Csaba 159 trükksárkány építése – Sárkányépítés

Share Button

Az alábbi tartalom teljes valójában a fórumon itt olvasható, ez a kivonat  mellőzi a hozzászólásokat, zavaró tényezőket, ezzel próbálunk támogatást nyújtani a kezdő és érdeklődő sárkányépítőknek.  Tehát, vágjunk bele! 😉

Csaba 159 Christian Derefat- Le Quartz sárkányának építésébe kezdett bele.

Tervek itt: http://www.tweelijners.com/tom/tomskitesite-en/KB1.html

Tehát elkezdem írni a beszámolót Le Quartz készítéséről. Remélem lesz olyan, aki tud belőle hasznosítani valamit. Nem akarok olyannak tűnni, aki elkezdi osztani az észt, hisz nem olyan régen csöppentem bele a sárkányozásba, pláne a sárkányvarrásba.
Sok segítséget, tanácsot kapok humanualtol, htomitól.
A belinkelt oldalról letöltöttem a rajzokat, kinyomtattam, és összeragasztottam őket. Van egy összeállítási rajz, és egy rajz a szabványokról.
Elsőre az egyik sablon összeragasztását elrontottam, nem illeszkedett pontosan az összeállítási rajzba. Valószínűleg azért, mert este csináltam, nem láttam jól az összeillesztési pontokat. Az elején elnéztem 1-2 mm-t, ez a végére 0,5-1 cm pontatlanságot okozott. Így azt a sablont másnap újra  nyomtattam, illesztettem és ragasztottam. A ragasztáshoz 3M papír ragacsot használtam, úgy, hogy nem húztam meg felragasztás közben, így nem húzta össze a sablont.
Kivágás után, ellenőrzés, és öröm. Sikerült pontosan dolgoznom!!
A belinkelt oldalon az írógéppapírról közvetlenül vágják ki a sárkányanyagból a szabványokat. Én inkább beiktattam egy munkafolyamatot, és csináltam kartonból sablont.
/Bppapír.hu, szürke lemez, 1440 gr. Itt jegyzem meg, hogy az anyagokról, szerszámokról, és a munkafolyamatról legtöbb tippet innen szereztem.  http://sarkany.info/sarkanykeszites-tervek-tippek/trukksarkany-keszites-tervek-tippek/ /
Tehát kivágtam a kartont, az éleit csiszolópapírral lesimítottam.
Most itt tartok. Ha haladtam a munkával, írom a következő beszámolót.
Köszönet a segítségért humanualnak, htominak!

Folytatom a Le Qartz sárkány építésének leírását.

Htomi felajánlotta, hogy bejön velem a Reflexbe, és segít összeszedni az anyagokat. /kösz Tomi/
Vittem magammal az anyaglistát, ennek alapján elkezdtük összeszedni a cuccokat. Na, ekkor szembesültem azzal, hogy a tervben ajánlott csövek horror árúak. Egy 80 cm-es Sky Shark cső 5500 Ft,  P300 csövek 5000 Ft körül vannak!!  Ezekből összesen 7 db. kell. Rövid fejszámolás után kiderült, hogy nem ilyen csövekből lesz a sarim megépítve! Tomi ajánlotta, hogy nézzük meg a Dechatlonban az ottani csöveket.
Az Icarex levágása után összeszdtük az apróságokat / dacron, Mylar, kantárzsinór, eresztőzsinór/
A Dechatlonban megvettük a csöveket, ami 1,6 m hosszú, és 1390 Ft/db. Gondolom picit nehezebb, picit könnyebben törik, viszont sokkal olcsóbb!!  Innen származnak a csatlakozóelemek is, összesen 1490 Ft-ért.
Másnap kiszabtam az anyagot, ezzel nem volt gondom, arra kellet figyelni, hogy szép egyenletes mozdulattal, nyugodtan kell a pákát vezetni. Erről egy csomó videót lehet a neten találni, humanual is belinkelt egyet.
Következett a panelek összeragasztása kétoldalas ragasztóval. Na, ez volt az első munkafolyamat, ami gondot okozott.
Baromira kell vigyázni, hogy az Icarexre felragasztásnál ne húzzam össze az anyagot, és amikor a másik anyagot ráteszem, az egyből a helyére kerüljön, mert visszaszedni nem lehet!
Ha valaki sárkányépítést tervez, azt ajánlom, egy darab anyagon próbálja ki, mielőtt nekiáll a kiszabott paneleken. További hasznos leírás a sárkánykészítés topikban humanual tollából. Mielőtt nekiállnál, alaposan tanulmányozd át,  és gyakorolj!
Én egy panelt elrontottan nem pontosan ragasztottam fel, amikor visszaszedtem, hullámos lett a széle, sajnos így nem lehet összevarrni, azt ez egyet újra kellett szabnom.
Este életemben először varrógép elé ültem!!!!
A szabásnál leeső darabokon, a párom irányításával gyakoroltam a varrást! Eleinte úgy terveztem, hogy az asszonyt megkérem, hogy csinálja meg a varrást, /sokba került volna ez nekem  /,  de a Tomi azt mondta, hogy az én sárkányomat  nekem kell összevarrni, meg ne próbáljam lepasszolni a munkát!
Így hát gyakoroltam egész este.
A kezdeti megszeppenés után, kezdett egész jól menni, tényleg nem kell tőle nagyon félni. /bérvarrást azért nem vállalnék/
Egyelőre itt tartok a hét végén varrok, ha végeztem majd írok a tapasztalatokról!
Beraktam két képet, az egyiken az összeállított terv, a másikon a kivágott sablonok láthatóak.

