Fordított helyzetű lebegés – Négyzsinóros Revolution sárkányok

Share Button

A fordított helyzetű lebegés nem tartozik a legkönnyebben elsajátítható manőverek közé. Jómagam minden egyes “pihenő” időt ebben a pozícióban töltök el, ezzel is gyakorolva a megfelelő irányítást. Bevezetésként csak annyit: gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás. A tökéletes, mozdulatlan lebegéshez sok türelemre van szükség, mondhatnám úgy is, hogy rá kell érezni a dologra. Amint viszont elsajátítottad a technikát, rájössz, hogy egy egyszerű dolog. De addig! 🙁

A kezdő gyakorlat a következő lenne: fejjel lefelé állapotban, a szárnyélen pihenő sárkányodnak az egyik fékzsinór húzásával emeld meg, majd tartsd a magasságot úgy, hogy a másik szárnycsúcs a földön támaszkodik. Ehhez viszont legalább 2-3 Bft szükséges. A fogantyú mozdulatnak eleinte kell egy dinamika, hogy a vitorlába belekapjon a szél és fel tudjon emelkedni, majd amikor a levegőben van rögtön lazítanod kell. A kezdeti időszakban valószínűleg a sárkány megemelt szárnya imbolyogni fog, nem marad meg egy magasságban, ezen kell dolgozz a következő időszakban. A zsinór feszítésével – eresztésével érheted el a magasság megtartását, figyelj a fogantyú által közölt jelekre. A mikor erősebben húz, akkor eressz rajta, ha pedig fogy az ellenállása, akkor húzz rajta. A gyakorlatot ismételd, fel, aztán vissza, majd folytasd a másik oldali szárnycsúccsal.
Ezzel a gyakorlattal a mozdulat ereje “beég” a kezedbe, mintegy izom memória, a későbbiek során sok hasznát veheted. Soknak tűnik, de legalább fél óra gyakorlás szükséges a technika begyakorlásához, viszont más tapasztalatot is gyűjthetsz a sárkányról.

A következő feladat a fenti emelés váltott irányú, aránylag gyors sorozatából áll, amit ha jól csinálsz, akkor a szárnyélen átgördülő emeléseket érhetsz el. Figyelj a magasság eléréséhez szükséges fogantyú mozdulatra, ne álljon le a sárkány a szárnyélre érkezéskor.

Amikor már ez is jól megy, kezdj bele a felszállás elsajátításába, egy dinamikus hátra lépéssel és fékzsinór feszítéssel emeld el a sárkányt a földtől, majd egyből lépj vissza egyet, hogy a magasságot meg tudjad tartani. Valószínűleg egy kicsit imbolyogni fog lebegés közben, de ekkor már az előző feladatban begyakorolt ringató mozdulatból nyert tapasztalattal meg tudod állítani a kitéréseket. Azt ajánlom, hogy amikor már majdnem megmarad egy helyben akkor figyelj a zsinórok húzására, amikor többet húz akkor engedj, amikor elfogy a húzóerő, akkor feszíts rajta. Úgy szoktam mondani, hogy olyannak kell lennie a kezednek mint egy lengéscsillapító, a szél változásait kell követnek a fogantyú állásszögével.
Tudom, ez nagyon tudományos! 🙂

Egy másik technika a fordított helyzetű lebegés elsajátításához, amikor oldalra fordult lebegésből szépen, lassan leengeded a felső szárnycsúcsot, ezzel átmenetet képeztél a könnyen elsajátítható oldalra fordult helyzetből a nehezebb fordított helyzetűbe. Így végig érezheted a változást a két pozíció között.

Sajnos ehhez a videóhoz szerzői jog is tartozik, az előbbiekben látható, Youtube-ra feltöltött oktató anyagok folytatása innen egy cirka 3000-3200 ft összegért érhető el fél évig. Ezért a pénzért letöltheted HD minőségben az összes videót + magyar fordítást. Csak azt tudom ajánlani, hogy ennyi pénzért megéri megnézni ezeket az anyagokat, sok bosszúságtól megkímélheted magad, értékes információkat tartalmaz. Ha nem megy, írj egy emailt, segítek, egyszerű a regisztráció! 😉

Share Button

Szólj hozzá a témához!