Urban Ninja – Terv, építési leírás

Share Button

A tapasztaltabb sárkányosok nagyon jól tudják, hogy időnként akkor is rájöhet a pilótára reptethetnék, amikor nincs szél, vagy esetleg rendezvényre ellátogatva hoppon maradhat a szél hiányában. Ilyenkor jöhet jól ez a sárkány aminek tervét a svájci Horvath Kite Lab. a többi nagyszerű modellei közül kiemelve közkincsé tette.

Két változat létezik ebből a sárkányból, az egyik a sima Urban Ninja, és a Bad változat.
Mit is tudnak ezek?Alapvetőleg  szélmentes időszakra jó mindkét darab, a sima változat inkább siklékony, nyugodtabb változat, a Bad pedig fordulékonyabb, jobban manőverezhető, de cserébe súly nélkül csak falevél módjára hullik alá.

És akkor a tervek:

Mindenek előtt el kell készítened a sablont. A sima változathoz nyomtathatsz tervet, míg a Bad-ét ki kell szerkesztened. Vigyázat, mindkét típus felső panelének hosszú oldalában a méretvonalak egy pici törést mutatnak, könnyű elhibázni. A legegyszerűbb kinyomtatni, a sima változatot, azonban a Bad-ét szerkesztgetni kell.

ninja toldott panelekkel

A sima Ninja építéséhez jól jöhetsz ki anyaggal, mert a 140 cm széles icarex kevés veszteséggel adja ki a panelek méretét. A Bad változathoz azonban vagy választod a központi panel 149 cm széles panel hosszának megfelelő méretet (tehát kell venned másfél méter icarexet) vagy a képen látható módon toldod az anyagot. Jelen leírásban a kilépő éleket nem szegjük, és pár kiegészítő méretében eltérünk az eredeti tervektől. Nincs kihatása a repülési tulajdonságokra.

Anyagszükséglet (sima Ninja) ezekbe a minimális egységekbe tudod megvásárolni:

 • alsó-felső panelekhez 50 cm icarex
 • központi panelhez: 50 cm cm icarex, de ez esetben variálnod kell a mintát, a terv szerint 149 cm széles kellene. Az icarex anyag mérete 140!!
 • dacron szalag 5 vagy 6 széles 50 cm
 • 3-as széncső (100 cm hosszú) 4 db, ezek mérete a Bad esetén:
 1. belépő élhez: 566 mm
 2. gerincnek: 870 mm
 3. feszítőnek: 840 mm
 • kantár zsinór 3 méter, figyelj rá, hogy ne a nyúlós fajtát vedd
 • 2 mm-es gumi 1 méter, ezt egyszerű rövidáru boltban is be tudod szerezni
 • 3-as csőre stopper 2 db, de egy kis hővel elég sok műanyag alkatrész átalakítható erre a célra, pillanatragasztóval fel is ragasztható
 • 1 jaco standoff, de hazai viszonylatban minden jó, amibe egy 3-as lyuk van, és a gumit be lehet feszíteni (erről majd később)
 •  2 db APA standoff 5,1-es (erről is később)
 • 6 mm széles kétoldalas ragasztó
A sablonok félbehajtott állapotú vitorlához lettek kiszerkesztve. A fenti icarex méretek is ehhez lettek kikalkulálva, a felső-alsó panelek icarexét hajtsd meg egyik oldalról 56, a másik oldalról 46 cm-nél. A nagyobb hajtáshoz tudod majd illeszteni az alsó, míg a kisebbhez a felső panel sablonját, ilyen módon:

 A felső panelen kivágás után három jelölést kell elhelyezned, a gerinc vonalában egyet, a közel merőleges ponttól mérve, illetve a hegyesebb szögtől mérve az “átfogón”.  Ugyan ebből a panelből még kivághatsz 2 db kb. 100 x 3 cm-es icarex csíkot, valamint 3 db 2 x 4 cm-es darabot. A hosszú csíkokat hosszában félbe kell hajtani, majd a belső oldalán két csíkban végigragasztózni a hosszú éle mentén, ezek lesznek a sárkány szárnyélei.  A 2 x 4 cm-es darabokat a dacronnal kell majd összeragasztani. Pár sorral lejjebb olvashatod, hogy hogyan kell…

