Varrógépes iránymutatás, cérna, tű – Oktatóanyag

Share Button

Sokat szenvedtem a varrógép beállításokkal, ami abból a tudatlanságból adódott, ami velem született. 😉 A varrás egy szakma, amit egy felkészületlen sárkányvarrónak bizony -ha minden részletét meg nem is tanulod- el kell sajátítania. Az első sárkányom varrásánál azt hiszem sikerült a legoptimálisabb beállítást eltalálni, de mivel az a cérna elfogyott, így át kellett állni másikra. Tudatlanságom árát türelemmel fizettem meg, amikor az istennek sem sikerült rendes öltésképet összehoznom, a felső még csak-csak, de az alsó vagy lógott, vagy bozontos szemöldök módjára összehurkolva, beragadva várta sorsát: a kibontást. Sajnos ilyenkor nincs más járható út, mint a visszabontás, és a gép-cérna-tű-fék összehangolása.

Na, akkor nézzük a tényeket, mit-hogyan kell értelmezni, az alapok.

A cérna

Elsősorban a polyester vagy erős nylon cérna az alkalmas erre a célra, ezek szakítószilárdsága, kopásállósága felel meg a kihívásoknak. Léteznek egy szálas cérnák és több szálból sodort fajták. A több szálas cérnák neve: többszörös cérna.
Ha már típus akkor keresd a következőket: Serafil, Coats Gral, Devlon, Nylbond. Ezeken kívül is ajánlhatnak egyes fajtákat, de vigyázz, a kereskedői véna minden termékre a kiváló jelzőt ráhúzhatja, belefuthatsz egy szálasodó cérnába, ami még a gépedet is tönkreteheti. Ha mást vásárolsz, akkor azt ismerős kereskedőtől vedd!!!

A cérna számozása trükkös, a vékonyabb alacsonyabb számot kap mint a vastagabb, vagyis pl.: a 10-es cérna vastagabb mint a 80-as!

Icarex, dacron és minden más varráshoz ajánlott a 60-as, esetleg a 80-as cérna.

 

 A tű

Azt hinné az ember, hogy az a sok olvashatatlan írás a tűn nem ránk vonatkozik, pedig igen! Ezek sorrendben a következők:

Tűrendszer jellemzője – Hornyolat – Hegy formája – Tűvastagság
A érték egyenes arányban áll a vastagsággal, pl. 70-es tű vastagsága 0,7 mm, a 120-as tűé pedig 1,2 mm.
Sok bosszúságról olvastam a ragasztó felhalmozódásról a tűn. Én ettől soha nem szenvedtem, kb. 1 méter varrás után megálltam és nemes egyszerűséggel két újjal lecsippantottam a ragacs halmot.  Valaki alkohollal tisztogatta a tűt, ha gondolod készülj fel erre.

Néhány ajánlás:

 • icarex, ventex light/strong: 80-as cérnához 70-80-as tű
 • icarex, ventex light/strong: 60-as cérnához 80-90-es tű
 • dacronhoz: 100-as tű

 A varrógép és a varrás

 

Mindenek előtt a cérna befűzését kell ellenőrizd. A modernebb gépeken a használati utasítás szerint kell eljárni, a korosabb darabokhoz pedig valószínű, hogy a felmenők rendelkeznek némi ismeretséggel. Megjegyezném, hogy  befűzéskor minden esetben a talp legyen felemelve, ugyanis ilyenkor a varrógép mechanikája “megnyitja” a felső fék cérna számára kialakított rést, a fék ilyenkor nem fog. Amint befűzted a szálemelőbe, fékbe a cérnát leengedheted a talpat és kézzel ellenőrizni tudod, hogy milyen fékhatás milyen ellenállást fejt ki a cérnára. (Ennek a tűbe való befűzése előtt nagyjából azonosnak kell lennie az alsó száléval.)
Amikor mindennel végeztél, az alsó szál legalább 10 centit kilóg a bobinból, befűzted a cérnát, és 10-15 centi cérnát kihúztál felülről, tekerd meg egy egész fordulat erejéig a varrógépet kézzel, amíg a tű a legfelső (kezdő) állapottól újra legfelülre emelkedik. Ha minden oké, akkor a felső cérna megfeszítésével kihúzza a ráhurkolódott alsó szálat, ilyenkor a cérnavéget feszítsd. A szálakat megfogva ismét tudod ellenőrizni a két szál azonos feszességét. A cérnáknak a talp alá, hátra irányba kell kilógnia. És akkor most jöjjön a próbavarrás, lehetőség szerint azon az anyagon, amit majd varrni fogsz, hajtsd félbe, hogy a tényleges vastagságon próbálj…

