Revolution készítés – Tervek, tippek

Share Button

 

A négyzsinóros Revolution sárkányok megvarrása nem tűnik ördöngösségnek, most, hogy közelebbről megvizslattam a gyári vitorlát. Szomorúan konstatáltam, hogy a kemény egy éves igénybevétel maradandó nyomokat hagyott a sárkányon.
A varrás előtt azonban egy kicsit körbenéztem, eleinte sok kérdés merült fel, azonban rá kellett jönnöm: ez egy rém egyszerű dolog. 2013-as árakon számolva az eredeti csövek, kantár, LPG zsinórral, minden kiegészítővel 80.000.- ft. -ból összehozható ez a sárkány. Ha mellőzzük az eredeti anyagokat, akkor akár 25 – 30.000.- ft-ból is ki lehet hozni.

Revolution sárkányok típusai és rövid leírások

Jelenleg a legjobb tulajdonságokkal rendelkező Revolution sárkány a Barresi féle 1.5 Pro változat. Angol nyelvű terv és útmutató itt és itt!


Oszlopos tagunk Poleee revó építésének részletei itt, klikk! 33_vitorla_kesz


50_revo_96cm_kesz-300x225Poleee mini revót épít és nem fél megosztani velünk a részleteket, képekkel, bőséges leírással itt, klikk!

 

 

 

Anyaglista:

 • ha egy darabból varrod a sárkányt, akkor 2,5 méter Icarex vagy bármilyen ripstop anyag, ha félbe hajtod, akkor elég 1 méter
 • 3 méter 6 cm széles dacron szalag
 • 3 méter 5 cm széles háló
 • 1, 5 méter 5 mm vastag kalapgumi
 • műanyag alátét a gumi csomói alá 6 db vagy még 4
 • 8-as cső 79 cm hosszúak 5 db vagy ajánlás: külön vegyél hozzá Ultra Light revó csöveket, hidd el megéri!!! ( vannak akik a trükksárkány hoz használt 7-es csöveket használják)
 • 2 db 12 cm hosszú belső ferrule 8 (csőtoldó)
 • 8-as végzáró kupak a csövekre 6 db
 • 10 méter kantár zsinór
 • 2 x 28 cm hosszú Ø12-es cső – irányító karoknak
 • 4 db zárósapka a Ø12-es csőre
 • az előbbi zárósapkába 4 db fém “karika”
 • 2 db neoprém burkolat az irányító karokra, belső Ø12 mm, külső átmérő 25 mm (gyári méret)

Amikor a kiterített vitorlát elkezdtem fényképezni, egy fontos részletre jöttem rá. Eleinte azt hittem, hogy a szárnyél hajlása a sok használatból ered. Hosszas hajtogatás, súlyozás, méregetés után úgy döntöttem, hogy meggyűrt vitorlát kifeszítem és a földhöz ragasztom, maradjunk annyiban, hogy lettek részeredményeim. A lényeg a következő:

 1. a szárnyél nem egyenes vonalban van összevarrva a vitorlával, ha jobban megnézed a fényképeket, akkor egy ívet látsz
 2. ez az eltérés avagy “has” 4 cm
 3. ez azért fontos, mert a szárnyél alap helyzetben összeállítva (csövekkel, gumikkal megfeszített vitorla) egy enyhe ívet vesz fel, ennek segítségével nyeri a sárkány a mozgási energiáját a szélből
 4. a szellőzők kialakításának helye sem véletlen a vitorlán, ennek a típusnak a sikere ettől is függ
 5. a szürke panelek (avagy a szellőzők) szálerősítésének iránya merőleges a kilépőélre, ami az apszisképződés alatt akadályozza meg a vitorla anyagának gyűrődését, egyúttal egyfajta “csatornát” hoz létre a kiáramló szélnek

Szerintem a siker záloga ez lehet, két kép a repülés közbeni állapotról, illetve a vitorla szálirányáról:

öblös vitorla, meghajolt szárnyél

szürke paneleken jól látható a kilépő élre merőleges szálerősítés iránya

 

