Mennyire évszakfüggő a sport? – Kérdések, válaszok

Share Button

Nos, ez egy jó kérdés, gyakorlatilag egyáltalán nem az, ha figyelembe vesszük a ruházati és nullszeles tényezőket.

A tavasz és az ősz a mi malmunkra hajtja a vizet, mindkettő meglehetősen szeles. Érdekes megfigyelni, hogy a sárkányozáshoz kevésbé értők általában a viharos erejű szélben jönnek ki barátkozni a friss szerzeményükkel. A tavasz önmagában is marha jó, hát ha még egy kis szél is kerekedik, ilyenkor csapatokba verődve tódulunk ki a reptetőhelyekre, elkezdődik a fórum-szerveződés. 😉 Az ősz is egy ilyen évszak, a nyári nagy melegek és a nyaralásból visszajövők számára kiváló elfoglaltság a hétvégi, délutáni találkozó. Vagy lehet szólóban is nyomni. Szóval, e két évszak a menő! Egy tényt azért érdemes figyelembe venni. Ezekben az évszakokban még hűvös van, és ha fúj a szél, az a hőérzetet negatív irányba mozdítja ki. Tehát, ha 8 fok van és 20 km/ó szél fúj, akkor máris a felének érezzük a hőmérsékletet, érdemes ilyenkor egy kicsit rétegesen túlöltözni.

Mostanság a nyár is egyre inkább alkalmassá válik a sárkányeresztésre a szeles időjárás miatt, azonban a nyári idény alatt sokféle elkedvtelenítő hatás érheti a pilótát. Lehet ez szélcsend, kánikula, a hirtelen záporok, allergia. A szélcsendre is van megoldás, manapság léteznek olyan sárkányok, amikkel a szélcsendes időszakokban is lehet repülni, kiválóan fejleszti a sárkányeresztő képességeit, jobban megfigyelhető egy-egy sárkány repülési tulajdonsága. A totális szélcsend azonban ritka. Ilyenkor a nyílt külterületekre ruccanunk ki, itt nagy valószínűséggel mozog a levegő, ami már elegendő egy pár órás reptetésre. Nyár folyamán azonban érdemes szem előtt tartani, hogy kb. déltől 4-5 óráig érdemes a reptető helyeket meglátogatni, mert előtte és utána ritkán alkalmas a szél erőssége repülésre.

A téli időszakban sokszor fúj a szél. Ilyenkor a kedvtelenség vagy a hideg tarthatja vissza a pilótát. Érdemes még megemlíteni, hogy a korai sötétedés is befolyásolja a repülésre szánt idő kiválasztását. Azonban ha rendesen fel vagy öltözve és még világos is van, akkor semmi akadálya nincs egy kis gyakorlásnak. A nagyobb felületű a sárkányok több lehetőséget adnak ebben az évszakban reptetőiknek. A hó és a jég kiváló alapja lehet egy kis mókázásnak, a csúszós felületen akár csupán cipőben is lehet húzatni magad, eszközzel (sítalp, bob, korcsolya, stb.) pedig nagy sebességre is felgyorsulhatsz.
Egyetlen hátránya a dolognak ilyenkor, hogy nyakig beöltözve, háttal a szélnek semmit nem érzel a szél irányából és sebességéből.

Szóval télen nyáron és közte is jóóó! 😉

Share Button

Szólj hozzá a témához!