Talán a legnehezebb része a dolognak a szálfeszesség beállítása, íme néhány elméleti alap.
De rögtön itt egy kép, hogy mi a cél. Tulajdonképpen a képen látható módon két anyagot varrunk össze a cérnával.
Az I. ábrán hibás a varrat, az alsó szálat nem feszíti a felső: vagy túl erős a bobinon a szálfékező vagy túl gyengére van állítva a felső szálfékező.
A II. ábrán is hibás a varrat, a felső szálat nem feszíti az alsó: vagy túl erősre van állítva a felső szál fékje vagy túl gyenge a bobinon a szálfékező.
A III. ábrán minden oké, a két összevarrt anyag középvonaláig behúzzák a cérnák egymást, a vitorlád így lesz maga a tökély. Marha gyorsan jegyezd meg a beállításokat, ne nyúlj a bobinhoz soha többé! 😉

szálfeszesség sárkányvarrás

15Elsősorban az a cél, hogy a varrás alsó és felső képe adott anyaghoz a legkisebb szálfeszesség mellett azonos legyen. Amikor kiszabadítod a próbavarrás anyagát és megnézed mit csinált a gép, akkor értékelned kell az alsó és a felső oldalt. Nagyon egyszerű az értékelés, ha az alsó kép hibás, akkor az a felső szál feszességének hibáját jelenti, illetve fordítva, a felső kép hibáját az alsó szál feszessége okozza. Az alsó szál befűzése is okozhat galibát, a gépek túlnyomó többségébe az órajárásnak megfelelő módon kell forognia az orsónak (bobin).

A felső szál feszességét a varrógépen található szálfeszítő “fékkel” állíthatod be, az alsó szál orsójának tokján (bobin) egy kicsi laprugóval szabályozhatod.

Az alsó szál feszességét kb. (!) olyan erősen érdemes beállítani ezekhez az anyagokhoz, hogy egy 15 cm-es ejtéstől 2-3 cm-t tekerjen le. Túlfékezni nem érdemes, mert akkor a felső szálat is szorosra kell állítani, első nekifutásra elég egy kicsi ellenállás. Az összeszerelés után érdemes mindkét szálat két ujjunk közé fogva meghúzni, amivel megbizonyosodhatunk az azonos feszességről. Egyébként ha új a varrógéped, akkor hagyd úgy, ahogy megvetted, ezt be szokták állítani.
A varratvégek eldolgozásánál három megoldás közül is választhatsz:

 1. a varrás utolsó öltésénél a fonákoldalon az alsó szálat meghúzva áthúzod a felső szálat, majd megcsomózhatod. Ugyan ez a felső oldalon nem működik!!!
 2. egyes esetekben pillanatragasztóval rögzítjük
 3. ha a varrás végéhez értél, akkor a vissza gombbal irányt váltva kb fél centit hátra, majd újra előre varrsz. A cérna ilyenkor rögzül, elegendő levágni a cérnavégeket. Mérlegelendő azonban olyan helyeken ez a technika, ahol nagy húzóerő léphet fel a vitorlán, ugyanis a sok egymás mellett elhelyezett öltéssel túlperforálod a felületet, ezzel létrehozva egy bélyegszél szerű szakadós részt.

machine

Hibák:

