Építési elsősegély, know-how

Share Button

Az alábbiakban szeretnék támogatást nyújtani azoknak, akik sárkányépítésbe vágják fejszéjüket… bár ez elég képzavaros.
Az alábbiakban a netről összegyűjtött megoldások, kialakítások láthatóak, eleinte még ömlesztve, majd később rendszerezem.
Ha neked is van ilyen képed vagy találsz ilyesmit, kérlek küldd el nekem, vagy linkeld be ide alulra hozzászólásként, esetleg a fórumon ide, hogy egyre bővülhessen a tudásbázis.

Mindenek előtt az alapok:

 • Sablon: nos, sok mindent lát és hall az ember, leginkább a kemény, vastag kartont favorizálják sok helyen. A terveken kinyomtatása után a kartonra átrajzolt minta pontos kivágása lehet az egyik legembertpróbálóbb feladat. A sablon anyaga is kérdés szokott lenni, mi az alkalmas, honnan lehet beszerezni? Tulajdonképpen minden olyan anyag alkalmas, ami mellett a videón látható páka élét képes megvezetni. Jómagam asztalos révén 3,2 mm vastag HDF anyagot (bútorhátfal) használok sablonnak, erre szerkesztem ki a méreteket és készítem el a sablont. Ehhez azonban szükséges egy pár asztalos eszköz és némi előképzettség, hogy a sablon anyagot pontosan tudjuk alakítani ívesre vagy tökéletesen egyenesre. Azonban egy vastagabb kartonlap is megfelel, szerintem könnyebben alakítható a háztartásban fellelhető eszközökkel.

Amire figyelni kell:

 • a felületre merőlegesen tartott vágóeszköz tartása
 • a kivágott sablon éleinek igazítása csiszolással
 • a sablonok ellenőrzése a tervhez képest
 • a pákával nem szabad időzni a vitrorlaanyagon vágás közben, mert ott nagyobb lyukat éget
 • a kivágott sablon éleinek gyökölése (a vitorla anyagra felfekvő oldal éleinek csiszolása) Erre azért van szükség, mert a pákával vágott anyag megolvad, és könnyen beleragadhat a sablonba, illetve az el nem dolgozott élek szabálytalansága elemelheti a pákát a vitorlától. Ilyenkor helyenként nem vágja át az anyagot. Itt még annyit érdemes megjegyezni, hogy ha vastag a sablon anyag, akkor azt a bizonyos gyökölést bátran lehet intézni, gyakorlatilag az alsó éleket érdemes alaposan “alácsiszolni”. Azért az eredeti sablon forma maradjon meg!

 • Páka: sima egyszerű, nem kapcsolható lapos fejű (mint a régi csavarhúzók feje) páka a legjobb, esetenként a nagyobb precizitás érdekében laposabbra csiszolják. A fejét én meghajlítottam, hogy kezelhetőbb legyen, a sablonra merőlegesen tartott eszköz megakadhat! Beszerezhető: pl.: Praktiker, Obi, (2011-es ár: 1260.- ft)

 

