Harci sárkány készítés – Tangler – Sárkánykészítés

Share Button

Az alábbi írás egy harci sárkány építéséhez nyújt támogatást, kérdéses részletek, méretek, anyagok, tervek tekintetében. Az építéshez szükséges terveket a neten sok helyen le lehet tölteni, sokuk egyszerű A4-es méretben kinyomtatható sablonként. Érdemes válogatni a fajták között,  repülési tulajdonságaikról keveset lehet tudni, leginkább a gyorsaság a fő erényük. Az elkészítésükhöz egyszerű anyagok is megfelelnek, gyorsan, varrás nélkül is elkészíthetőek, költségvetésük alacsony. Mire is használhatók ezek a sárkányok? A “harci” név nem véletlen, egyes országokban évszázados hagyományok alapján játszák, ahol a földre kényszerítés, az ellenfél zsinór elvágása a cél. Jelen esetben egy amerikai típust, a Tangler-t építettem meg, amik zsinór érintő versenyeket játszanak. Ezeken a viadalokon az ellenfél zsinórjának érintése a cél, amit pontoznak. Az elért pontok alapján díjazzák a győztest. Jelen leírás Scott Bouge 2010-es Coho 95 típusú sárkányának építéséről szól, ami a 2010-es zsinór érintő versenyen a világ kupa győztes ezzel a sárkánnyal repült.

Tervek itt: 

Az utolsó három lap összeragasztásával megkaphatod a kész tervet, pontosabban egy fél sárkányét. Ügyelj arra, hogy a vonalak átfedésbe kerüljenek, pontos egyenes legyen a gerinc vonala. Célszerű a kantár bekötési pontokat egy vékony szerszámmal átlyukasztani a sablonon, a későbbiek folyamán ez jól fog jönni. Már itt a legelején megjegyezném, hogy erősen ajánlom, hogy mintát helyezz el a sárkány front oldalán alul vagy felül, ezzel az irányításnál jobban be tudod lőni, hogy melyik az előre irány. Amikor nem húzol a zsinóron, akkor veszettül pörög, az előre irányhoz reptetéshez a pörgésben meg kell tudjad állapítani, hogy merre áll az orra.

Anyagok:

  • vitorla: gyakorlatilag bármi jó, ventex, icarex, spinakker, mylar, sőt amiből az államokban csinálják nem más, mint a virágboltokban csomagolásra használt fényes anyag aminek “alufólia” szerű a csillogása
  • carbon: 1 db 42 cm-es, 4 x 1 mm-es karbon szelvény a gerinchez, 1 db g8 cm-es,  Ø 0,6 mm-es carbon szál az ívhez, 2 db 19 cm-es, Ø 0,8 mm-es carbon szál merevítéshez
  • ragasztó szalag: na, ez nehéz ügy, még kísérletezek, egy biztos a Loctite Power Tape nem jó 
  • Uhu Por modell ragasztó
  • pillanat ragasztó
  • zsinór: 30 daN-os zsinór, 2 méter
  • kétoldalas ragasztó
  • sütőpapir
Kezdjük azzal, hogy hajtsd félbe a vitorlát és alaposan simítsd ki a hajtást. A hajtás vonalára  helyezd fel a kivágott sablont és egy vékony filccel jelöld át a kontúrt, és a jelölések helyét, majd rajzold át a vitorlára a tükörképét. Amikor végeztél ollóval kivághatod. Egy másik lehetőség, hogy egy keményebb kartonra jelölöd fel a sablont és azt dolgozod ki, majd a karton vonalát követve egy pákával végigvágod. Ez lenne az igazi eljárás, bővebben a sablonkészítésről itt találhatsz információt. A vágás után hajtsd ismét félbe a vitrola anyagot, és ellenőrizd, hogy teljes-e az átfedés. Ha nem, akkor korrigáld!

 

Az eredeti terv szerint egy feszítő zsinórral hangolható íves gerinccel készülne ez a szerzet, de egy egyszerűbb megoldást választottam. A gerincet íves alakra kell meghajtani. A hajtáshoz szükség van egy sablonra, amit egy lemezből tudsz elkészíteni. Az ív mértékére egy utalásban találtam rajzot:

Bruce Lambert-et, a harci sárkány építés zászlóvivőjét kifaggattam a erről az ívről. A következőket írta:
A kérdés a következőképpen szólt: minden tangler harci sárkánynak íves-e a gerince, illetve ez milyen mértékű?

És a válasz:
Jó kérdést tettél fel, a videókban valóban nincs erre egyértelmű válasz. Minden harci sárkány tervben -függetlenül attól, hogy benne van vagy nincs- a gerincnek hajlítottnak kell lennie! Erre a kicsi ívre azért van szükség, mert így egy kicsit instabil alakzat jön létre. Ez adja a harci sárkányok fantasztikus manőverezési képességét.
A két szárnycsúcs közötti vonalban a gerincen jelöld meg, mérj fel az orr irányába 7-20 mm-t, ott kezdődjön a hajlítás. Az ív relatív kicsi, pl.: ha a meghajtott gerincel a sárkányt a front oldalára helyezed és lenyomod a farkát, akkor az orrnak 7-15 mm-t kell emelkednie. Legyen ez a hajlítás olyan kicsi amennyire csak lehet, ezzel a sárkány manőverezhető lesz, mert ha túl nagy, akkor lelassítja.
Remélem tudtam segíteni!

