Csomók sárkányokhoz, és a kantárhoz, zsinorológia

Share Button

Egy kis zsinorológia

Sokféle zsinórt kaphatsz a sárkányodhoz, legyen az gyári zsinórszett, vagy a saját készítésű sárkányodhoz vásárolt zsinór. A gyári (olcsóbb) zsinórok alapanyaga poliészter, de ezek minősége is eltérő. A poliészter zsinórok nyúlnak, vastagságuk miatt pedig nagy a légellenállásuk. Ha komolyan gondolod a sárkányeresztést és elindulsz a trükközés, vagy a többzsinóros sárkányozás irányába előbb-utóbb rájössz miért is alkalmatlanok ezek a sárkánnyal-csomagolt zsinórok, nem beszélve a tárolásukhoz adott marok fogantyúk és tekercselő karikák.

Zsinórvég lezáró csomók
Csomók két zsinór toldásához
Eszköz rákötése folytonos zsinórra
Eszköz rákötése zsinórvégre
Zsinórvég rögzítése
Két eszköz rögzítése egymáshoz 

Főbb szempontok a választáshoz:

  1. erős, nagy szakítószilárdságú, ami lehetővé teszi a változó szélerősségben az eresztést. A sárkány méretéhez és típusához lehet választani zsinórt, a szakítószilárdságot daN-ban adják meg. A daN érték magyarra fordítva annyit jelent, hogy kb. hány kilós húzásnál szakad el.
  2. megfelelő vastagságú. A túlméretezett zsinórnak nagy a súlya és a légellenállása, ami befolyásolhatja a sárkány repülési tulajdonságait. A kis szeles vagy kis méretű sárkányoknál ez nagy mértékben ronthat a repülés élményén.
  3. nem, vagy csak kicsit nyúlik.A profi zsinórszettek 20-30 méteren maximum 2-3 cm-t nyúlnak egy igazán erős rántástól, majd felveszik eredeti méretüket. A hosszas használattól viszont minimális mértékben megnyúlnak, amit után kell állítani.
  4. jól csúsznak egymáson, nagy a kopásállóságuk. Ez viszont fontos tényező, pláne a trükk és Rev tulajoknak! A profi zsinórokat a jobb csúszás érdekében polírozzák, így kerülnek forgalomba. A talaj és tereptárgyak, növények is igénybe veszik ám a felszerelést, sajnos a hazai körülmények meglehetősen mostohák.
  5. kis súlyú. Ez gyakorlatilag evidens miért is szükséges, visszautalnék a 2-es pontra.
  6. megfelelő hosszúságú. Az ideális hossz szerintem a 20-25-30 méter, de ezt mindenki döntse el maga.

Mi is az ajánlás:

Dyneema, Laser Pro Gold, Climax, Spectra…

És hogy mekkora? RGabor kartárs nemrég megosztott egy képet, amihez lehet alkalmazkodni, íme:

zsinórok

Kantár zsinór: egy fontos apró részlet. Amikor ilyen zsinórt veszel, érdemes megnézni, hogy nyúlik-e? A jó kantár zsinór nem vastag és nem nyúlik, ajánlatos kötés előtt egyszer-kétszer meghúzni, hogy felvegye a végleges méretét. A minap futottunk bele egy olyan kantár zsinórba, ami veszettül nyúlt. Ez nagyon rossz tulajdonságokkal ruházhat fel egy sárkányt, az irányító mozdulatok késhetnek, majd túlzott erővel adják át a jeleket a sárkánynak.

