Mennyi szabadidőt igényel? – Kérdések, válaszok

Share Button

Nos, ez csak rajtad múlik. 😉 Az biztos, hogy a kezdeti időkben, amikor beleszeretsz a sárkányozásba, biztos, hogy minden érzékszerved ki lesz hegyezve a szélfigyelésre. Az idő múlásával ez akut jelenség lehet, ilyenkor ellenállhatatlan késztetést érezhetsz, hogy minden földi elfoglaltságot félretéve megindulj a sárkányoddal egy pár órácskára. De félre téve a tréfát. A helyes válasz a fenti kérdésre az, hogy amennyit rászánsz. Nincs időkorlát, csak időjárási helyzet. A találkozókon aki részt vesz rájön arra, hogy melyik sárkánytípus adja meg azt az élményt amire vágyik. Egyiknél sincs szükséges időre, ha elkap a gépszíj, akkor magad fogod keresni az alkalmat.

Az egyzsinóros sárkányok eresztése önmagában is kiváló elfoglaltság, ezekből hatalmas a kínálat, egyes példányok manőverezhetősége állandó kihívást jelenthet. Ezekhez nem szükségeltetik időben különösebb perioditás vagy időmérce. Ha harci sárkányozni szeretnél, akkor viszont egyeztetned kell a másik sárkányossal.

Ha egy paplannal barátkoztál meg, akkor úgy néz ki, hogy aránylag könnyű a dolgod, ebben az esetben az irányítás alapjainak elsajátítása után sok tanulni valód már nem lesz, a manőverezés korlátait tudod még feszegetni. Elsősorban az erőnlét megtartásához kiváló ez az eszköz. Ha nagyobb felületű a paplanod, akkor vontathatod magad mindenféle guruló-csúszó alkalmatosságon ülve-állva, ezekhez viszont több gyakorlás szükséges, hiszen az irányítás mellett figyelned kell a sárkányra is. Aki ebbe beleszeret, az nehezen szokik le róla. 😀

Ha a trükksárkány a kiválasztott gép és tényleg magával ragad az érzés, akkor eleinte még a manőverezés fog lekötni, majd jönnek az alap trükkök, pozíciók. Ebből viszont van annyi, hogy belegebedsz! 😀 Amint sikerült egyet megcsinálnod, jön a következő. Aztán rájössz, hogy nincs két egyforma nap, a szél változása alaposan próbára teszi az érzékszerveidet, az irányító mozdulatokat hol eltúlozni, hol moderálni kell. Ez viszont sok időt igényel, de nem gond, nem űz a tatár! A trükkök ismétlésével egyre pontosabban tudsz repülni, és kombinálhatod azokat. Na, mire eljutsz idáig, akkora már freestyle-t is nyomhatsz, vagyis egymást követő trükköket. Mennyi időt szánsz rá? Hmmm… 😉 Mi egymás közt a sárkányozás okán “el nem végzett” dolgainkat szoktuk sorolgatni. Nincs időkorlát, csak amennyit rászánsz.

Ha a revót választod, sok gyakorlásra lesz szükséged. Aki beleszeret ebbe az eszközbe és elkezd komolyabban foglalkozni vele, az előbb-utóbb rájön, hogy a precíz irányításhoz nagyon sok gyakorlásra van szükség. Az igazi kihívás a manőverekben rejlik, a végletekig lehet gyakorolni, csiszolni minden fogást. Ennél a sárkánynál kevés a trükk, de a pontos repüléshez sok türelemre van szükség. Az viszont biztos, hogy olyan mint a biciklizés… A begyakorolt mozdulatok ugyan megkopnak hosszú idő kihagyásával, de bevésődnek, nem lehet elfelejteni.

Végezetül: bárhol, bármikor lehet sárkányozni, a kihagyások nem koptatják meg a megszerzett tapasztalatokat, csak rajtad múlik, hogy mennyi szabadidőt fordítasz erre a sportra. De hidd el, aki ebbe tényleg “belebetegszik”, az nehezen tudja megállni, hogy jó szél esetén otthon üldögéljen.

Share Button

Szólj hozzá a témához!