 

 

 

 

 

Sablon: nos, sok mindent lát és hall az ember, leginkább a kemény, vastag kartont favorizálják sok helyen. A terveken kinyomtatása után a kartonra átrajzolt minta pontos kivágása lehet az egyik leg embertpróbálóbb feladat. Ajánlás: gyakorlatilag bármilyen vastagabb kartonpapír megfelel, ami képes a páka hegyét/élét vezetni. Személy szerint a közeljövőben 3,2 mm vastag HDF bútorokhoz használatos hátfalat fogok kipróbálni, azonban ehhez nem elég a sniccer, hanem dekopír és csiszolás szükséges.
Amire figyelni kell:

 • a felületre merőlegesen tartott vágóeszköz tartása
 • a kivágott sablon éleinek igazítása csiszolással
 • a sablonok ellenőrzése a tervhez képest
 • a kivágott sablon éleinek gyökölése (a vitorla anyagra felfekvő oldal éleinek csiszolása) Erre azért van szükség, mert a pákával vágott anyag megolvad, és könnyen beleragadhat a sablonba, illetve az el nem dolgozott élek szabálytalansága elemelheti a pákát a vitorlától. Ilyenkor helyenként nem vágja át az anyagot

Páka: sima egyszerű, nem kapcsolható lapos fejű (mint a régi csavarhúzók feje) páka a legjobb, esetenként a nagyobb precizitás érdekében laposabbra csiszolják. Beszerezhető: pl.: Praktiker, Obi, (2011-es ár: 1260.- ft)

Vitorla vágás: minden esetben simítsd ki a vitorla anyagot! Már amikor megvásárolod, próbáld hajtogatás mentesen elhozni és tárolni, ezzel nagy mértékben megkönnyítheted a dolgod vágás, összeállítás előtt. A kiterített vitorlát simítsd ki, és ajánlatos súlyokkal rögzíteni. A sablonon jelölve szokott lenni a vitorla erősítésének száliránya. Gondold át, hogy jössz ki legjobban a vitorla anyagból, forgasd a paneleket. A pontos elhelyezés után rögzítsd a sablont súlyokkal, hogy ne mozduljon el. A pákával vigyázz, egyetlen óvatlan mozdulat, és lyukat égetsz a felületére. A vágás közben ügyelj arra, hogy a sarkoknál ne időzz, mert olvad az anyag. A pákát is tartsd merőlegesen az anyagra, ezzel elkerülheted hogy a szerszám a sablon alá, vagy felfeküdve mellé vágjon. Vitorla anyagának sok alapanyagot használhatsz, a legjobb az Icarex. Beszerezhető itt: http://reflexshop.hu/ (2011-es ár: 3500 ft/m) Anyagnak még használható a ripstop nylon, ballon anyag, mylar, bővebb felsorolás a “Szakkifejezések” menüben, némi leírással.

Ragasztás: a kivágott panelek varrás előtti összeállításához kétoldalas ragasztót használnak, leginkább a 6 mm széles papíros kivitelt. Ebből is az olcsóbbat, (2011-es ár: 219 ft)  http://www.ragibolt.hu/

Varrógép: ez lehet mindenféle, leginkább használatos varrások az egyenes és cikk-cakk.

Cérna: mivel sokat nem értek a varráshoz, csak szedegetem össze az infókat, így egyelőre a Serafil 60-as cérnára emlékszem, illetve a Coats Gral 60-asra. A varrásról bővebben itt.

Kantározáshoz szükséges alapok: a szárnyélre kötött csomók minden esetben a cső belső pontjától vannak méretezve a következő csomó közepéig,viszont ami nem csőhöz van kötve, ott a csomók közepétől a másik csomó közepéig mért távolságot kell érteni! A kantár zsinórját beszerezheted itt: http://reflexshop.hu/


Több anyag összevarrása

Revolution varrás

Revolution vízszintes és függőleges kantár kapcsolása

Share Button

Szólj hozzá a témához!