Személy szerint a kantározáshoz megadott méretek pontos megkötése jelentett gondot. Adott egy baromi hosszú kicsomózott kantár zsinór, meg egy rajz, amin ott virítanak a méretek, és a hogyan, egy centi, és a böszme (egyébként ügyes) ujjaim. 🙂 Hamar kiderült, hogy a “felrajzolom a méretet a zsinórra, majd megkötöm” nehézkes eljárás, használható, de nem a legjobb, nem eredményez pontos méreteket ami könnyen félrekormányozhatja a sárkányt. Kicsit körbenézve a neten találtam is megoldást! Az első  egy kicsit macerás, de pontos méretek kötésére ad lehetőséget, illetve a második, ami a hosszabb méretekhez is jó, de univerzális eszköz. Amennyiben több sárkányod is van, úgy azt ajánlom, hogy a kantárjaik méretének bejelöléséhez használj színes ceruzát, ezzel elkerülheted a kavarodást, mondjuk egy adott csomózáshoz csak a kiválasztott zöld méreteket kell keresd.

Első változat és ami kell hozzá: egy léc vagy deszka, ami a leghosszabb csomó méretét eléri 2 db 50-60-as szög (bognárfejű), és egy kalapács. Az első szöget bevered a lécbe, majd a kívánt távolságot megjelölöd a lécen, ide kerül a másik szög. Innentől kezdve leegyszerűsödött a dolgod,  a két szög fogja meghatározni a távolságot, ide már sokkal könnyebb a pontos méretet megkötni. A csomók készítéséhez számold hozzá a szükséges hosszt, ezt a zsinór vastagsága fogja meghatározni. A pontos megkötés meglehetősen ügyes-bajos elfoglaltság az elején, de kitartó munkával szép eredményekre tehetsz szert.Ne feledd! A kantárok egyes fajtáira két oldalon egyenlő hosszúságú csomókra van szükséged. Az első csomó elkészítése után rögtön kösd meg a másik oldalit is, ezzel nem kell még egyszer beállítanod a méreteket. Nekem ez a módszer vállt be. 🙂

A második változat szinte ugyan az, mint az előző, de, itt két szöget használsz, a  méretet egy egész értékre állítsd be (60, 75, 90 vagy 100), a szögek ide kerüljenek. Az alapértéket jelöld be, legyen ez a 0 pont. A rövid értékeket (amik nem érik el a két szög távolságát) pontosan meg tudod jelölni a deszkán, ügyelj arra, hogy pontos legyen és a későbbi felhasználás megkönnyítésének érdekében írd mellé az értéket, és a zsinór irányát. Ha mondjuk a két szög 100 cm-rre került be egymástól, és a kantár csomóinak távolsága meghaladja a fenti értéket, akkor a második szögtől visszafelé jelöld be a méretet, itt is írd mellé a méretet és a zsinór irányát.

Forrás: http://wardley.org/kites/bridle/construction.html

Zsinórvég lezáró csomók
(kibomlás, kicsúszás ellen)

Egy hasznos tipp: minden zsinór idővel (vagy nyomban) elkezd kibomlani, ha nem kezeljük a véget. Egy sima öngyújtóval véget vethetünk a “kiszőrösödésnek”. Rögtön vágás után enyhén nyomd neki egy sík felületnek, amitől enyhe tölcsér alakot vesz fel a vég. Nem baj, ha túl nagyra sikeredett a szétnyomás, olvadáskor zsugorodni fog a méret! Ekkor az öngyújtó lángjához lassan közelíts, amíg láthatóan meg nem olvad az anyag. Ekkor ismét enyhén nyomd egy sík felülethez, tartsd merőlegesen! A zsinór végének szálai összeolvadnak, kibomlani már nem tudnak, és a kötés alkalmával ez a “képződmény” nem engedi kicsúszni a méretre kötött csomót.

 

Egyszerű/lapos/ Mari néni  csomó – Overhand knot

Ehhez szerintem nincs mit hozzátenni, mindenki ismeri. Használhatod a zsinórvégek kibomlásának és a zsinórvég kicsúszásának megakadályozására.

Dupla halászcsomó – double overhand knot

Az egyik legjobb, legbiztonságosabb csomó. Úgy kezd, mint a egyszerű csomót kötnél, de kétszer hurkolsz, majd készre húzod.

