Revolution típusok – Tervek tippek

Share Button

Nézzük csak, milyen fajta Revek vannak, milyen tervek érhetők el, melyiktől mit várhatunk, mi kell hozzá?

Fajták a teljesség igénye nélkül (idővel bővül):

 • Omega
 • EXP
 • SLE
 • I.-es széria
 • II.-es széria
 • 1.5 Barresi  sima/mid vented/vented
 • 1.5 Barresi Pro sima/mid vented/vented/extra vented
 • B2
 • Zen
 • Indoor
 • Supersonic, Shockwave
 • Blast

Omega vagy Neos Omega
A legelső darab, ami a piacra került, jóval nagyobb társainál, egy nehézbombázó. Irányíthatósága meglehetősen nehézkes, a gravitáció erősen hat rá. Már a startnál érezhető a gép tehetetlensége nehézkesen indul meg, fordulókban lomha, viszont a mérete miatt nagyon nehezen fékezhető.  Nem ajánlatos a készítésébe belevágni.

EXP
A második kisebb széria, az előzőnél sokkal jobban kormányozható, viszont vitorlaanyaga miatt (ripstop nylon) meglehetősen nehézkes. Az Omega széria hibáiból okulva hozták létre, de a gyerekbetegségek még érezhetők a típuson. Ezt már érdemes megvarrni, de jobb vitorlaanyagot válassz. 6-25 km/órás szélhez ajánlják. Csodákra nem képes 🙁

SLE
A második próbálkozás, ennél már a vitorla alakja megváltozott, a két szárny V alakja öblösebb lett. Szélességét  egy pár centivel növelték az előző típushoz képest, ellensúlyozva a teltebb alsó szárnyakat. A vitorla anyaga ennél a típusnál már ripstop polyészter. A bővítés viszont súlynövekedést is eredményezett, valahogy a vám és a rév esete állt elő. Az SLE széltartományát már szélesebbre szabták: 6-40 km/óra! Szerintem ezt a típust nem érdemes megvarrni, a vitorla alakja miatt pont attól a tulajdonságaitól fosztották meg a sárkányt, ami miatt ezt választanád. Viszont nyugodt, kiegyensúlyozott repüléshez, tanuláshoz egy jó választás lehet! A szárnyél csövének vastagsága megdöbbentően vastag az 1.5-höz képest a duplája!!!

I.-es széria

Harmadszorra is nekifutottak a tervezésnek, ezúttal a szárny teljes szélességének növelésétől várták a megoldást a jobb irányíthatóság és a szélesebb széltartományban repüléshez, ám ez csődbe fulladt. A nagyobb fesztávolsághoz a 4x tekercselt csöveket gondolták jobbnak, kisebb szélhez átmérőben vékonyabb szettet ajánlanak. Anyagnak itt is a ripstop polyésztert használták, ennél a típusnál még az összeállított sárkány szárnyéle egyenes, nem hajlik meg nyugalmi állapotban. Lassú, lomha, hatalamas sárkány, nem ajánlott a beszerzése, akkor még a húzóerőt adták meg mint előnyt!!! Széltartomány: 5(?)-32 km/ó. Nem lett sikeres széria.

II.-es széria

Egy kicsi darab a nagy után. Ennél a típusnál három darabból állítható össze a 182 cm hosszú szárnyél, a vitorla panelkiosztása még nem támogatja a repülési tulajdonságok számára kedvező mintát. Előnynek az utazáshoz kedvező csomagolási méretet jelölik meg, illetve a húzás nélküli mókát. A méret összenyomásával egy gyors, már-már kezelhetetlen darabot sikerült összehozni, az elöző típushoz képest egy teljesen más repülési tulajdonságokban hibádzó gépet kaptak. Én meg nem venném, ha minden igaz, a vadi új B2-es típust ennek továbbgondolásából mintázta Barresi. Alig-alig található meg a webáruházakban, az idő túllépett rajta.

