Építőanyagok

Share Button

Ez egy friss oldal, belekezdtem, ahogy időm engedi úgy fogom bővíteni az anyagok felsorolását a tulajdonságaikkal együtt.
Beszerzési helyeket pedig innen tudtok lesni.

A vitorla (spinakker) meghatározhatja a sárkány tulajdonságait. Különböző szempontok alapján választhatunk megfelelő vitorlát, ezek a következők:

 • ára
 • súlya
 • légzáró képessége
 • nyúlása
 • anyaga

Rengeteg fajta van forgalomban, még csak kísérletet sem teszek a teljes paletta felsorolására, de néhány közkedvelt darabról azért beszámolnék, némi ajánlással:

 • 60 D ripstop polyészter: 60 g/m² súlyú, aránylag nehéz UV ellenálló vitorlaanyag. A szálerősítés keresztirányába viszonylag nagy a nyúlása, dobozsárkányokhoz, feszített vitorlákhoz érdemes használni. Légzáró képessége nem a legjobb, de bátran használható egyszerűbb/nagyobb sárkányokhoz. Aránylag olcsó anyag, 6-7 színben rendelhető.
 • Chikara: talán a legtöbbet használt vitorla anyag a sárkányépítésben. Általában egyszerű, nagy felületű sárkányok építőanyaga. Anyaga két oldalon impregnált nejlon, mégis nedvszívó és ha nedves, akkor nyúlik. Nagyon erős, jó légzáró képességgel, nem szakad könnyen, relatív alacsony súlyú: 41 g/m². Fogásra puha, szálerősítése 5 x 5 mm-es, több színben elérhető. UV ellenállása nem a legtökéletesebb, napsütés hatására nagyon lassan fakulnak a színek! Elég drága anyag!
 • Contender vitorlaanyag: az Elliot 31-től 200 g/m² súlyú Amerikában népszerű vitorlaanyaga. Az anyag PU bevonattal készül, UV álló, nagyobb sárkányokat készítenek belőle, sok színben rendelhető, talán a legdrágább anyagok egyike. Nem népszerű…
 • Elltex: 46 g/nm puha, kopásálló vitorlaanyag. Jó a légzáró és vízlepergető tulajdonsága. Egyik oldalán PU bevonat biztosítja a felület simaságát. Vigyázat! az anyag egyik oldala színes, a másik oldala viszont “kezeletlen”, képzeljük el ezt úgy, mintha egy átlátszó fóliát lekennénk a vitorla színével, a túloldalon pedig a fonákot látjuk! Olcsó anyagnak számít.
 • Emmakites anyagok: a leírás szerint 48 grammos anyagot kapunk kézhez PU bevonattal, aminek alacsony a nyúlása. Előszeretettel használják építésre olcsósága miatt, 16 színben elérhető. Azonban a valóság az, hogy egyes színek alapanyaga lényegesen gyengébb mint társaiké, a PU bevonat egyes anyagoknál csak egy oldalas és átlósan valamint nedvességre extrém módon nyúlik és alakját sem tartja meg. Széljátékokhoz és egyszerűbb sárkányokhoz ajánlom.
 • Icarex pc 31: Japán gyártású vitorla anyag, poliészter alapú, csekély súlya (31 g/m², valós súlya 36 g/m², a gyártó a szálerősítés nélküli súlyt adja meg) és nyúlása miatt kedvelik a finomabb sárkányok építői. Nagyon jó a légzáró és víztaszító képessége, igen előnyös a felületi terhelhetősége, nedvesen sem hajlamos a nyúlásra. Az igen alacsony súly miatt az Icarex könnyebben szakad mint a többi vitorla anyag. A szálerősítés mérete 1 x 1 cm,  nagyon jól ellenáll az UV hatásnak, a színek nem fakulnak ki a napsütéstől. Több színben elérhető, azt hiszem ez egyik legdrágább (és legkeresettebb) vitorla anyag. Beltéri, kis szeles, kifinomult trükk-és precíziós sárkányok építőanyaga
 • Kitetech: 55 g/m² súlyú aránylag nehéz vitorlaanyag. Jó az UV ellenálló képessége, kimondottan ajánlatos vitorla a dobozsárkányokhoz, ahol feszíteni kell a vitorlát. 15 színben elérhető. Az áráról most nem találtam infót…
 • Mylar: egy könnyű, nagyon kis nyúlású, vékony, átlátszó hőre lágyuló poliészter alapú anyag. Az alumíniummal erősített szálerősítés átlátszó fóliába ágyazzák, amitől igen masszív, nem nyújtható anyagot hoznak létre. Több súlyban és szálerősítési mintával elérhető. A könnyű változatot kis szeles sárkányokhoz is felhasználják, míg az erős, nehéz változatot a sárkányok nagy igénybevételnek kitett pontjain használják. Az ezzel az anyaggal készült, vagy kiegészített sárkányok nagyon tetszetős megjelenést biztosítanak. Drága anyag, az árát néha 10 centiben határozzák meg.
 • Ripstop poliészter és nejlon: ez egy gyűjtőfogalom, gondoltam beillesztem, hogy kereshető legyen. Tépésálló, erős vitorlaanyag, sokféle színben és súlyban. A legtöbb anyagot bevonattal látják el, hogy a nedvszívó képességét javítsák, ezzel a varrás is könnyebbé válik. A nagyobb sárkányokhoz ajánlott alapanyagok, a nejlon a gyengébbik minőség.
 • R-Tex: olcsó 55g/m² súlyú vitorlaanyag, leginkább a Chikarahoz hasonlatos, mind felületben, mind erősségben, viszont áttetszőbb. 16 színben rendelhető, közepes árfekvésű anyag.
 • Schikarex: közepes/gyenge minőségű vitorla anyag, az icarexnél  jobban nyúlik, szakadásgátló erősítéssel. Több színben gyártják, jó a légzáró képessége, mindkét oldalának felületét egy réteggel vonták be, ami sima felületet kölcsönöz. 42 gr/nm súlyú. Nedvesség hatására nyúlik, olcsó-közepes árú anyag.
 • Skytex 27, 40: nagyon puha 27 és 40 g/m² súlyú impregnált polyamid vitorlaanyag, a kisebb súlyú anyagot előszeretettel használják UL, a merevítés nélküli 3D valamint kis szeles sárkányokhoz, míg a nehezebbet  a nagyobb siklóernyőkhöz. Igen jól összecsomagolható, közepes árfekvésű anyag.
 • Tyvek: erős és könnyű sárkány építő anyag, hajlamos a szakadásra, olcsó. Igazság szerint ez egy építőipari fólia, de gyerekeknek sárkányépítéshez jobb alternatíva a papírnál.
 • Ventex: több fajta erősségű, szakadásgátló erősítéssel ellátott vitorla anyag,  2 x 1 cm-es szálerősítéssel, alternatívát jelenthet amennyiben nem áll rendelkezésre icarex. 15 színben gyártják, olcsóbb fajták közé tartozik. Jó a víztaszító és légzáró tulajdonsága, azonban idővel a napsugárzástól megfakul. Nyúlása csekély. Fajták:
  1. Ventex strong 3D: 50 g/m²
  2. Ventex strong: 48 g/m²
  3. Ventex light: 34 g/m²