A gerinc anyagának kiválasztása kulcsfontosságú, ezen alapszik a sárkány repülési tulajdonsága. A szénszelvény egy művi úton előállított merevítő, ami a modern kor találmánya, azonban a bambusz már évszázadok óta bizonyított. A bambuszt esetenként nem ragasztva hajlítják meg, hanem a test melegét használva finoman ívesre hajlítják, ez egy alternatív megoldás. Még rajz is ábrázolja amint a hasukhoz, fejük búbjára szorítják a sárkány gerincét repülés előtt, így felmelegítve annak ívére hajlítják. Vigyázat, a kocka has itt nem előny!!! 😉 A tapasztaltak javaslata alapján a bambusz hasítása és ívre ragasztása jobb megoldás mint ha carbont használnánk. A bambusz viszont nedves időben sokkal rugalmasabb lesz, elveszti a nem ragasztott hajlítást. De haladjunk tovább az eredeti terv szerint…

A szénszelvény metszeti oldalán egy sniccert próbáld elhelyezni az 1 mm-es rész közepén, majd lassan kezd el hasítani a megadott méret feléig.  A terven így láthatod: “spine bend ends here( 1/2)” Ne félj, ha a közepén kezdted a hasítást, akkor nem fog elcsúszni a hasíték, esetleg a szálak elrendezése miatt kicsit elfordul, de ez sem gond.Majd kend be a hasítékot pillanatragasztóval. Érdemes segítő kezeket hívni. Az ívre hajtáshoz nem kell más mint egy pár erősebb csipesz, kezd el leszorítani az egyenes résznél, majd folyamatosan az ívnél. Ragasztás előtt érdemes kipróbálni hogy fog működni élesben, elég erősek-e a csipeszek, a sablon megtartja-e az ívet. Fél óra után, amikor már megkötött a ragacs lebonthatod a csipeszeket, és az ív a sablon formáján megmarad.

A vitorlát ezek után egy vízzel felpermetezett felületre helyezd el. Ez abban fog segíteni, hogy nem csúszkál el ragasztás közben. A felületre került vizet nyugodtan letörölheted. Az első lépésben az orrnál található egyenes belépő élet kell leragasztanod. Érdemes először felragasztani a ragasztót és még a ragasztás megkezdése előtt behajtanod.

 

Ezek után a  feszítő ívet kell felragasztanod, ehhez szükséged lesz egy puhafa lécre, amit a képen látható módon kell bevágnod a vitorlán bejelölt iv két végpontja között. Ezzel az eszközzel kényelmesen be tudod állítani a szimmetrikus elhelyezést, majd egyből rajzold is át a vitorlára az ívet.

A jelölésen kívül hord fel a ragasztót, majd kend el egy szivacsos anyaggal, vigyázz, gyorsan bőrösödik (kb. 2 perc), egyik oldal-másik oldal a technika. A felhordott ragasztót kend szét egy szivaccsal, Bruce Lambert videóiban egy félkeményhab csőszigetelő anyagot használt.

A szegést kezd el a belépő él egyenes részétől visszahajtani úgy, hogy rásimuljon a feszítőre. Pár centinként ismételd meg, majd folytasd a túloldalon. Vigyázz, hogy a sablon által tartott szénszál íve ne nyomódjon arrébb amikor a szegést visszahajtod. A ragasztott szegés teljesen fogja körbe a szénszálat, ezt egy vékony eszközzel tudod benyomni a helyére. Majd a felületre is nyomd rá a visszahajtást végig.

A gerinc ragasztásához először ragasztózd végig a gerincet és a vitorlát is. Mindkét oldalon szét kell kenni, majd bőrösödés után helyezd el a gerinc vonalának nagy részén a sütőpapírt. A papír segít abban, hogy a két anyag egy véletlen mozdulattól rossz helyen ragadjon össze. Az illesztést az orrnál kezd el, majd fokozatosan nyomd le a vitorlához, miközben húzod ki a sütőpapírt.

A kantár bekötési pontjait újra ellenőrizd a vitorlán. Erősítésnek vágj hozzá két 1,5 x 0,8 cm-es darabot. A vágást megkönnyítendő ezeket is előbb felragasztottam a sütőpapírra, így nem kellett szenvedjek az ollóra tapadással. A kivágott darabokat gondosan helyezd el a vitorlán a bejelölt méreteknél, pontosan az ív alatt. Amikor felkerültek kivághatod, a lyuk készítéshez (Ø 4 mm) használhatsz egy felmelegített fúrószárat is, vagy egy revolverlyukasztót (Praktikerben 800 ft.-).