1.5 Barresi széria

A tervezéshez közel engedték a bajnokot. Barresi többszörös Rev bajnok nekiállt tervezni, és azt kell mondjam (nem tudom mennyit próbálkozott) sikerült egy sikeres, robbanékony darabot előállítania. Újragondolta a vitorla panelkiosztását, a szürke panelek száliránya, illetve kiosztása nem engedi nyúlni és meggyűrődni a vitorlát a kilépő él felé áramló szél számára “csatornákat” hozott létre. 2 szett csövet is adnak egy ilyen gyári csomagban, tekercselésük mennyisége igazodik a szellözők mennyiségéhez. A csomagban még kapunk  2 db 2g-os súlyt is, ami a fordulásokhoz, trükkökhöz nyújtanak segítséget. A fogantyúk eddigi “statikus” beállításán is változtatott a tervező, egy helyet hatféleképpen köthető be a zsinórszett. Anyaga azonban igen jó minőségű ripstop polyészter, ami kiválóan bírja a strapát. Rendkívül robbanékony, könnyen (talán túlzottan is) fordul, kiválóan kezelhető darab. Sárkányvarráshoz ajánlott darab!! Három fajtája van: sima, félig szellőzős, szellőzős

1.5-ös Barresi Pro széria
Az előző szériához képest semmi változás, csupán a panelek színét lehet egyedi kiosztásban választani és a vitorla anyaga végre Icarex. Megtapasztalni még nem volt alkalmam, de mindenki azt írja, hogy precízebb, irányíthatóbb sárkány. Ezek már nem sorozatgyártásban készülnek, hanem egyedileg összeállított darabok. Négy féle változat választható: sima, félig szellőzős, szellőzős  extra szellőzős.
Update! Időközben kiderült, hogy minimális változtatást eszközöltek a vitorlán. Érzésre sokat számít!!!

B2
A kis szeleburdi darab, ahogy fent írtam a II.-es széria modernebb változata. Méretben nem követi pontosan a régi darabot, de hasonló, a vitorla panelkiosztása azonban Barresi által fejlesztett 1.5-höz hasonlít. A videókon még a főnök kezében is rakoncátlankodik, igen gyors, és én bizony nem látom benne a lehetőséget.

 

Zen
Már az SLE-nél is próbálkoztak egy kis szeles változat kidolgozásával, azonban az akkori technológia és tapasztalat nem hozott igazán áttörő eredményt. Ez a sárkány méretével ismét csúcsokat dönt a Rev-ek világában, egy óriásról beszélünk, 1 x tekercselt csövekkel, Icarex-el és az 1.5-ös panelkiosztásával büszkélkedhet a modell. Ezúttal beletrafáltak a (gondolom nem kevés fejlesztés után) célba, érdekes élmény a repülés ezzel a monstrummal, ami bizony képes szél nélkül is teljesíteni. Azért az ára nem adja vissza az élményt…

Indoor
Beltérbe. Vitorlája, kantározása, alakja, mind a repülést szolgálják. A csövek átmérője is kisebbek a megszokottnál, kantárja a szárnycsúcsokhoz közvetlenül rögzített. Iszonyatosan könnyű típus, az első változaton nem változtatnak, tehát, sikeresnek könyvelhető.

 

Supersonic, Shockwave
A Speed széria. A két sárkány különlegessége, hogy a függőleges merevítők megduplázásával hoztak létre feszesebb, a sebességet szolgáló felületet, a kantár is a dinamikus mozgást szolgálja. A két típus méretben és kialakításban alig tér el egymástól, bár a Shockwave irányíthatósága javult. Adrenalinfüggőknek amikor már az alapokat elsajátították egy “normál” revón…

Blast
Eleinte a kis szél befogására tervezték, amolyan Zen előfutár. Erősen típushibás lett, irányíthatósága az első szériás Omegára hasonlít. Elkezdték inkább a a vontatási előnyét domborítani, készül többféle méretben, a legnagyobb 4 méter!!! Érdekes, vontató sárkány grafittal! 🙂

Share Button

Revolution típusok – Tervek tippek bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. DanZi hozzászólása:

  Köszi!

  Egy ilyen leírást kerestem már száz éve, így már bele mernék vágni egy Rev vásárlásba, igaz még a sima deltával sem tudok sokat… Egy Bebop és egy Obsession II-m van, de talán a lustaság és a szélvárás miatt nem reptettem ezeket sem túl sokat.

  üdv
  DanZi

  • Zsolt Erdei humanual hozzászólása:

   A helyes választáshoz érdemes csatlakoznod egy közös reptetéshez!
   A fórum ugyan alig működik, a nyár erősen megnyirbálta a tagokat, de itt vagyunk, hamarosan teljes létszámban és hibátlan formában!

Szólj hozzá a témához!