Csomók sárkányokhoz, és a kantárhoz, zsinorológia

Share Button

Egy kis zsinorológia

Sokféle zsinórt kaphatsz a sárkányodhoz, legyen az gyári zsinórszett, vagy a saját készítésű sárkányodhoz vásárolt zsinór. A gyári (olcsóbb) zsinórok alapanyaga poliészter, de ezek minősége is eltérő. A poliészter zsinórok nyúlnak, vastagságuk miatt pedig nagy a légellenállásuk. Ha komolyan gondolod a sárkányeresztést és elindulsz a trükközés, vagy a többzsinóros sárkányozás irányába előbb-utóbb rájössz miért is alkalmatlanok ezek a sárkánnyal-csomagolt zsinórok, nem beszélve a tárolásukhoz adott marok fogantyúk és tekercselő karikák.

Zsinórvég lezáró csomók
Csomók két zsinór toldásához
Eszköz rákötése folytonos zsinórra
Eszköz rákötése zsinórvégre
Zsinórvég rögzítése

Főbb szempontok a választáshoz:

  1. erős, nagy szakítószilárdságú, ami lehetővé teszi a változó szélerősségben az eresztést. A sárkány méretéhez és típusához lehet választani zsinórt, a szakítószilárdságot daN-ban adják meg. A daN érték magyarra fordítva annyit jelent, hogy kb. hány kilós húzásnál szakad el.
  1. megfelelő vastagságú. A túlméretezett zsinórnak nagy a súlya és a légellenállása, ami befolyásolhatja a sárkány repülési tulajdonságait. A kis szeles vagy kis méretű sárkányoknál ez nagy mértékben ronthat a repülés élményén.
  1. nem, vagy csak kicsit nyúlik.A profi zsinórszettek 20-30 méteren maximum 2-3 cm-t nyúlnak egy igazán erős rántástól, majd felveszik eredeti méretüket. A hosszas használattól viszont minimális mértékben megnyúlnak, amit után kell állítani.
  1. jól csúsznak egymáson, nagy a kopásállóságuk. Ez viszont fontos tényező, pláne a trükk és Rev tulajoknak! A profi zsinórokat a jobb csúszás érdekében polírozzák, így kerülnek forgalomba. A talaj és tereptárgyak, növények is igénybe veszik ám a felszerelést, sajnos a hazai körülmények meglehetősen mostohák.
  1. kis súlyú. Ez gyakorlatilag evidens miért is szükséges, visszautalnék a 2-es pontra.
 1. megfelelő hosszúságú. Az ideális hossz szerintem a kormányozható (többzsinóros) sárkányokhoz a 20-25-30 méter, de ezt mindenki döntse el maga. Az egyzsinórosokhoz több ajánlás is lehet, de szinte lehetetlen jót mondani, mert mindenki a maga szájíze szerint méretez. 100 – 150 méter elegendő szerintem egy sárkányhoz, mert szeretem látni az eszközt, de kisszeleshez elég a 30 is.

Mi is az ajánlás:

Dyneema, Laser Pro Gold, Climax, Spectra…

És hogy mekkora? RGabor kartárs nemrég megosztott egy képet, amihez lehet alkalmazkodni, íme:

zsinórok

Kantár zsinór: egy fontos apró részlet. Amikor ilyen zsinórt veszel, érdemes megnézni, hogy nyúlik-e? A jó kantár zsinór nem vastag és nem nyúlik, ajánlatos kötés előtt egyszer-kétszer meghúzni, hogy felvegye a végleges méretét. A minap futottunk bele egy olyan kantár zsinórba, ami veszettül nyúlt. Ez nagyon rossz tulajdonságokkal ruházhat fel egy sárkányt, az irányító mozdulatok késhetnek, majd túlzott erővel adják át a jeleket a sárkánynak.

Személy szerint a kantározáshoz megadott méretek pontos megkötése jelentett gondot. Adott egy baromi hosszú kicsomózott kantár zsinór, meg egy rajz, amin ott virítanak a méretek, és a hogyan, egy centi, és a böszme (egyébként ügyes) ujjaim. 🙂 Hamar kiderült, hogy a “felrajzolom a méretet a zsinórra, majd megkötöm” nehézkes eljárás, használható, de nem a legjobb, nem eredményez pontos méreteket ami könnyen félrekormányozhatja a sárkányt. Kicsit körbenézve a neten találtam is megoldást! Az első  egy kicsit macerás, de pontos méretek kötésére ad lehetőséget, illetve a második, ami a hosszabb méretekhez is jó, de univerzális eszköz. Amennyiben több sárkányod is van, úgy azt ajánlom, hogy a kantárjaik méretének bejelöléséhez használj színes ceruzát, ezzel elkerülheted a kavarodást, mondjuk egy adott csomózáshoz csak a kiválasztott zöld méreteket kell keresd.