 • Ha a varratban a fölső szál laza képet mutat: az orsócérna szálfeszessége nem megfelelő: a bobin külső oldalán a lapos, hosszúkás feszítő lemezt a rajta lévő kis csavarral állítsd szorosabbra! Bobinon állíts erősebb feszességet!
 • Ha a varratban az alsó szál laza képet mutat: a fölső szálat vedd feszesebbre a szálfeszítővel! Figyelj arra, hogy a  cérna ne a tűt hátulról megkerülve legyen befűzve. A felső szálat mindig elölről hátrafelé fűzd be a tű lyukába. Ha a cérna rá van tekeredve a szálemelőre, az is hurkolást okozhat, mint ahogyan az is, ha a cérna a cérnatartó legaljára fel van csavarodva. Amikor alul nagy hurkok képződnek, az valószínűleg a felső szál helytelen befűzéséből adódik.
 • Ha a felső szál mindig kiugrik  a tűből, amikor elkezdenél varrni: mielőtt leengeded a varrógép talpat a varráshoz, hagyj hosszabb felsőszálat kivezetve a talp alatt, legalább 10-15 cm-t. Ugyanis ha a szálfogó a legalacsonyabb ponton áll, és nem hagysz elég hosszt a cérnának, akkor a varrógép indulásával amikor a szálfogó eléri a felső pontját, magával húzza és kirántja a cérnát. De ha úgy fűzöd be a tűbe a felső szálat, hogy a szálfogó a legmagasabb pontján áll, akkor biztosan nem fog kiugrani a cérna mikor meglódul a varrógép.
 • Bobin (orsótok) és orsó: nézd meg, hogy az orsó az óramutató járásával megegyezően forog-e az orsótokban, ugyanis ez a helyes irány. Van néhány gép, ahol pont fordítva, de ezt megtalálod a varrógép használati utasításában. Ha nem találod a használati utasítást, akkor “próba szerencse”, fordítsd meg az orsót a bobinban, és kezdj el így varrni. A helyes cérnafeszesség annyi, amikor a bobin éppen csak megtartja magát a lelógatott cérnán.
 • Az alsó szál csomós lesz, felhalmozódik:  lehet oka az, hogy az orsód nem megfelelő irányba forog, vagy a felső szálfeszítő semmit, az alsó pedig erősre van állítva. Általában az óramutató járásával egy irányba forog az orsó, de vannak kivételek. Az orsó forgásirányát a magad felé fordított állapotban értem. Próbáld ki, és tedd be fordítva az orsótokba az orsódat. Lehet az is oka, hogy az orsótokot nem megfelelően “pattintottad” a helyére. Okozhatja az is a problémát, hogy a felső szálad valamelyik szálvezetőre duplán rácsavarodott. Okozhatja még a jelenséget, ha a felső szálad fékje nagyon gyengére van állítva vagy a talp leengedésekor a nyitott szálfékező nem kapta el a cérnát. Esetleg túl vastag az anyag…

Személy szerint ha nem ismerem azt az anyagot, amit varrni fogok, akkor egy félbe hajtott anyagon 1-es felső fék fokozattal varrok 3 centit, majd állítom a féket 2-re, újabb 3 centi, és így tovább, míg 10-hez nem érek a fékkel. Ekkor kiveszem az összevarrt anyagot és értékelem a két oldalt. A legszebb varrásképet mutató rész beállításával folytatom.

És a végére egy konkrét ajánlás, eszerint állítsd össze a cókmókot:

 • cérna: Serafil 60
 • tű: vitorlához 80-as, dacronhoz 100-as
 • a többi beállítás 😉

Egy jó oldal a varrási folyamatról.
Cérna beszerző hely, ha sehol nem találsz.
Forrás: www.háziasszonysuli.hu

Share Button

Varrógépes iránymutatás, cérna, tű – Oktatóanyag bejegyzéshez 36 hozzászólás

 1. Ottó hozzászólása:

  Igen ez teljesen rendben van.És akkor még nem beszéltünk a varrási technológiákról.A sárkány engem is érdekel,ha röptetni valóról beszélünk,bár újabban ultrahangos hegesztővel ragasztják és nylonból készülnek.

 2. Zsolt Erdei humanual hozzászólása:

  Már amelyik! 🙂 Speciel a ragasztós-összevarrós megoldás számít alapnak a “nem-vontató” sárkányok körében. A nagyobb felületekhez kell az erősebb illesztés, ide szükségtelen, nem beszélve az igen vékony anyagról, amit szerintem lehetetlen lenne összeolvasztani…

 3. ottó hozzászólása:

  Én a hobbi eregethető kisebb méretű sárkányokra gondoltam ,Pl. Günter féle nyilon-ra. Ezeket ragasztják és nem varrják.Egy deka cérnát sem találni benne.

