Flic-flac trükk – Négyzsinóros Revolution sárkányokFlic-flac

Share Button

 A flic-flac trükk elsőre egyszerűnek tűnik, azonban sok gyakorlást igényel. Mi is ez a trükk? A flic-flac trükk úgy néz ki, hogy a sárkány két alsó szárnycsúcsa mindkét fogantyún egy erős és hirtelen fékzsinór rántástól magad felé fordulva 180°-ot leírva felfelé mutat, majd mindkét fékzsinór hirtelen és erős rántásától visszafordul alaphelyzetbe.

Hogy is kezdj hozzá? Első próbálkozások alakalmával érdemes megtanulni a sárkányt egy helyben lebegve, szárnyéllel felfelé megtartani. A szél erejének nem szabad erősnek lennie, ugyanis ilyenkor nem engedi a szélnyomás átfordulni az alsó szárnycsúcsokat, kb. 2 Bft az ideális a gyakorláshoz. Az első rántásnak elég erősnek kell lennie, hogy a sárkány két alsó szárnycsúcsát átfordítsa a szél erejével szemben, majd a másodiknak, hogy kifordítsa ebből a pozícióból. Az erő nagysága nagymértékben függ a szél erejétől, hiszen ez ellen dolgozik a vitorla.

A technika a következő:

  • tartsd meg a sárkányt egy nyugalmi állapotban, szárnyéllel felfelé
  • trimmeld ki vízszintesre, ez megkönnyíti a trükk szabályos kivitelét
  • amikor vízszintesen áll a szárnyél, akkor hirtelen és erősen (tényleg nagyon hirtelen és erősen) rántsd meg a két fékzsinórt, mintha el a karnád szakítani, az immel-ámmal rántott zsinór csak a sárkány földre kényszerítését jelenti
  • a mozdulatoknak nem kell hosszúnak lenniük, tehát nem kell magad mellé behúznod teljesen a fogantyúk szárát
  • amikor az alsó szárnycsúcsok feléd fordulnak és rád mutatnak, akkor egy lépést előre kell lépjél, hogy a fel irányba forduló vitorlára a zsinórok rá tudjanak fordulni (ha nem lépnél, a zsinórok visszafognák a fordulást)
  • amikor az alsó szárnycsúcsok fel irányba mutatnak ismét hirtelen és erősen meg kell rántanod a két alsó fékzsinórt, amitől eredeti állapotba fog visszafordulni a sárkány
  • közben lépj vissza alaphelyzetbe, hogy a zsinórok megfeszüljenek.
Ismételten meg kell jegyezzem, hogy a rántásoknak erőteljeseknek, hirtelennek kell lenniük, a két rántás között pedig pillanatoknak kell eltelniük. Gyakorlatilag nem kell végigelemezned az ütemezést, elég, ha két nagyon erős, hirtelen rántást alkalmazol, mintha kétszer hirtelen csettintenél. Igen próbáld ki így ülve, csettints kettőt e hüvelykeddel egymás után amilyen gyorsan csak tudsz. Na, ez lenne az ütem, miközben az elsőre előre lépsz, a másodikra pedig vissza.
Készülj fel rá, hogy a teljes trükk elsajátításához nagyon sokat kell gyakorolj, többször visszaesik a sárkány a földre, esetenként a zsinór beleakad a sárkány szárnycsúcsaiba.
Én egy trükköt alkalmaztam a legelején, hogy nagyobb erőt tudjak kifejteni a fékzsinórokon. A fogantyút nem a neoprém részénél fogtam, hanem a felső zsinórok alatt közvetlenül. Ezzel nagyobb erőkar jött létre a rántáshoz, erősebb jelek érkeztek a sárkányhoz.
A szél erejét gyakorláshoz úgy választottam ki, hogy a lebegéshez éppen csak elég legyen. Ha nagyon húzott, akkor befejeztem a gyakorlást, nem akartam a szél ereje ellen harcolni.
A haladóknak a trükk másik pozíciókban is kipróbálható, két oldalra fordult állapotban (jobb-bal) és fejjel lefelé. Meg kell jegyezzem, hogy nekem ezekben a pozíciókban még eszembe sem jutott a gyakorlás.  

Létezik még egy trükk. A 13″-os fogantyú az elterjedt nálunk, azonban létezik 15″-ban is. Ennek az alakja megegyezi a 13-al, de hosszabb az alsó szára. Elsőre nekem ezzel sikerült rájönnöm a technikára. A gyári 1.5 B változatoknál a csomagban találhatsz 2 db 2 grammos súlyt is, amit az alsó szárnycsúcsokba helyezve megkönnyítik a tanulási folyamatot, a súlyok elhelyezése nagyobb tehetetlenségi erőt biztosítanak a forgó csúcsoknak tömegnövekedésüknél fogva.

Sajnos ehhez a videóhoz szerzői jog is tartozik, az előbbiekben látható, Youtube-ra feltöltött oktató anyagok folytatása innen egy cirka 3000-3200 ft összegért érhető el fél évig. Ezért a pénzért letöltheted HD minőségben az összes videót + magyar fordítást. Csak azt tudom ajánlani, hogy ennyi pénzért megéri megnézni ezeket az anyagokat, sok bosszúságtól megkímélheted magad, értékes információkat tartalmaz. Ha nem megy, írj egy emailt, segítek, egyszerű a regisztráció! 😉

 

 

Share Button

Szólj hozzá a témához!