Mennyi idő a tanulási folyamat? – Kérdések, válaszok

Share Button

Mennyi idő a tanulási folyamat, mennyi idő árán jut el az ember arra a szintre, amikor már élvezhetően tudja kezelni a saját sárkányát?

Jogos kérdés, a kezdetekkor bennem is felmerült, hogy mennyi idő alatt tudok úgy ügyeskedni a sárkánnyal, ahogy azt a videókon láthatjuk? A válasz az elszántságban keresendő, hogy mennyire vagy kitartó és tudatos.
A félreértések elkerülése végett azonban tisztázzunk valamit. Ez a menüpont a többzsinóros sárkányok irányításáról szólnak.
Okuljatok az én példámon a videóim úgy sincsenek sehol összeszedve: 2010 júniusában kezdtem, akkoriban azt sem tudtam, hogy mi fán terem a sárkány, majd a sárkány első reptetésekor kellett rájönnöm, hogy a tanulás folyamata hosszadalmas lesz. A start (kellő információk nélkül, túl erős szélben) közel 4 óra után sikerült, majd jött egy örömteli óra ami a sárkány levegőben tartását jelentette. Íme egy videó ezekről a pillanatokról:

Közel egy hónap után készült a következő videó, ahol már nem esett le a sárkány, az alapok elsajátítása már megmutatkozik a repülésen. Azért biztos kezűnek nem mondható az irányítás, ekkor már kb 50-60 órát repültem:

A következő videó ősszel, változékony szélben készült, a bizonytalanság nagyon jól nyomon követhető a sárkányon. A repült órák itt kb. 3-400 óra:

Aztán a következő már egy aránylag élvezhető felvétel, egy kicsivel többet is sikerült gyakorolnom, köszönhetően a nyaralásnak. A repült órák: kb.: 500 óra.

Aztán jött egy elég inaktív szakasz a sárkányos életemben, d elkészült az első saját készítésű példányom. Repült órák: kb.: 550 óra

Nem sokkal ez után, a nyáron ismételten sok kihagyással készült ez:

Majd a következő év őszén készült ez:

Nos, ennyi az eddigi termés. Úgy érzem, hogy nyomon követhető a repült órák alatt megszerzett tapasztalat. Tudatosan gyakoroltam a manővereket, volt, hogy erre órákat áldoztam. A trükkök elsajátításához gondosan végignéztem a videókat, és “felkészülve” indultam ki repülni. jelenleg úgy érzem, hogy a “tökéletes” kontrollhoz még vagy 1000 órát kell eltöltsek kettesben nylon barátommal. 😉

A trükksárkányok irányításának fortélyai is az alapokon nyugszanak. Mindenek előtt ismerd meg sárkányod repülési karakterét, figyeld meg, hogy milyen erősségű rántásra hogyan reagál a sárkány, mikor kell indíts egy jelet a sárkányhoz, hogy időbe reagáljon, milyen szélviszonyokba-hogyan működnek a begyakorolt manőverek.

Összességében úgy gondolom, hogy egy szezon alatt aktív sárkányozással bele tudsz jönni annyira a sárkányozásba, hogy egy, a sportot nem ismerő örömét lelje az “előadásodban“, az aktívak körében pedig beilleszkedhetsz az elismertek táborába.

Share Button

Szólj hozzá a témához!