 4. Mariann hozzászólása:

  Szia!
  Nagyon szépen köszönöm, hogy létrehoztad ezt az oldalt!
  Mindenképpen hasznosítható, amit leírtál!
  További sok sikert!
  Üdv, Mariann

 5. Kitty hozzászólása:

  az alsó szál beszorul hiába húzom fel meg le a tűt . az nem varja át az agyagot

 6. Husika87 hozzászólása:

  Szia!Tudnál nekem segíteni?Most kaptam 1 varrógépet és a beüzemeléssel vannak problémáim!A felső cérnát felvezettem,az alsót is a helyére raktam,de abszolút nem akarja a tű/cérna felvenni az alsó cérnát!Esetleg le tudnád írni,hogy ilyenkor mit csináljak?Lehet rosszul próbálkozom!Válaszod előre is köszönöm!
  Üdv: Husika87

  • Zsolt Erdei humanual hozzászólása:

   A beszerelt bobinból kilóg a cérna? Ha nem, akkor próbáld meg a talp alá felfűzni és hosszan a gép mögé lógatni, a felsővel is járj el ugyan így. Aztán anyagot bele és jöhet a mehet.
   Ha így sem megy, akkor varrógépszerelő!

  • Zola hozzászólása:

   Szia. Ha bármilyen tipusú gépnél nem veszi fel az alsó cérnát, akkor a hurokfogót kell megnézni, hogy hegyes e. A hurokfogó a bobin elött van, és amikor leér a tü akkor ez a hegyes fogó kapja el a cérna hurkot majd átvezeti az orsó tokon majd fel a tühöz. Zola

 7. esz-ter hozzászólása:

  Szia Segítségedet szeretném kérni .Van egy régi Naumann automatic Texima 8014/4140
  gépem . Régen használtam már a hímző öltéseket rajta és most nem tudom átállítani erre a funkcióra. Töltöttem le használati útmutatót melyben azt írják,hogy az öltésállító gombot nyomjam be és utána lehet a gép tetején található kis kart átállítani .
  Az enyémen viszont ez a gomb nem nyomható be.
  Itt elakadtam . Köszönöm a válaszodat . Eszter

  • Zsolt Erdei humanual hozzászólása:

   mivel a gépet nem ismerem, így még csak találgatni sem tudok, az egzakt megoldás: varrógépszerelő.
   Egyébként lehet hogy pont olyan állapotban ragadt be a mechanika, hogy nem lehet állítani, próbáld kézzel tekerni, és közben a gombot nyomni, miközben állítasz még a sebességen. Talán sikerrel jársz…

 8. esz-ter hozzászólása:

  Szia Köszönöm a választ.

  Most már akkor az is kérdés,hogy hogyan kellene átállítani ezt a funkciót?
  Az emlékeimben az él,hogy nagyon trükkösen ment ez a művelet régen is.. de sajnos nem emlékszem, de az biztos,hogy az állítókar csak úgy simán” nem lehetett áthúzni a másik állásba.
  Hátha van még ötleted.
  Eszter

  • sjano hozzászólása:

   Kedves Eszter! Remélem megoldódott a gondod. Ha mégsem akkor a gép tetején van egy fényes kar. Mellette egy fekete és egy fehér téglalap. Valamerre húzd el a fényes kart ütközésig. Vagy magad felé vagy tőled távolabb. A géptest elején találsz egy programválasztó gombot (mellette egy mutató táblát ami a számok mellett mutatja a varrásmintát hogy a fehér mezőben álló fényes esetében a 2-es számnál milyen öltés lesz) ott tudod kiválasztani a mintát. Jobb oldalon találsz egy forgatható másik gombot is egy karral. Azzal tudod az öltés sűrűségét állítani illetve a gépet a kar segítségével hátramenetbe kapcsolni. Próbáld az öltésállítót óra mutató járásának megfelelően ütközésig elforgatni. Majd ellenkező irányba forgatni 3kattanásnyit. Ezzel beállítottad, hogy egy centi varráskor kb.3-4 öltés lesz. Ha fent a kart fehérbe állítottad és oldalt a forgatható programtárcsát 1-es állásba tetted akkor valószínű egyenes varrást fog produkálni. Vigyázz! Az emelhető talpon lévő nyílás ahol a tű jár le-fel csak akkor legyen egy sima luk ha egyenesen varrsz! Ha hímzőre állítod cseréld ki egy olyanra amin kereszbe egy rés van! Különben törik a tű! Ha sikerült beállítani HAJRÁ lehet varrni. Ha nem jelentkezz a sjakukacpr.hu-n vagy irány a varrógépműszerész.

