Sárkányépítésbe kezdek – Kérdések, válaszok

Share Button

Mindenek előtt egy jó tervre van szükséged. Keresgélj olyanokat, amikben a részletek is le vannak írva, nem csak felületesen foglalkozik a sárkánnyal. Sok terv található a neten, de bizony ezeket építésben jártas vagy lelkes amatőrök készítik. Ez előbbi sok részletet kihagy a tervből annál az oknál fogva, hogy a részletek számára alapvetések, az amatőr pedig kihagyja az ördögi részfolyamatokat. Terveket találhatsz az alábbi linkeken:

http://www.kiteplans.org/
http://www.kitebuilder.com/plans.html

A jó terven már elsőre sok részlet kibogozható, a csövek mérete, a varrások, szálirányok mind jelezve vannak. Ha mégis olyan tervvel kezdenél neki az építéshez és kérdéseid vannak, a fórumba szívesen segítünk. Pláne nagy segítség, ha valaki már épített olyat amit választottál, az építők szívesen osztják meg másokkal a kérdéses részleteket.

A tervek kinyomtatásához több módszer is rendelkezésre áll. Vannak olyanok, amiket 1:1 – ben lehet kinyomtatni, de akadnak olyanok is, amiket A4-es méretből lehet összeállítani. Minden esetben jelölik a méreteket, ezeket érdemes a terven átmérni, nehogy torz sablon készüljön.

Alapanyagok ügyében is érdemes körülnézni, mennyire beszerezhetőek, milyen fajtát jelölnek meg, mi az ami elérhető? Amennyiben olyan anyagot jelölnek meg, amit nem találsz a hazai kínáltban érdemes elgondolkodni, hogy mi mással lehet kiváltani az adott alkatrészt, légy találékony! A típusjelölt anyagok helyett lehet használni noname fajtákat, gondolok itt például a modellboltokban beszerezhető karbon merevítőkről.

A trükksárkányok építési leírásaiban érdemes az ajánlott csöveket beszerezni, ezek finom gépek, sokat változtatna a repülési tulajdonságukon egy módosítás. Amennyiben tényleg semmi esély beszerezni egy ajánlott fajtát, és nem szeretnél súlyos pénzeket költeni egy külföldi rendelésre, akkor alternatív megoldásokhoz lehet folyamodni. A csövek cseréje egy másik típusra azonban átsúlyozhatja a sárkányt, amitől megváltozik a repülési karaktere, nem a tervező által elvárt teljesítményt fogja nyújtani.

A vitorla anyaga is csak a kiforrott gépeknél produkál változást, a nagyobb felületű sárkányoknál nem szokás csúcstechnológiás anyagot használni. Ezeket általában nyúlásuk, vízlepergető, légáteresztő hatásuk és súlyuk különbözteti meg egymástól.

Terveket, építési iránymutatást itt, az oldalon is találsz a tudásbázis menüpont alatt! Használd a fórumot, segítünk a kérdéses részletekben!

Share Button

Szólj hozzá a témához!