 

Nyolcascsomó – Figure eight knot

Egy jobban működő stopper, erősebben tart. Ha biztonságban akarod tudni a felszerelésed kösd meg ezt. Használhatod a zsinórvégek kibomlásának és a zsinórvég kicsúszásának megakadályozására.

 

Stevedores csomó

Ha egy igazán megbízható “bumszli” csomóra van szükséged!


Csomók két zsinór toldásához

Lobogó csomó – Sheet bend

A lobogó csomó egy olyan félhurok és egy szabad vég összekötésére szolgáló csomó, amit pontosan lehet beállítani, könnyen lehet oldani és ellenáll az erős igénybevételnek. A félhurok lehet egy folytatólagos zsinór egyik töréspontja is. Hosszabbítására is alkalmas, ekkor az egyik szabad zsinórvéget kell hurok formára visszahajtani és a másikat erre a részre kötni.

Halász csomó – Fisherman’s knot

Kiválóan működő, egyszerű toldó technika, egyforma átmérőjű zsinórokhoz. Ha esetleg reptetés közben elszakad a zsinórod, ez az a csomó, amire szükséged van!

Dupla lobogó csomó – Double sheet bend

Majdnem ugyan az mint a lobogó csomó, de kiegészül még egy fordulattal. Csak egyforma átmérőjű zsinórok toldásához használd!

Dupla egyszerű csomó – Multi-standard simple knot

Egy igazán gyors és egyszerű zsinórtoldó csomó

Eszköz rákötése folytonos zsinórra

(másik zsinór, karika, karabiner, cső, pálca)

Egyszerű csomó – Overhand loop

A gerincen a központi T csatlakozónál a kantár rögzítéséhez ezt a csomót használd.A kantárzsinórt hajtsd félbe, majd a gerincen átbujtatva a felezővonalhoz állítsd be.  Az átbujtatott dupla szálra a gerinc után a képen látható egyszerű csomót kösd meg. A két zöld zsinór képzi a kantár belső részeit. Amikor a csomót meghúzod, bizonyosodj meg  róla, hogy ne legyen túl szoros, a leginkább ide illő kifejezés a: kényelmesen mozgatható, de nem laza. A képen a gerincet a fehér, a kantár zsinórját a zöld kötél jelzi. Na ezt bogozd ki! 😉

Háromszor tekert csúszó csomó – Triple wrap slip knot

Ez a csomó fajta egy zsinór rögzítését biztosítja a másik folytatólagos zsinóron úgy, hogy terhelésre megszorul, de elmozdítható kötés marad.

Prusik csomó

Ez a csomó segít egy folytatólagos zsinórhoz (fehér) egy fix ponton erősíteni egy másik két szárú zsinórt (zöld). Ez egy egyszerű csomó, de  fejből nehéz feleleveníteni. Azt tudja, hogy a 2-es képen látható állapotban, ha a két zöld zsinórt meghúzod, akkor  a fehér zsinór beugrik a zöld csomójába és nem tud elmozdulni. A rögzítés bontásához a fehér zsinórt kell meghúzni, akkor visszaáll alap állapotba. Nagyon hasznos, egyszerűbb változata a sima hurok (tehát nem dupla), ami ugyan így működik.

Eszköz rákötése zsinórvégre
(kantárvég, karika, cső, pálca)

Állóhurok – Bowline

A zsinórok rögzítőfüléhez használatos csomó. A zsinór könyebb bontásához szoktak még a kész hurok végén még egy hurkot kötni, amivel egy kicsi fület hoznak létre. Ezzel megkönnyítik a bontást,  a megszorult zsinórt nem kell körömmel csipkedni.

Bulin csomó – Bowline knot

Ha egy olyan hurokra van szükséged, ami nem csúszik meg,

Hurok csomó – Larkshead knot

A zsinórt ezzel a csomóval szokás rögzíteni a kantárhoz. Eleinte egy állóhurokból kell kialakítani. Igen erősen meg tud szorulni, nem enged. Gyorsan felköthető, gyorsan oldható.