Dacron: szintetikus poliészter, a nagy igénybevételi helyekhez szokás használni, fülek, zsebek, vitorlaerősítések, szárnyél-zsebek. Vastagabb és puhább, mint a mikroszálas változatok. Nagy szakítószilárdságú, kopásálló anyag, erősítésképpen a vitorlák felületén/élén kopófelületként is alkalmazzák. Különböző szélességű tekercsben lehet beszerezni, de létezik belőle öntapadós változat is fekete és fehér színben.


Merevítők: Az egyszerűbb megoldások közé tartoznak a fapálcák, tiplianyagok. A kicsit jobb sárkányokhoz használhatsz üvegszál vagy carbon pálcát vagy csövet. Az üvegszál nehezebb, de erősebb, a carbon a legkönnyebb, a kifinomult sárkányok építőanyaga.
A fapálcák/tiplianyagok kiváltására készült egy táblázat RGabor jóvoltából:
keményfa / üvegszálas rúd [átm. mm]
3                /             3
5                /             4
6                /             5
8                /             6,35 … de azt a .35-öt hagyjuk figyelmen kívül

Rövidítések:
GFK – üvegszálas cső
CFK – karbonszálas cső

Csövekről bővebben itt, hossz, súly, kiképzés: http://www.sysmatrix.net/~mikenchico/Spar_Deflection.htm

Sky Shark csövek

és csövekről még…


Zsebek, fülek anyaga: érdemes egy nagyobb méterárú boltba ellátogatni és megfogdosni az anyagot, hogy mennyire sűrű a szövése, mennyire nyúlik. Szélességben, anyagában és színben is különböző hevedereket lehet kapni. Néha vékonyabb anyagra van szükség egy fül, egy zseb kiképzéséhez, ezeknek más és más nevük van pl.: danubia,-köper,- ripsz szalag… stb. Ha ilyesmit használsz, akkor mielőtt vásárolnál nézd meg a szövését, mert van olyan szalag, amit egy mozdulattal le lehet bontani.


