Sárkánykészítés – tervek, tippek

Share Button

A későbbiekben szeretnénk magyarországon elérhető, egyszerű anyagok megjelölésével saját videót és oktatóanyagot feltölteni. Egyenlőre azonban ez várat magára.
Addig is lássunk néhány tervet és mozgóképet! A kantár és a zsinórok elhelyezése a legalsó videóban!

És egy pár klasszikus darab terve a teljesség igénye nélkül:

Urban Ninja – szélmentes időszakokra, technikás darab
Urban Ninja Bad – szintén szélmentes napokra, az alapmodelltől alig tér el, de jobban manőverezhető
Rokkaku – a megbízható, stabil könnyen összeállítható sárkány, a méret ne rettentsen el senkit, ez is képes egészen kis szélben repülni, igazi csemege

Eddy sárkány

Rokkaku sárkány

Sled sárkány

A terveken szereplő méretek centiméterben vannak megadva!

Bermuda sárkány

A kantározás és a zsinórok

Share Button

Sárkánykészítés – tervek, tippek bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Kozma Gyula hozzászólása:

  Az iskolában 3-4.osztályos gyerekekkel évtizedeken át készítettem az Eddy féle íjsárkányt a következők szerint:
  A gerincrúd 100 cm, a keresztrúd 120 cm. a csomópont a gerincrúdon 70 c m-nél.
  A sárkány vázát a villanyszerelési üzletekben kapható 10-12 mm átmérőjű “műanyag villanyszerelési csőből készítettük” A csomópontban erősítésképpen 2 db 5 cm-es 10 mm-es átmérőjű tiplirudat tettünk, ami még egy 3×30-as átmenő anyás csavarral is biztosítottunk.Mind a gerincrúd, mind a keresztrúd végeibe 10 mm átmérőjű, 3 cm hosszú , 4-5 mm-es furatokkal ellátott tiplidarabka került, amiben körbevezettük a keretzsinórt.
  A VITORLA anyagául jól bevált:
  műanyag asztalterítő, nagyméretű hulladékos zsák, kiszuperált orkánkabát anyaga , de a LEGJOBBAN BEVÁLT (és nagyon olcsó!!) az OBI-ban, BAUMAXNÁL, stb beszerezhető 2×3, vagy 3×4, 4×6 m-es ( ringlis, karikás) méregzöld, vagy kék színű künnyű takarófólia.
  A 2 cm-es ráhagyással készített vitorlán a gerincrúd vonalában néhány db 10 mm-es
  lyukat ütöttünk és a vitorlát így húztuk rá a gerincrúdra ( ezáltal megelőztük a vitorla felületek elcsúszását.) A vitorlát a visszahajtottuk a keretzsinóron, majd TŰZŐGÉPPEL rögzítettük. (Lényeges, hogy olyan anyagot válasszunk, ami nem rojtolódik, így nem kell beszegni)
  Az ÍJ FELHÚZÁSÁT hasonlóan készítettük, mint amit Önök írtak, de húron középen egy hurok és egy gomb volt a szétszerelhetőség érdekében.
  Ha a keresztrúd végeiből kihúztuk a tiplit, és a keresztrudat a csomóponton elfordítottuk, az egész sárkányt fel lehetett tekerni és könnyű volt a szállítása.
  A KANTÁRT a gerincrúd végeiben lévő tiplifuratba tettük és kantárkarikával állítottuk be a szélerősségnek megfelelő állásszöget. 5-7 m-es szalag farokkal röptettük amit utólag akasztottunk a sárkányra. (Bár farok nélkül is jól repült még mérsékelt szélben is!)A cső gerincrúd végeit a tiplivel együtt átfúrtuk és a furaton át is összerögzítettük.(Zsákvarró tűvel, vagy vékony virágtámasz dróttal.)
  Sárkányozásnál, ha nem akarunk a gyerekekkel kudarcot vallani, a legfontosabb egy TISZTESSÉGES ORSÓZÓ elkészítése, amivel gyorsan tudjuk engedni és visszahúzni a legalább 100 m eresztőzsinórt. (Mert annál nagyobb bosszúság nincs, hogy amikor jó a szél a röptetéshez, s mi a zsinór bogozásával foglalatoskodunk!!). Jó orsózó készítési minták találhatók az alábbi könyvben:
  A LEGJOBB MAGYAR NYELVŰ IRODALOM:
  BODOCZKY István: Sárkányépítés
  Bp.Műszaki K. 1982. 183 lap, 12 színes mell.
  /Sajátkezüleg (sorozat)/

Szólj hozzá a témához!