Ezek után az orr és a farok erősítésének felhelyezése következik. Én mindkét helyre az orr erősítésének megfelelő módszert használtam, mert a ragasztószalagom nem volt a legjobb. Az orrhoz használt méret 5 x 2,5 cm-es darab volt. A ragasztószalag tapadása kritikus kérdés!

A front oldalra 2 cm-es részt ragasztottam fel, ellenőriztem, hogy egyenesen áll-e? Ezek után az ellenkező oldali belépő éllel egy vonalban bevágtam, majd a másik oldallal is így jártam el. Az első lépésben a középső részt hajtottam vissza a gerincre, majd következett a jobb és bal oldal. A két oldalsó fület úgy hajtottam meg, hogy egy vonalba kerüljön a belépő éllel. Ha jó ragasztószalagod van akkor a farokhoz egy 4 x 1,5 cm-es darab félbehajtva a front oldalra kerüljön fel úgy, hogy a másik fele a hátoldalon a gerincet fogja le a vitorlához.

Ezek után a két merevítő elhelyezése következik. A tangler sárkányok túlnyomó többsége 2 x 2 db rövidebb merevítővel rendelkezik, de ez a modell csak kettőt tartalmaz. A kinyomtatott tervről már az átrajzolt méretekhez könnyedén leragasztottam 3 ponton a merevítőket, eszt nem is taglalnám tovább, egyszerű az eljárás. Még két erősítő ragasztó felhelyezése szükséges, az egyik a belépő él egyenes és íves metszéspontjára, a másik a szárnycsúcsokra. Az alábbi képen láthatod az egyenes-íves metszéspontjára felhelyezettet.

Ez a sárkány 4 pontos kantárral készül, azonban ha más sárkányt készítesz, akkor is használhatod ezt a kantárt. A kötéshez 30 daN-os zsinór megfelel. A merevítőkre kötött csomó igen egyszerű futóhurok, de lehet használni egyszerű csomót is, amit utána le kell ragasztani pillanatragasztóval. Az első lépésben a feszítő ív két pontja közé kell kerüljön egy átkötés.  A hossza legyen akkora, hogy ne érje el az orrot.

A kantár másik két bekötési pontja a terven is meg van jelölve a gerinc mentén. Ezeket a pontokat is át kell lyukasztani, én egy felmelegített fúrószárat használtam, de pákával is lehet. Hasonlóképpen kell eljárni mint az orrnál, az átkötés zsinórjának akkorának kell lennie, hogy ne érje el a sárkány kontúrját.

A kantárok összekötéséhez használhatnánk sima hurkokat is, de a terv egy egyszerű megoldást kínál, amit üveggyöngyökkel lehet elkészíteni. Ezzel a megoldással kényelmesen lehet állítani a szárak hosszúságát. Először is hajtsd félbe az egyik kantár szárát, majd húzd fel rá a gyöngyöt.

 

Majd alakíts ki a gyöngy felett egy kettős hurkot, majd a két hurkot fordítsd vissza a gyöngyre. Végül a két hurkon keresztül húzd át a gyöngyöt.

 

 

 

Ezek után már csak meg kell szorítanod a csomót a gyöngy alatt. A folytatásban elkészítheted a másik kantár szárán is.

 

 

 

 

Az összekötéshez egy harmadik zsinórra lesz szükséged, amit a gyöngyre kell felhurkolnod, majd átvezetned a másik gyöngyön. A hossza akkora legyen, hogy ne érje el a szárnycsúcsot. Amikor megjelölted ezt a mérete, akkor kösd meg a másik csomót, ezzel egy harmadik átkötést is készítettél a két kantáron kívül.

 

 

15 cm hosszú zsinórból köss egy állóhurkot úgy, hogy a két zsinór vége előtt legyen a csomó. Ezt a hurkot kell felhurkold a harmadik kantárszárra. Az a pontot kell megkeresd, amikor a sárkány farka még leér az asztal lapjához, de az orr már 5 cm magasan elemelkedik. Ez a helyes beállítás. De ezt majd repülés közben tudod kitapasztalni, hogyan hasítja a levegőt a leggyorsabban.

A kantárnál fogva megemelt sárkány egy huzatmentes helyen egyenesen kell álljon, nem lóghat lejjebb egyik szárnycsúcs sem. Amennyiben mégis oldalra a dől a gerincen elhelyezett csomók oldalra mozdításával tudod kiegyensúlyozni. Ha egyenesen áll, pillanatragasztóval ragaszd le a zsinórt a gerinchez, és a csomóra is csöppints egyet.

Ezek után már nincs más dolgod, mint kimenni egy reptetésre! 😉 A sárkány ideális széltartománya 2-3 Bft, az eresztéshez 30 dN-os zsinórt használj. A kezdeti sikertelenség ne vegye el a kedved, az oktatóanyagok- harci sárkányok menübe találhatsz segítséget a reptetéshez. Az alábbi képgalériába több kép van feltöltve, mint a bejegyzésbe, segítendő az építés folyamatát. Jó szórakozást!

Share Button

Szólj hozzá a témához!