Cérna beszerző hely, ha már nem bírod cérnával…

Share Button

Építőanyagok bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Kozma Gyula hozzászólása:

  Kedves Sárkányépítő Barátaim!
  Az iskolában a gyerekekkel közel 30 évig építgettem az egyzsinóros Eddy és gyémántsárkányt, 100 X 120-as méretben (gerinc X keresztrúd). A csomópont a gerincrúdon elől 30 cm-re volt. A vitorla anyaga kezdetben a legolcsóbb, legvékonyabb műanyag asztalterítő volt, majd később a nagyobb áruházakban (OBI, Praktiker, Tesco stb.) takaró ponyva, (a 3 x 4 m-es darab kb. 7-800 Ft). Ez vitorlának kiváló, nagyon könnyű, ha vágjuk nem rojtolódik, filctollal jó lehet rá írni, 6-7 sárkányra elég!
  Gerinc- és keresztrúdnak a legolcsóbb és a legstrapabíróbb a már említett áruházakaban, de elektromos boltokban is mindig kapható úgynevezett műanyag bergmann cső, amit a falba süllyesztenek. Ebből a 11 mm átmérőjű vált be a legjobban. A 240 cm -es szál kb. 80 Ft. A gerinc-és a keresztrúd találkozásánál, erősítésképpen, egy 10 mm átmérőjű 3-4 cm-es tiplirudat dugok a csőbe ( OBI, Praktiker stb. 150 Ft/m), amit egy 3-as fúróval egyszerre úgy fúrok át, hogy egy 30 x 3-as anyás csavart dugok át. A gerinc- és keresztrúd végeibe szintén egy 2-3 cm-es tiplirudat dugok, amit előtte 3-as fúróval átfúrtam, hogy legyen helye a keretzsinórnak. A keretzsinórra visszahajtott vitorlát (amit 2 cm-rel nagyobbra szabok, mint a keretzsinór) tűzőgéppel fogatom rá a keretzsinórra 3-4 centinként. A vitorlát a gerincrúd vonalában 10 cm távolságra 10-12-es bőrlyukasztóval kilyuggatom, majd felfűzöm a gerincrúdra vitorlát, azért, hogy a két oldal vitorla felülete azonos maradjon, ne csúszkálhasson el. Röptetés előtt a keresztrudat elfordítom a gerincrúd anyás csavarján, majd a keresztrudak végeibe beledugom a vitorlás keretzsinóros tiplidarabkát. A keresztrúd két végébe egy-egy 60-70 cm-es zsinórt kötök, majd a zsinórokat egymás felé húzva, mintegy feszítve, akár egy íjat, addig húzom, míg az íj húrja és az anyás csavar közti távolság 15 cm-t el nem éri. Középen a zsinór egyik végére egy hurkot teszek, a másik zsinórra meg egy gombot kötök, így oldható válik az íj húrja. Ez az ívelés nagyban fokozza a sárkány stabilitását.A 140 cm-es kantárszárakat a gerincrúd tiplijeihez erősítem. A kantárszárra kantárkarikát erősítek, ehhez csatlakozik az eresztő zsinór (kb.100 m). A kantárkarika helye határozza meg a sárkány állásszögét,repülését! Általánosságban elmondható, hogy úgy kell beállítani a sárkány állásszögét (a kantárkarika helyét, az eresztőzsinór helyét), hogy a kantárszárat úgy fogjuk meg, hogy közben lóg a sárkány és a gerincrúd a képzeletbeli vízszintessel 25-30 fokot zárjon be. Gyenge szélben nagyobb állásszög, erősebb szélben kisebb állásszög kell. Ez a sárkány farok nélkül is viszonylag stabilan repül, de 7m x 5 cm-es szalag farokkal kiváló. (A szalag virágboltban, dekorációs kellék boltban beszerezhető /sajnos nem olcsó, 7 m 8-900 Ft/ de jobb, mint bármi, ugyanis a gazos, sárkányfaló terepen sem akad bele semmibe!!) A gerincrúddal egy irányba forgatva a keresztrudat, így a rudazatra felcsavarható a vitorla, és könnyű a szállítása a terepre. A 10-11 éves gyerekek mindegyike kis tanári segítséggel el tudta készíteni a saját sárkányát. A jól kezelhető zsinór csévélő elkészítésére érdemes időt szánni, mert a terepen nincs annál nagyobb bosszúság, mint amikor végre fúj a megfelelő szél, mi meg az összegubancolódott zsinórt bogozzuk a sárkányozás helyett.
  Annak aki többet szeretne tudni a sárkányozásról, azoknak ajánlom a következő könyvet: BODÓCZKY István Sárkányépítés. Bp. 1982. Műszaki Kiadó /Sajátkezűleg sorozat/(A könyve végén jó bibliográfiát ad!!)

  • Zsolt Erdei humanual hozzászólása:

   Kedves Gyula!
   Nagyon köszönjük ezt a leírást, remélem lesz aki ennek alapján készítheti el repülésre alkalmas eszközét! 🙂

   • Kozma Gyula hozzászólása:

    Tisztelt Cím!
    A fenti sárkány elkészítése után sok gyereket (és szülőt) sikerült “beoltanom” a sárkányröptetés élvezetével.
    Üdvözlettel: Kozma Gyula

  • RGabor hozzászólása:

   Én is nagyon köszönöm a leírást! Jómagam is könnyen beszerezhető, olcsó alapanyagokból építem a sárkányaimat. A bergmann csövet mindenképpen kipróbálom!

   Üdvözlettel:
   Rudas Gábor

Szólj hozzá a témához!