 A szabad vég (pl.: kantár) végén kell lennie egy csomónak, ami nem engedi lecsúszni a hurkot. A kantárra kötött hurok erősen képes megszorulni. Ez még nem is lenne gond, de leoldásnál alaposan igénybe veszi a körmét a pilótának.

Erre is létezik egy praktika. A kész állóhurok végére egy pici hurkot szokás kötni, ami egy kis fülként segítséget nyújt a megszorult kötés oldásához. A kép ezt hivatott illusztrálni, de a vastag bemutató köteleken ez elég furán néz ki. Remélem érthető…

 

 

Futó hurok – Noose knot

Ez a csomó a merevítőhöz kötést segíti. Kritikus része a zsinór végpontjának tölcsér alakú olvasztása, ez akadályozza meg a csomóól kicsúszását a hurokból. Amikor egy ilyet kötsz, akkor törekedj arra, hogy a zsinórvég minél közelebb essen a csomóhoz, ezzel a pontosan beállított zsinór méret nem fog változni. A megkötése után a szabad végen egy erősebb húzással még szorosabbrara tudod húzni a kötést.

Cölöphurok – Pile hitch

Olyan rögzítő elemekre tudod megkötni ezt a csomót, amelyeknek egyik vége szabadon áll. Rém egyszerű, biztonságos csomó.

Csúszóhurok – Two half hitches

Ez egy olyan rögzítési forma, ami kényelmesen tud mozogni a megfeszült zsinóron vagy csövön.

Horgász rögzítő csomó – Fisherman’s Clinch Knot

A horgászok kedvelt rögzítő csomója, erősen megszorul, a ráhurkolt eszközt erősen tartja.

Horgony rögzítő hurok – Anchor (fisherman’s) bend

Egy másik módja a zsinórvégre rögzítési módoknak, megfigyelhető, hogy az eszközt (ez esetben egy másik fehér zsinórra) ez esetben két hurok tartja.

Zsinórvég rögzítése

(horgonyhoz, bokorhoz, cövekhez)

Dupla nyolcas hurok – Figure of eight loop

A zsinórok fix ponthoz rögzítésére használható, biztonságos csomó. Könnyen megtanulható,   köthető folytonos zsinórra és zsinórvégre is.

Dupla kilences hurok – Figure of nine loop

Gyakorlatilag majdnem ugyanaz mint a fenti nyolcas, csak még egy fordulattal kiegészül a csomózás menete. Erősebb kötés mint a nyolcas.

Pillangó csomó – Alpine butterfly

Ez a csomó kikötésekhez vagy a zsinór más részeinek tehermentesítésére is alkalmas. Ennek a csomónak akkor veheted nagy hasznát, ha az egy csomós kikötésnek nem vagy híve, biztosítani szeretnéd egy másikkal, egy másik horgonyhoz. Erősebb mint a nyolcas.

Egy hasznos videót találtam, zsinórvég vagy még ki nem tekert zsinór rögzítéséhez, íme a a szorítónyolcas!

 Két eszköz rögzítése egymáshoz
(merevítők, kiegészítők)

Keresztcsomó – Transom knot

Amikor két merevítőt szeretnél egymáshoz kötni. Nagyon jól meg tud szorulni, azonban a sárkányok szerkezetében megszokott rezgések kibonthatják a csomót, ezért érdemes még egy felső csomóval megtoldani.

Ha nem találtál magadnak megfelelő csomót, akkor irány a netknots, vagy az animated knots, klikk!

Share Button

Csomók sárkányokhoz, és a kantárhoz, zsinorológia bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Minda Richárd hozzászólása:

    Gratula, nagyon jó részletes és legfőképp hasznos leírás.

Szólj hozzá a témához!