Vitorlavágás, sablon és páka használatával – Oktatóanyag

Share Button

Oly sokszor merült fel a kérdés, hogy érdemesnek láttam meglépni ezt a videót. A sablon készítés és a pákával való vitorla anyag égetés/vágás nekem is újdonság volt az első alakalommal, tele voltam kérdésekkel. Ez a videó támogatást nyújt mindazoknak, akik első alkalommal látnak neki egy sárkányt elkészíteni.

A sablon anyaga is kérdés szokott lenni, mi az alkalmas, honnan lehet beszerezni? Tulajdonképpen minden olyan anyag alkalmas, ami mellett a videón látható páka élét képes megvezetni. Jómagam asztalos révén 3,2 mm vastag HDF anyagot (bútorhátfal) használok sablonnak, erre szerkesztem ki a méreteket és készítem el a sablont. Ehhez azonban szükséges egy pár asztalos eszköz és némi előképzettség, hogy a sablon anyagot pontosan tudjuk alakítani ívesre vagy tökéletesen egyenesre. Azonban egy vastagabb kartonlap is megfelel, szerintem könnyebben alakítható a háztartásban fellelhető eszközökkel.
Abban az estben, ha csak egyenes vonalakat akarsz vágni, akkor lehet egy fa/fém vonalzó mellett is vágni, ilyenkor érdemes próbavágásokat ejteni, ahogy mennyire tudod pontosan követni a vonalzót. A pákával tarts egyenletes sebességet, mert ha felgyorsulsz, akkor esetleg nem vágja át, de ha elidőzöl, akkor még egy szép csinos foltot is égethetsz a készülő munkadarabodon. Ha éppen elakadsz/testhelyzetet váltasz, akkor érdemes a sablont erősen az addig elkészült vágásra nyomni és a pákát elemelni, majd miután folytatod, akkor biztos kézzel a kész vágás utolsó 10 centijén újra átvágva folytasd a felosztást.
Érdemes egy szót ejteni arról is, hogy min vágjunk?
Erre azonban kimondottan alkalmas egy 6/8/10 mm vastag fehér faforgácslap, ezt bútorlapszabászatokon, nagyobb építési áruházakban méretre lehet vágatni. De megfelel egy régi asztal (nehogy anyuka ebédlőasztlát összevagdossátok a pákával, a vágás nyomot hagy!!!), esetleg kiszanált bútor polca, üveglap vagy bármi ami sík felület. Ha vonalzód sincs, akkor vágass egy 10 cm széles anyagot HDF-ből (bútorhátfal).
Azt hiszem kimerítettem ezt a témát, íme a vitorlavágás sablonnal és pákával videó:

Share Button

Szólj hozzá a témához!