A dacront is kiszabhatod előre, a következő méretekre, ragasztóval is elláthatod őket, némelyik az icarexel kerül összeragasztásra:

 • 2 x 5 cm 1 db, orr, körbe ragasztózva két alsó sarok 45°-ban levágva, keresztbe félbehajtott állapotban kb 1 cm mélyen bevágva a hajtástól 8 mm-re
 • 1,5 x 4 cm 2 db, szárnycsúcsok, keresztbe félbe hajtva, két hosszú élén felragasztózva
 • 1 x 4 cm 1 db, farok, két hosszú éle ragasztózva és az ez alatti méretre felragasztva, úgy, hogy az egyik rövid éléhez illeszted, két hosszú oldalon egyenletesen elosztva a maradék helyet
 • 2,5 x 5 cm 1 db, farok, a beragasztott felső méret oldalán körbe ragasztózni, kivétel ott, ahol a két dacron rövid éle találkozik.
 • 1,2 x 2 cm 3 db, erősítés a bekötési pontokhoz, a fenti (3 db 2 x 4 cm-es)  icarex-et hosszában félbe kell hajtani, és a két külső hosszú élét ragasztóval ellátni. A dacronokat is hosszában félbe kell hajtani és ugyanúgy a hajtás külső két hosszú élét ragasztózni. Majd ezután az icarex darabok közepére ragaszd be, úgy, hogy a hajtások egybe essenek, és hosszában is középre kerüljenek. (a képen balra a legszélén láthatod)

Kep 045_2


Amikor ezekkel megvagy jöhetnek a panelek összeragasztása. A ragasztót helyezd a felső panel hajtásos oldalának belső felére, ahol majd az központi panellel fog összeállni.
Kezd a ragasztást a gerinc vonalától jobbra és balra (2 részletben, középen egy fél centi kimaradhat), a ragasztó szélességében, először csak az egyik oldalt. Ügyelj a pontosságra, és ne feszítsd túl az anyagot, mert hullámosodni fog. Amikor egyik oldallal megvagy, akkor hajtsd félbe ismét mindkét anyagot, és súlyozással, ragasztószalaggal rögzítsd abban az állapotban a vitorlát, ahogy tökéletesen egybeesik a ragasztó szélességével. Ismét középen, a gerinc vonalában kezd a ragasztó kihúzását. Ugyanígy kell eljárnod az alsó panellel, ragasztózni csak a központi panel alsó élét kell.

A két szárnyélet ezután pontos illesztéssel felragaszthatod úgy, hogy csak a ragasztó szélességében kerüljön átfedésbe, ezzel biztosítva helyet a csöveknek. A levágott icarex direkt hosszabb mint a terveken, hogy annak a pontos illesztése ne legyen problémás, miután mindkét oldalt felragasztottad a külső élek vonalában ollóval visszavághatod.

Amikor ezekkel megvagy nekiláthatsz a varrás rögös folyamatának, a paneleken végig és a szárnyélen is cikk-cakk öltéssel, a ragasztott felületen belül maradva.

A kész vitorládra kerülhetnek fel a dacron erősítések. Az orr résznél jelen állapotban egy csúcsod van, ezt hajtsd vissza annyira, hogy az orr dacron bevágott füle egyenes vonalba rá tudjon hajtódni. Az orr erősítés a front (amit alulról látsz) oldalra kerüljön, és a hátoldal felé ragaszd be először a középső kis fület, majd a két oldalt is hajtsd hátra, az éleket ragaszd végig.
A két szárnycsúcsnál a félbe hajtott dacron csíkokat ragaszd fel a belépő élre merőlegesen úgy, hogy egy kicsit kilógjanak oldalra. Ezzel megakadályozhatod, hogy a cső egy későbbi rossz manővernél kicsússzon ebből a zsebből.