 9. Zsolt Erdei humanual hozzászólása:

  Na, ez így már nem fog menni, még a gépet sem ismerem.
  Ha emlékeid szerint is trükkös volt, akkor… sok szerencsét.
  … nem haragudj. 🙂

 10. Tünde hozzászólása:

  Sziasztok!

  Sikerült cserélnem egy elco kétsebességű mini varrógépet!
  Az elején szépen vart,majd mivel olyan volt a cérnám hogy menet közben elszakadt úgy döntöttem hogy erősebbet rakok bele,amellyel az lett a gond hogy rögtön halottam egy kattanást,amely után észrevettem hogy amit vart az inkább csomózás lett!Szét szedbontottam az egészet,ám bár már hiába fűztem be a régi cérnát felülről,és az alsó szálat hiába teszem be a leírtak szerint nem veszi fel az alsó orsórészt,ha viszont rásegítek és sikerül abban az esetben egyáltalán nem varr a gép!Szétszedtem már a gépet,de sajnos nem értek a bobin beálításához!Esetleg ha valaki tudna képet felrakni hogy hogyan is kell tökéletesen álnia mindennek azt nagyon megköszönném!Már a tűt is felemeltem magasabra mert nagyon leért!Várom a válaszokat köszönettel:Tünde

 11. anna hozzászólása:

  szia a varrógépem nem varrja meg az anyagot mért van ez

  • Zsolt Erdei humanual hozzászólása:

   szia, ezt így nem tudom megmondani, létezik egy szakma: varrógépműszerész. Ilyen valakire van szükséged vagy előtte valakire, aki látott már közelről varrógépet működni.

 12. Julianna81 hozzászólása:

  Segítsèget kèrnèk. Pfaff 7570 es varrógèpem hìmző funkciòban maga alà gyűrte az alsò szàlat ès eltömte akadàsig a bobint. Ki szedtem a cèrnàkat de sajnos a bobinom nem akar forogni. Akad ès ha lenyomom a pedàlt csak egy zùgò hangot ad. Mi lehet a gond?

  • Zsolt Erdei humanual hozzászólása:

   ha nem is forog a bobin, akkor ott mechanikai hiba lesz, szükséged lesz egy műszerészre, nagy valószínűség szerint alkatrésztörésed van!

 13. magdikama hozzászólása:

  vettem egy gepet elore jol vart es egy alkalomal tu meg lazult es ki eset el hajlot en ki csereltem a tut de mindig el tori bar hanyat is rakok mi lehet a baja kerem segitsen kezdo vagyok nem ertek hoza

 14. Tünde hozzászólása:

  Nagyon hálás vagyok a leírásért! Csomót kínlódtam, miért hurkolódik az alsó szál, meg voltam győződve, hogy a bobinnal van a gond. Elolvastam, és pikk-pakk megoldódott a probléma!

 15. Tóth Judit hozzászólása:

  Szia!

  Nagyon köszönöm a sok értékes tanácsot. Végre értem már, miért olyan gubancos és csúnya az összes összevarrt plüssöm alsó fel. Ezt a hibát már sikerült kiküszöbölnöm a segítségeddel. 🙂
  Egy kérdéssel szeretnék még hozzád fordulni, mivel nemrég kezdtem el csak varrni és még eléggé tapasztalatlan vagyok.
  Egy régi géppel kezdtem, de mivel az már használt volt és tönkre ment ezért nemrég vennem kellett egy újat. A régit használt volt és azzal valamiért tudtam úgy íveket varrni, hogy a talp a magasban volt és nem szorította le az anyagot. A mostanival valamiért ez nem megy. Nem igen értem mit csinálok rosszul. Lehet ez is beállítás kérdése, vagy a régi volt már annyira meghibásodva, hogy ezáltal vált lehetségessé az ilyen típusú varrás?
  Minden esetre nekem könnyebb volt úgy betartani a széltől számított egy vagy fél centi távolságot, hogy a talp nem szorította le az anyagot. Most kicsit gondban vagyok, mivel a szorítás miatt folyton elcsúszik a mintám.
  Válaszodat várom és előre is köszönöm. 🙂

 16. Regina hozzászólása:

  Sziasztok!