Első változat és ami kell hozzá: egy léc vagy deszka, ami a leghosszabb csomó méretét eléri 2 db 50-60-as szög (bognárfejű), és egy kalapács. Az első szöget bevered a lécbe, majd a kívánt távolságot megjelölöd a lécen, ide kerül a másik szög. Innentől kezdve leegyszerűsödött a dolgod,  a két szög fogja meghatározni a távolságot, ide már sokkal könnyebb a pontos méretet megkötni. A csomók készítéséhez számold hozzá a szükséges hosszt, ezt a zsinór vastagsága fogja meghatározni. A pontos megkötés meglehetősen ügyes-bajos elfoglaltság az elején, de kitartó munkával szép eredményekre tehetsz szert.Ne feledd! A kantárok egyes fajtáira két oldalon egyenlő hosszúságú csomókra van szükséged. Az első csomó elkészítése után rögtön kösd meg a másik oldalit is, ezzel nem kell még egyszer beállítanod a méreteket. Nekem ez a módszer vállt be. 🙂

A második változat szinte ugyan az, mint az előző, de, itt két szöget használsz, a  méretet egy egész értékre állítsd be (60, 75, 90 vagy 100), a szögek ide kerüljenek. Az alapértéket jelöld be, legyen ez a 0 pont. A rövid értékeket (amik nem érik el a két szög távolságát) pontosan meg tudod jelölni a deszkán, ügyelj arra, hogy pontos legyen és a későbbi felhasználás megkönnyítésének érdekében írd mellé az értéket, és a zsinór irányát. Ha mondjuk a két szög 100 cm-rre került be egymástól, és a kantár csomóinak távolsága meghaladja a fenti értéket, akkor a második szögtől visszafelé jelöld be a méretet, itt is írd mellé a méretet és a zsinór irányát.

Forrás: http://wardley.org/kites/bridle/construction.html

Zsinórvég lezáró csomók
(kibomlás, kicsúszás ellen)

Egy hasznos tipp: minden zsinór idővel (vagy nyomban) elkezd kibomlani, ha nem kezeljük a véget. Egy sima öngyújtóval véget vethetünk a “kiszőrösödésnek”. Rögtön vágás után enyhén nyomd neki egy sík felületnek, amitől enyhe tölcsér alakot vesz fel a vég. Nem baj, ha túl nagyra sikeredett a szétnyomás, olvadáskor zsugorodni fog a méret! Ekkor az öngyújtó lángjához lassan közelíts, amíg láthatóan meg nem olvad az anyag. Ekkor ismét enyhén nyomd egy sík felülethez, tartsd merőlegesen! A zsinór végének szálai összeolvadnak, kibomlani már nem tudnak, és a kötés alkalmával ez a “képződmény” nem engedi kicsúszni a méretre kötött csomót.

 

Egyszerű/lapos/ Mari néni  csomó – Overhand knot

Ehhez szerintem nincs mit hozzátenni, mindenki ismeri. Használhatod a zsinórvégek kibomlásának és a zsinórvég kicsúszásának megakadályozására.

Dupla halászcsomó – double overhand knot

Az egyik legjobb, legbiztonságosabb csomó. Úgy kezd, mint a egyszerű csomót kötnél, de kétszer hurkolsz, majd készre húzod.

Nyolcascsomó – Figure eight knot

Egy jobban működő stopper, erősebben tart. Ha biztonságban akarod tudni a felszerelésed kösd meg ezt. Használhatod a zsinórvégek kibomlásának és a zsinórvég kicsúszásának megakadályozására.

Csomók két zsinór toldásához

Dupla halászcsomó – Double fisherman’s knot

Kiválóan működő, egyszerű toldó technika, egyforma átmérőjű zsinórokhoz. Ha esetleg reptetés közben elszakad a zsinórod, ez az a csomó, amire szükséged van!