 

A faroknál a két dacron már összeragasztva várja sorsa beteljesedést 2,5 x 5 cm-es darabba beragasztva az 1 x 4 cm-es), ezt keresztbe kell meghajtanod. Ez a hajtás attól a rövid éltől 2 cm-re essen, ahol a két dacron pontosan egybe lett ragasztva. A gerinc vonalában középre illesztve kerül a 2 cm-es hajtás a hátoldalra, a három cm-es rész pedig a front oldalra.
A három icarex-dacron erősítés elhelyezése a következő:

 1. a felső panelre, a gerinc vonalába úgy, hogy egybe essen a panel végével
 2. az alsó panelre, a gerinc vonalába úgy, hogy egybe essen a panel végével
 3. a felső panelen, a gerinc vonalába elhelyezett jelölés legyen az erősítés középpontja.
Amikor ezekkel megvagy végigvarrhatod egyenes öltésekkel a dacronok élét. A faroknál a két szélét, a szárnycsúcsoknál a belső éleket egy sorban, az orrnál a visszahajtott részeket. Vigyázz az öltések elhelyezésével, figyeld a képeket, mert még lyukaknak kell helyet hagyni.

orr 4 db 3-as lyuk

farok 2 db 3-as lyuk

És igen, következnek a lyukak. 4 db 3 mm-es a képen látható módon az orra, 1-1 db 5 mm-es a szárnycsúcsoknál, 2 db 3 mm-es a farokra, 2-2-2 db 3 mm-es pedig a gerinc vonalába elhelyezett dacronokra.

 

szárnycsúcsoknál 1-1 db 5-ös lyuk

gerincnél 3 x 2 db 3-as lyuk

Szerszám hiányában én felmelegített fúrószárakkal égettem át az anyagot.

 

 

 

Vágd méretre a carbon csöveket, és helyezd el a stoppereket a két belépő élhez tartozó csöveken 13,8 cm-re. A csövek nem érnek végig a belépő éleken, teljesen hátratolva a szárnycsúcsokhoz kerülnek be a helyükre. A kép szerint vágd ki ollóval a csatlakozók számára az anyagot, majd bujtasd bele a csöveket. A fent említett 5-ös lyukon tudod kibujtatni a csővégeket és a csatlakozókat elhelyezni, majd visszahúzva told le a szárnycsúcsokhoz , hogy befeküdjenek a zsebekbe. Érdemes a behelyezés előtt meggyőződni arról, hogy a stopperek beférnek a szárnyél zsebébe, mert ha nem, akkor le kell csiszolni vagy vágni belőle.

A zsinórokat vágd mértre a terv szerint, majd a végeiket fogóval megfogva 4-4 mm-t olvaszd össze tölcsér alakban. Ezek fogják megakadályozni a csomóból kicsúszást. A X line (bal oldali képen piros) a két szárnyélre lesz felkötve a melléklet szerinti csomóval. Az Y line (bal oldali képen kék) az X line és a farok között lesz megkötve, ezzel tudod majd hangolni a sárkány vitorlájának feszességét. Az alábbi képeken látható csomók kerülnek mindenhova. Ez egy szimpla csomó, amin a másik szára van befűzve. Ennek a csomónak kulcsfontosságú része a zsinórvég tölcsér alakban összeolvasztása, ugyanis ez akadályozza meg a csomóból kicsúszást.

 

A Z line (jobb oldali képen piros)  a front oldalra kerül, a középső dacronos erősítéshez. A feszítő csőre kétszer tekert csomót kell kössél, semmivel sem bonyolultabb mint az előzők, csak kétszer kell feltekerd a csőre és utána az eddigi csomó! A kantár szintén a front oldalra kerül( jobb oldali képen sárga), az alsó és felső dacronos erősítésekhez. A vezető zsinór (jobb oldali képen kék) két végére készíts egy-egy sima csomót, majd a kantárra hurkold fel  a felső-középső panel varrási pontja elé. Ennek a pontos helyét még ki kell tapasztalnod, a leírásban sincs rá utalás.

Az orron elkészült négy lyukba a levágott gumit a kép szerint fűzd bele, és helyezd el a csatlakozót.

 

A faroknál a kép szerint kösd meg az Y zsinórt.

Ezek után már csak össze kell állítanod a sárkányt, az Y zsinórral hangold be a vitorlát,   addig kell feszítened ezt a zsinórt, amíg a vitrola a lehető legjobban ki nem feszül, kösd fel az eresztő zsinórodat és lehet örömködni;)

 Egyesek a hátoldalra az orrtól két ujjnyira egy fém 100-ast ragasztanak fel, hogy szebben tudjon siklani.

Ha valamit nem értesz, kérdésed van, gyere, beszéljük meg a fórumon!

Share Button

Szólj hozzá a témához!