Fogantyú beállítása – – Négyzsinóros Revolution sárkányok

Share Button

Már a sárkány kicsomagolása után beleakadunk a fogantyúkon található csomó csomóba. Na, ez meg mi a szösz? Valaki nagyon unatkozhatott, hogy ennyi csomót rakott ezekre a zsinórokra… Idővel aztán rájössz, hogy ha nem is mindre, de szükség van rájuk. Az alábbiakban ehhez szeretnék útmutatást adni! 🙂

A fogantyú felső részén egy sorozat csomót találhatunk, amik 1 és 2,5 cm közötti távokra lehetnek megkötve, míg alul csak egy egységnyire beállított csomó van.
A Revolution sárkány akkor repül a legjobban, ha a felső zsinórok hosszabbak, ez kb 7 és 20 cm közötti távot jelent. A két szám közötti érték azért ilyen nagy, mert minden pilótának más-más beállítás fekszik jobban.

Amikor a fogantyúhoz közelebb eső csomókat használjuk, akkor azzal azt érjük el, hogy a sárkány szárnyéle felénk dől, a vízszintes irányból fújó szél a megdőlt vitorlába érkezik, majd lent a kilépő élen távozik. Ez ad emelőerőt a sárkánynak. De amint a sárkány túlzottan megdöntöd, akkor a szél csak átszalad a vitorla alatt, a kívánt emelőerőt nem tudod elérni, a vitorla nem töltődik fel.

Amikor a fogantyútól legtávolabb eső csomókat használjuk, akkor a szárnyél hátrébb dől, és az irányító mozdulatok nem lesznek elegendők a vitorla megfelelő dőléséhez, nehezedik a felszállás, viszont  erős fékbeállítást kapsz.

A helyes beállítást neked kell megtalálnod, azt az egyensúlyi állapotot, amikor a sárkány megfelelő szögben dől, a felszálláshoz tudsz elég erős jelet küldeni a sárkánynak kis szélben is. Az ajánlás a következő: kezd el a legkülső csomóra hurkolni a zsinórod és próbáld ki a beállításod. Majd fokozatosan haladj befelé, próbáld végig mindegyik pontot és keresd azt a kiegyensúlyozott állapotot, amiben a sárkány kellő erővel tud felszállni, és repülni, ugyanakkor a fékmozdulatok kiváltják a kívánt hatást. Próbálj ezekkel a beállításokkal egymás után felszállni párszor, majd kösd át. A fogantyún az alsó csomóból minden esetben a külsőt használjuk, a hangolást a felsőkön végezzük. Elméletileg a neoprém burkolat felső részével egy vonalban kellene elhelyezkedni a mutató ujjadnak. Ezzel a fogással  a középső ujjra helyezett tartással kell a sárkánynak lebegnie, a mutató ujjra helyezett tartással előre irányba, míg a gyűrűs ujjra helyezett tartással hátra irányba repülnie.
Figyelj arra, hogy mind a felszállást, mind a fékezést kényelmes mozdulatokkal tudd elvégezni, se a a fogantyú alsó, se a felső részét ne kelljen túlzottan megdönteni, ezzel a manőverezéshez szükséges kézmozdulatok is kiegyensúlyozottak lesznek. Rossz beállításnál egy “Bicikli forgás”-hoz nagy mozdulatok kellenek.

Egy kis elmélet a végére. A legjobban a szélnyomást úgy tudjuk begyűjteni, hogy a vitorlát merőlegesen tartjuk a szélre, így a keret jobban meghajlik, amitől öblösödik a vitorla, ezzel mozgási energiát nyer a sárkány.

Sajnos ehhez a videóhoz szerzői jog is tartozik, az előbbiekben látható, Youtube-ra feltöltött oktató anyagok folytatása innen egy cirka 3000-3200 ft összegért érhető el fél évig. Ezért a pénzért letöltheted HD minőségben az összes videót + magyar fordítást. Csak azt tudom ajánlani, hogy ennyi pénzért megéri megnézni ezeket az anyagokat, sok bosszúságtól megkímélheted magad, értékes információkat tartalmaz. Ha nem megy, írj egy emailt, segítek, egyszerű a regisztráció! 😉

Share Button

Szólj hozzá a témához!