Dupla egyszerű csomó – Multi-standard simple knot

Egy igazán gyors és egyszerű zsinórtoldó csomó

Eszköz rákötése folytonos zsinórra

(másik zsinór, karika, karabiner, cső, pálca)

Dupla halászcsomó – double overhand knot

Az egyik legjobb, legbiztonságosabb csomó. Úgy kezd, mint a egyszerű csomót kötnél, de kétszer hurkolsz. Az első hurkot érdemes nagyobbra hagyni, mert ahogy az látható a 0:22 mp-nél még át kell dobnod a fél hurkot a csomók felett és félbe hajtva kell a pálcára húzva meghúznod. Én szoktam még úgy is kötni kantárként, hogy először a merevítőn átdobva a saját zsinórra kötöm a duplán dobott csomót. Megszorul, nem enged.

Gnat hitch – horgonyrögzítő csomó

Egyszerű csomó, használható a kantár bekötésére a merevítőhöz.

Prusik csomó

Ez a csomó segít egy folytatólagos zsinórhoz (piros) egy fix ponton erősíteni egy másik két szárú zsinórt (kék). Ez egy egyszerű csomó, de  fejből nehéz feleleveníteni. A kék zsinórok meghúzásával egy kis “roppanással” a piros zsinóron megszorul a csomó, amit úgy oldhatsz, hogy a piros zsinórt két oldalról húzod, ekkor ismét “roppan” egyet.  Nagyon hasznos, egyszerűbb változata a sima hurok (tehát nem dupla), ami ugyan így működik.

Mooring hitch – Kikötőhurok

A folytonos zsinórt tudod egy cövekhez/szemhez kötni könnyű bonthatósággal.

Eszköz rákötése zsinórvégre
(kantárvég, karika, cső, pálca)

Állóhurok – Bowline

A zsinórok rögzítőfüléhez használatos csomó. A zsinór könyebb bontásához szoktak még a kész hurok végén még egy hurkot kötni, amivel egy kicsi fület hoznak létre. Ezzel megkönnyítik a bontást,  a megszorult zsinórt nem kell körömmel csipkedni.

Hurok csomó – Larkshead knot

A zsinórt ezzel a csomóval szokás rögzíteni a kantárhoz. Eleinte egy állóhurokból kell kialakítani. Igen erősen meg tud szorulni, nem enged. Gyorsan felköthető, gyorsan oldható.

 A szabad vég (pl.: kantár) végén kell lennie egy csomónak, ami nem engedi lecsúszni a hurkot. A kantárra kötött hurok erősen képes megszorulni. Ez még nem is lenne gond, de leoldásnál alaposan igénybe veszi a körmét a pilótának.

Erre is létezik egy praktika. A kész állóhurok végére egy pici hurkot szokás kötni, ami egy kis fülként segítséget nyújt a megszorult kötés oldásához. A kép ezt hivatott illusztrálni, de a vastag bemutató köteleken ez elég furán néz ki. Remélem érthető…

Zsinórvég rögzítése

(horgonyhoz, bokorhoz, cövekhez)

Dupla nyolcas hurok – Figure of eight loop

A zsinórok fix ponthoz rögzítésére használható, biztonságos csomó. Könnyen megtanulható,   köthető folytonos zsinórra és zsinórvégre is.

Pillangó csomó – Alpine butterfly

Ez a csomó kikötésekhez vagy a zsinór más részeinek tehermentesítésére is alkalmas. Ennek a csomónak akkor veheted nagy hasznát, ha az egy csomós kikötésnek nem vagy híve, biztosítani szeretnéd egy másikkal, egy másik horgonyhoz. Erősebb mint a nyolcas.

És egy másik rögzítő csomó folytonos zsinórra

És egy elsősegélycsomag azoknak, akik a többlábas kantár tárolásának feladata előtt állnak: láncfűzés!

Ha nem találtál magadnak megfelelő csomót, akkor irány a netknots, vagy az animated knots, klikk!

Share Button

Csomók sárkányokhoz, és a kantárhoz, zsinorológia bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Minda Richárd hozzászólása:

  Gratula, nagyon jó részletes és legfőképp hasznos leírás.

 2. Cseh Jànos hozzászólása:

  Üdvözletem èn olyan kèrdèssel fordulnèk önökhöz hogy vettem egy 2 zsinoros sàrkànyt kantàlozàs nèlkül!!! Esetleg lenne valami mèret a kantàlhoz vagy valami honlap ahol meg tudom talàlni? Előre is köszönöm!!! Cseh Jànos

Szólj hozzá a témához!