  Kaptam nagymamámtól egy régi Bagat tiousú varrógépet.
  Nagy nehezen rájöttem, hogy az a baj, hogy a hurokfogó nem löki át (elnézést a kifejezésekért de nem vagyok varrásban jártas 🙂 ) a hurkot és csak gyűlik és gyűlik a hurok a bobbin körül.
  Mit kezdhetnék ezzel a problémával?
  Köszönöm!

  • Zsolt Erdei humanual hozzászólása:

   elméletileg akkor szokta ledobni a cérnát, amikor a hurokfogó nem hegyes, ez okozhatja a galibát. Nyitott állapotban kézzel forgatva lehet végigkövetni, hogy a tű mozgásával hogyan kerül le a cérna, majd a hurokfogó miként teszi a dolgát. Elképzelhető, hogy mechanikai a probléma.

 17. Szabó Gabriella hozzászólása:

  Sziasztok! A varrógèpem orsózásnàl (csèvelèsnèl) nem tekeri fel a cèrnàt.Meg se mozdul . Mi lehet a baj talán a gumi nyulhatott meg benne?

 18. Névtelen hozzászólása:

  Köszönöm, hogy megosztottad tudásod!
  Önállóan tisztítottam, olajoztam varrógépemet, először.
  Boldogság után szomorúság.
  Egyenesen ronda lett a varrás!
  Írásod alapján beállítottam a cérna feszességeket.
  Ismét tökéletesen varr a gépem!
  Nagyon köszönöm!
  Judit

 19. Rák Istvánné hozzászólása:

  Lemaradtak az adataim.
  Bocs.

 20. Nagy Mónika hozzászólása:

  Segitséget szeretnék kérni, vàszonszerű anyagot szeretnék varrni de a gépem valami oknàl fogva kihagy. A többi anyagnàl ok csak ennél nem. Mi lehet a probléma? Esetleg valami specko tű? Válaszod elöre is köszönöm.

 21. Bétel Gordon hozzászólása:

  Segítséget kérek….szükségem lenne a Sandra gépemhez Magyar nyelvű leírásra…
  Köszönöm

  • Iregi Zsuzsa hozzászólása:

   Szia! Én is azt vadászom a SANDA Cugir gépemhez.Lehet arról szó,hogy amelyikünk előbb rátalál átküldi a másiknak? Üdv.: Zsuzsa

   • Névtelen hozzászólása:

    Sziasztok!
    A lányom is most kapott egy ilyen gépet,de fogalmunk nincs hogy hogy kell beüzemelni :(nem találunk használati utasítást hozzá…nektek sikerült már??,
    Üdv,Bea

 22. Bétel Gordon hozzászólása:

  Persze.Szívesen.Küldenél a gépedről egy képet,hogy olyan e mint az enyém???Az az igazság,hogy én még most próbálom a cérna befűzését,ui.most kaptam ezt a gépet,a gazdája ki akarta dobni…Még azt sem tudom pontosan,hogy hogyan lehet programot váltani rajta….Válaszolnál elég hamar???Kösz…-és Te hol élsz????

 23. Névtelen hozzászólása:

  Szisztok! A párom kapott egy naumann tipusú varrogépet,mindaddig jól működött amig nem kezdett el orsozni. Ezután már nem megy le a tű,elakad a bobinban. Tudnátok segiteni,mi lehet a gond. Elöre is köszönöm.

 24. Varga Gyula hozzászólása:

  Üdv. Veritas Columba np 4500 varrógéphez keresek magyar használati útmutatót! Előre is köszönöm!

Szólj hozzá a témához!