Szél befogása – Négyzsinóros Revolution sárkányok

Share Button

A szél befogása elsőre nem mond sok mindent egy ismerkedő számára, azonban a videókon lehet látni hátrálást a pilótáktól, előre-hátra dőlést, vagy éppen csak a karjával húzza maga felé a fogantyúkat.
A szél befogását gyakorlatilag ezek a fent említett mozdulatok hordozzák, a sebesség hirtelen emelkedését szolgálják. Ennek ellenkezője amikor kifogjuk a szelet, a karok előre mozdításával, előre dőléssel, avagy megindulunk a sárkány irányába.
A szél befogását akkor szokás alkalmazni, amikor egy forduló, forgás után a sárkány veszít a lendületéből, és ha csak előre irányba akarnak repülni a sima fogantyú állásszög döntés nem elég. Ugyan ez a helyzet a hirtelen megállásoknál, illetve az indulásoknál. Ha csak a féken rántasz egyet, akkor könnyen elvándorolhat a sárkány, ugyanez kombinálva egy szél-kifogással sokkal látványosabb és pontosabb.
A hajtóerőt a keret meghajlásával érhetjük el, ettől a vitorla kiöblösödik, a szél útja a vitorla V alakjánál távozik. Ha a keret nem hajlik, akkor a vitorla laposan kifeszül és nincs hajtóerő. Meg kell említeni, hogy a különböző mértékben tekercselt csövek hajlékonysága nagy mértékben befolyásolja ezt a hajlást. Négy fajta csőszettet árulnak:

  1. Race – egyszer tekercselt igen hajlékony cső, a videók túlnyomó többségében ezzel a kerettel repülnek a sárkányok, kis szélben is kiválóan teljesít a sárkány
  2. Professional Use – 2 x tekercselt cső, az előbbinél merevebb tulajdonságokkal
  3. Ultra Light – 3x tekercselt cső, közepesen merev, tanuláshoz ajánlott, sok föld-sárkány találkozót kibír
  4. Strong – 4x tekercselt merev cső, a Vented( szellőzős) modellekhez adják, kimondottan erős szélben érdemes használni

Azt ajánlom, hogy a kezdeti nehézségek után próbálj meg a statikus álló helyzetből kimozdulni, eleinte a karjaiddal, majd előre-hátra dőléssel is növelni vagy csökkenteni a szél erejét.

Sajnos ehhez a videóhoz szerzői jog is tartozik, az előbbiekben látható, Youtube-ra feltöltött oktató anyagok folytatása innen egy cirka 500 ft összegért érhető el. Ezért a pénzért letöltheted HD minőségben a további 11 videót + magyar fordítást. Csak azt tudom ajánlani, hogy ennyi pénzért megéri megnézni ezeket az anyagokat, sok bosszúságtól megkímélheted magad, értékes információkat tartalmaz. Ha nem megy, írj egy emailt, segítek,  ismerek valakit, akinek megvan! 😉

 

Share Button

Szólj hozzá a témához!