 

 

Folytatom a Le Quartz készítésének leírását.
A varrással adódtak némi gondjaim. Nehézséget okozott, hogy az összeillesztés közepén haladjak a varrógéppel. Ha most állnék neki, mindenképpen húznék egy vonalat /szabókrétával-azt hiszem így hívják/, azt biztos jobban tudnám követni.
Az egyik oldal mindig sokkal szebben sikerült, úgy látszik ennyi kellet, hogy belejöjjek a varrásba.
Amikor majdnem kész voltam, befutott Tomi, mutatott egy két beállítást a gépen. Ezután kezdett könnyebben menni a dolog.
Összefoglalva: a varrás elég macerás dolog, mindenképpen kell gyakorolni előtte, méghozzá úgy, hogy összeragasztasz anyagdarabokat, és próbálod JÓL megvarrni. Ha már megy, lehet a sárkányon folytatni. Én a következő sarimat így csinálom!!
Következett a két fél darab összeragasztása és varrása. Itt nagyon lényeges, hogy teljesen szimmetrikusan legyen összeállítva! Többször ellenőriztem, szétszedtem összeraktam, amire jó lett.
Felvarrtam a stand-off, és a gerinc erősítéseket, ezeket pálmatexel ragasztottam fel.
Ezután szépen a leírás szerint lehet haladni.
A hátsó szegély felvarrása nem gond, jól le van írva a belinkelt tervben.
A dacron ragasztása sem nehéz, csak pontosan a félbehajtásba kell helyezni az Icarexet. Az anyag végéből ne felejtsd el a 6 cm-t visszahajtani és leragasztani.  Megint csak lásd a leírást!
A dacron varrása nem egyszerű, énnekem az egyik oldal nem lett szép, nem gondoltam rá, hogy varrótűt cseréljek, és a kemény anyagban kihagyott a gép. Beraktam egy farmervarrótűt, és láss csodát, a másik oldal jó lett.
A tervben a szárnyél feszítése úgy van megoldva, hogy simán egy lyuk van csinálva a dacronra. Ez nem volt szimpatikus, így inkább varrtam rá egy kis fület. Ezt  a Tomi sárkányáról lestem le.
Itt egyenlőre felfüggesztem az írást, folyt. köv. 1-2 nap múlva.

A szárnyél dacron felragasztása előtt ne felejtsétek el kivágni az alsó, felső merevítő, és a jojo dugó csatlakozóinak a helyét. Nem kell teljesen kivágni a dacront, csak be kell vágni az anyagot!! Erről teszek fel képet, így érthető lesz.
Kialakítottam az orr részt, itt is farmervarrótűt kell használni. Az orrerősítéshez táskaanyagot vettem. A felvarrás után a fölösleges anyagot forrasztópákával vágtam le.
Befűztem a hátsó szárnyél-feszítő zsinórt. A Tomi sárkányán láttam, hogy ott úgy van megoldva a feszítőzsinór, hogy a zsinór a központi T-nél meghúzható. Gondolkodtam, hogy én is így csinálom, de aztán nem tértem el a tervtől. Így csak simán átfűztem középen a szegők találkozásánál. Ha esetleg a zsinór vagy az Icarex egy picit megnyúlik, a szárny végén a végzárónál utána lehet feszíteni.
Felkerült a dacronból kivágott alsó erősítés, a tépőzár, az első merevítő koptatója. Ezt csak kétoldalas ragasztóval ragasztottam fel, azt gondoltam, hogy ez is megfogja, de nem vált be, mindenképpen kell a varrás is!
Ezután következett a carboncsövek méretre vágása. Az alsó merevítőt a megadott 770 mm helyett 20mm-rel rövidebbre vágtam, mert a Decathlonos központi T csatlakozó ennyivel hosszabb a tervben szereplőnél. A csöveket nagy fordulatú vágóval vágtam.
Becsövezés után jött a kantározás kialakítása.
Kicsit féltem tőle, de a leírás annyira jó, hogy ha lépésről-lépésre pontosan végigcsinálod, nem lesz vele semmi gond! Minimum 3-4 órát kell rászánni, nekem legalább is ennyi ideig tartott. De legalább pontos lett. Egyébként azt hiszem, a kantárzat kialakítása döntő jelentőségű, ezen múlik a sari irányíthatósága.

