Mennyibe kerülnek? – Kérdések válaszok

Share Button

Trükksárkány, avagy kétzsinóros:

Alapesetben egy repülni képes egyed az egyszerűbb sárkányoknál 3-4 ezer ft-os ártól egészen a 10 ezerig mozog. Ha ilyenre vágysz, akkor szerintem itt sem a legolcsóbbat keresd. Ezek a sárkányok általában sokkal strapabíróbbak mint a kiforrott, precíz gépek.
Létezik egy átmenet az alap és a freestyle sárkányok között, itt árban nagyon nagy a szórás, ezekkel szépen lehet manőverezni, az alaptrükköket lehet gyakorolni, de csodát ne várj ezektől, itt is eszméletlen nagy árban a szórás a felhasznált anyagok és a design miatt. 10-től egészen 40ezerig juthatsz hozzá. Minden esetben külön kell megvenni a zsinórt, az nem tartozéka a sárkánynak.
Ha postán rendelsz, akkor minden esetben követhető csomaggal kérd, amihez jár egy ragszám. Ezt a posta (vagy az adott kézbesítő csomagküldő) oldalán lehet lépésről-lépésre nyomon követni. Amerikából kb. 10 ezer ft a csomagküldés ára, amire egyes estekben rájön a Vám és az Áfa. De van úgy, hogy nem kerül rá semmi, nem tudom mitől függ, néha egyszerűen kézbesítik minden hazai plusz teher nélkül a csomagot.

Itt és most meg kell jegyezzem, hogy egyes olcsó típusokkal csak 4-5 alaptrükköt tudsz repülni, a többire nem képesek.  Egyes sárkányok széltartománya (amiben repülni képes) igen szűkre szabott. A felszálláshoz szükséges mozdulat nem hasonlít a komoly sárkányokéhoz, és szinte csak körbe-körbe, nyolcasokat, esetleg fordulókat tudsz repülni.
És vannak a használható sárkányok. Nagyon nem is törném magam, hiszen a 3S Trükksárkány iránytűjében ez kiváló módon le van írva.
Azért mégis:
Ha belefogsz a varrásba és a menő, forgalomban nem kapható Vortexet állsz neki összeállítani, akkor anyagköltségben 20-26 ezerrel számolj. Hasonló árban tudsz a többi sárkány alapanyagához hozzájutni. A sablonkészítés, nem nagy ördöngösség, ahogy a panelek kivágása és összeragasztása sem. Ha nem akarsz nekiállni varrni, akkor egyszerűen vidd el egy varrónőhöz a vitorlát.  A csövezést, kantár csomózását pedig könnyű megoldani. Ha elakadsz, akkor jelezd, igyekszünk támogatást nyújtani! 🙂

Revolution, avagy négyzsinóros

Gyári Rev-et csak egy helyen kaphatsz magyarországon, azt is rendelésre. 🙁 Típustól függően 50-100 ezer ft-ig választhatsz a kínálatból. Minden esetben külön kell megvenni a zsinórt, az nem tartozéka a sárkánynak, ez típustól függően 6-15 ezer ft.-. Ehhez a sárkányhoz viszont jobban konyítok, így mindenféleképpen az 1.5-ös Barresi-t ajánlom.
Ha postán rendelsz, akkor minden esetben követhető csomaggal kérd, amihez jár egy ragszám. Ezt a posta (vagy az adott kézbesítő csomagküldő) oldalán lehet lépésről-lépésre nyomon követni. Amerikából kb. 10 ezer ft a csomagküldés ára, amire egyes estekben rájön a Vám és az Áfa. De van úgy, hogy nem kerül rá semmi, nem tudom mitől függ, néha egyszerűen kézbesítik minden hazai plusz teher nélkül a csomagot.
Nekiállhatsz varrni is, ez estben kb 25-30 ft-al számolj, és a szabadidődet is szánd rá. Viszont egy saját építésű sárkánnyal repülhetsz!!!

Paplan

Hát, itt igen nagy a szórás! A legkisebbek akár 5 ezer ft-ért is beszerezhetők, míg a nagyobbak meghaladhatják a 100 ezres határt is.  A szórakozáshoz elég a legkisebb 1,2-es Symphony, de ez csak közepes szélben teljesít rendesen ez cirka 5-6 ezer ft. A középkategóriás sárkányok 5 m²-ig már embert próbálóbb darabok, vontatáshoz még nem az igazi, de átmozgatnak, áruk egészen 50-80 ezerig terjednek. Ennél nagyobbak viszont a kihívásokat keresőknek ajánlott, fejlettebb típusaik fékezhetők, vész esetén összeomlanak, kifogva a szelet a vitorlából.  Ezek ára már meghaladhatja a 100 -150 ezret.

Egyzsinórosok

Ebből a típusból is választhatsz az ízlésednek megfelelőt. Sok alak, forma közül választhatsz, némelyik élelmiszer, sport és nagy áruházban is tartanak alap példányokat. Ezek ára 2-10 ezer ft, nagy általánosságban képesek repülni, de használat előtt érdemes átnézni. Innentől kezdve az ár a sárkányban használt anyagok, méretük illetve bonyolultságuk és kivitelük határozzák meg. Ezek értéke a fent említett ezer forintos összeg többszöröse lehet akár a 60-70 ezres határig, sőt még ezek felett is!
Azonban ha vállalkozó kedvű vagy nagyon sok terv elérhető a neten, amik néhány óra alatt elkészíthetők, nincs is annál szebb élmény, amikor a magad által készített sárkány a levegőbe emelkedik. Egyszerű, könnyen elérhető anyagokkal akár ezer forint alatt is kijöhetsz, ami nejlonzacskóból, hurkapálcikából és celluxból állhat, kiváló repülési tulajdonságokkal. Ha komolyabban gondolod az építést és egy összetettebb sárkányt kívánsz építeni, akkor is megéri a fáradtságot, hiszen a boltban/neten árult példányok árának feléből, harmadából kijöhetsz. Az építés közben felmerült kérdéseidre szívesen válaszolunk a fórumon.

Share Button

Szólj hozzá a témához!