 • Vitorla vágás: minden esetben simítsd ki a vitorla anyagot! Már amikor megvásárolod, próbáld hajtogatás mentesen elhozni és tárolni, ezzel nagy mértékben megkönnyítheted a dolgod vágás, összeállítás előtt. A kiterített vitorlát simítsd ki, és ajánlatos súlyokkal rögzíteni, de megfelel a szobafestők által használatos papírragasztó is, csak kicsit macerásabb. A sablonon jelölve szokott lenni a vitorla erősítésének száliránya. Gondold át, hogy jössz ki legjobban a vitorla anyagból, forgasd a paneleket. A pontos elhelyezés után rögzítsd a sablont súlyokkal, hogy ne mozduljon el. A pákával vigyázz, egyetlen óvatlan mozdulat, és lyukat égetsz a felületére. A vágás közben ügyelj arra, hogy a sarkoknál ne időzz, mert olvad az anyag. A pákát is tartsd merőlegesen az anyagra, ezzel elkerülheted hogy a szerszám a sablon alá, vagy felfeküdve mellé vágjon. És egy kis saját készítésű támogatás a vágásról. Vitorla anyagának sok alapanyagot használhatsz, a legjobb az Icarex. Beszerezhető itt: http://reflexshop.hu/ (2013-es ár: 5.600 ft/1,5 m). Update! A Reflexshop kifogyott az anyagból, így csak külföldről szerezhető be építőanyag. Beszerzési helyek Linkek. Anyagnak még használható a ripstop nylon, ballon anyag, mylar, bővebb felsorolás a “Szakkifejezések” menüben, némi leírással.
 • Ragasztás: a kivágott panelek varrás előtti összeállításához kétoldalas ragasztót használnak, leginkább a 6 mm széles papíros kivitelt. Ebből is az olcsóbbat, (2011-es ár: 345 ft)  http://www.ragibolt.hu/ A kivágott panelek összeragasztása előtt rögzítsd őket a majdani kész ragasztási állapotban, majd az egyik darabot hajtsd vissza. A helyén maradt anyagra rakd fel a ragasztót, majd kezd el lehúzni a felső ragasztós felének a papírját. Én ilyenkor ráhajtottam a visszahajtott vitorlát, és folyamatosan simítva húztam ki a fedőcsíkot a ragasztóról, miközben gondosan ügyeltem arra, hogy ne hullámosodjanak és mozduljanak el a rögzített panelek. Ügyelj arra, hogy mind a ragasztó felhelyezésekor, mind a másik munkadarab ragasztásakor egyik anyagot vagy a kétoldalas ragasztót csak annyira húzd meg, hogy egyenes legyen. Ha jobban húzod a kelleténél, akkor hullámosodni fog a ragasztott anyag. Mit értek ez alattpl.: ha az alsó vitorlapaneled az asztalon fekszik és a kétoldalas ragasztót hosszában, élére ragasztod, akkor ha a ragacsot erősebben húzod és így nyomod rá a panelre, akkor amikor elengeded a vitorla hullámosodik. Ezt az okozza, hogy a vitorla normál kisimított állapotban, míg a ragacs feszített/kinyújtott állapotban került felragasztársa, amit elengedve visszanyeri eredeti hosszát, így a vitorlát függönyszerűen hullámosítja. Ezt érdemes visszabontani.
  Létezik egy olyan toldási eljárás is, amikor két anyagot egymáson vágva olvad össze a vitorlaanyag egy egyenes mentén. Ezzel átfedéses toldásokat hozhatunk létre, amit egyből a vágás oldalán, a vágástól 6-7 mm-re varrhatunk le, majd a túloldalról a “lifegő” részt egy újabb varrással fixálhatjuk.
 • Varrógép: ez lehet mindenféle, leginkább használatos varrások az egyenes, a cikk-cakk és a na, ennek nem tudom a nevét… hullámos a varrás mintája és közben 3 helyen át van öltve. Vigyázz arra, hogy az öltések ne legyenek se sűrűn, se ritkán. Az első okozhatja a varrás mentén a vitorla szakadását, míg a másik, nem rögzíti a két anyagot eléggé egymáshoz. Bővebben a varrásról, beállításról, tűről, cérnáról itt!
 • Cérna: első sorban a Serafil 60-as cérna az ajánlás, illetve a Nylbond vagy Coats Gral, bár ez utóbbi egyeseknek nem jött be. Eleinte mi nem ezeket használtuk, hanem sima bőrvarró cérnát, szerintem ezek is megfelelnek, gyakorlatilag olyan erősek, hogy képtelenség volt kézzel szétszakítani.
 • Kantározáshoz szükséges alapok: a szárnyélre kötött csomók minden esetben a cső belső pontjától vannak méretezve a következő csomó közepéig, viszont ami nem csőhöz van kötve, ott a csomók közepétől a másik csomó közepéig mért távolságot kell érteni! A kantár zsinórját beszerezheted itt: http://reflexshop.hu/
  Csomókról, kantárokról, zsinórokról bővebben itt, klikk!
 • Merevítők: tulajdonképpen több lehetőség is adódik. Az egyszerűbb megoldások közé tartoznak a fapálcák, tiplianyagok. A kicsit jobb sárkányokhoz használhatsz üvegszál vagy carbon pálcát vagy csövet. Az üvegszál nehezebb, de erősebb, a carbon a legkönnyebb, a kifinomult sárkányok építőanyaga.
  A fapálcák/tiplianyagok kiváltására készült egy táblázat RGabor jóvoltából:
  keményfa / üvegszálas rúd [átm. mm]
  3                /             3
  5                /             4
  6                /             5
  8                /             6,35 … de azt a .35-öt hagyjuk figyelmen kívül

A képek alatt további videók találhatóak a folyamatokról!

2296490071_1d3c65d0c7_o3872123050_0dd783a98e_o3893139088_ddc17cdf9e_o3871341509_dc5269d625_o

Capture23Capture32

1ceewan_leading_edgeP1410988P1410990

P1410994P1410996puntakitedetail60

fled2P1420613P1160053P1160054

P1180175P1320610csőkereszteződészseb papírsárkány

DSCF9891 (Large)DSCF9843 (Large)12278962_10153150812320308_7070677169814926414_n12227844_10153150812625308_8685698418911612426_n

453P1450548

P1460969P1460970P1460974252629


Panelek kivágása sablonnal

A sablonos vágás további fortélyai

Vitorlapanelek összeillesztése

Több anyag összevarrása

Share Button

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.