a Pro-n kívül, azt kell mondjam, hogy ez a sárkány tűnik a jó választásnak. Előnye, hogy rettentő érzékeny, robbanékony. Hogy mi a hátránya? Az, hogy rettentő érzékeny. A kezdeti tanulási folyamat alatt ezek a tulajdonságai nem kedveznek a sárkánnyal ismerkedőnek, de miután eltöltött vele pár órát, a kezdeti hátrányból előny kovácsolódik, a magabiztosabb pilóta ezzel a sárkánnyal tud fejlődni.

Megvenném? IGEN

 

Teszt

A valóság! Ezek nem a jól ismert gyártóktól kapott szabványleírások, amik gyakorlatilag semmi értékelhető információt nem hordoznak a típusról. Ezek a válóságban kipróbált, személyes tapasztalatok egyes sárkányokról. Várjuk a hosszabb-rövidebb leírásokat is, hogy a válaszra várók tisztább képet kapjanak!

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Magazin, Teszt | A közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!