Éppen az OSOW előtt két nappal készültem el mindennel. Illetve a súlyokkal nem készültem el, de ez egyelőre volt nem fontos. A súlyt 8-as anyából fogom megcsinálni, húzok egy pvc csövet a gerinc alsó részére, erre szorosan felrakom az anyát. Egy 8-as anya 4 gramm, a tervben 10 grammot ajánlanak, úgyhogy először 2 db-t rakok fel. Aztán majd meglátom, mennyi kell rá.
Egy rövid próbára tudtam csak kimenni a jó kis erzsébeti reptető helyre. Egész nap szépen fújt a szél, estére persze elállt! Nem baj, azért mindenképpen ki akartam próbálni a művemet. Szerintem a föld fölött 0-0,5 Bft szél volt, magasabban kicsit erősebb, talán 1, 1,5 Bft.
Amikor sikerült feljebb küzdenem, gyönyörűen, stabilan repült, tényleg meglepett a pontos irányíthatósága. Sarkosan, pontosan, szépen lehet vele fordulni!!
Annyira fellelkesültem, hogy mindjárt összedobtam hozzá egy tokot is! Ezt táskabélésből csináltam. Egész pofás lett! Az anyagbeszerzési helyet majd leírom, ez egy nagyker a volt Csepel Művek területén, így nincs meg a címe. Ott vettem a tokhoz táskabélés anyagot, /nagyon jó vastag, erős, és megy a sarim szinéhez/ az orrhoz nagyon erős gyöngyvásznat, csuklópánthoz való anyagot, és fémkarikát a csuklópánthoz.
Kidobáltam a horgászbotjaimat a bottartó táskámból, és boldogan beraktam a Wing 144-el együtt.
Kicsit szellősen vannak, de Tomi megnyugtatott, hogy rövidesen szűkös lesz a táskám!!
Azt hiszem, Ő már tud valamit!!
Következett a főpróba az OSOW-on. Jó kis egyenletes szélben, izgatottan kicsomagoltam, közben besöpörtem Zsolt, és Tomi elismerését. Igazán jól esett, fiuk! Persze tudom, nem hibátlan, de hát ez az első varrásom, és igazán nem egyszerű dologgal kezdtem!
Tomi mindjárt ki is próbálta, és úgy láttam, leesett az álla. Csinált egy pár trükköt, és igen elismerően nyilatkozott!!!
Én egész nap a sarimmal repültem, és mondhatom, nagyon jó volt!!!!
Végére egy pár gondolat a saját sárkány varrásáról: végig rettenetesen élveztem a munkát, és bár meglepett, mennyi ideig tart, mindent pótol az, hogy ezt én csináltam, az én kezem munkája van benne!
Hogy mennyi ideig tartott? Nagyon sok időt töltöttem vele. Eleinte csak naponta 1-1 órát, de a vége felé volt, hogy szinte az egész napom ráment. Persze ebben benne van, hogy el kellett szaladni cérnáért, böngészni órákig a leírást, kínlódni a varrógéppel, csomót kötni- aztán kibontani.
Az egész cucc eresztőzsinórral, minden aprósággal együtt Kb. 27-28 ezer forintba került, igaz icarexem maradt még egy sárkányra való, a csövek egy része viszont az olcsóbb Dechatlonos cső. /csak az eresztőzsinór vagy 4000 Ft, a két alsó merevítő Sky Shark cső 10000 Ft /
Ezért a pénzért lesz egy olyan sarid, ami biztosan nem repül szembe minden réten, és szerintem sokkal jobb, mint a hasonló áron kapható bolti sárkányok.
Ennek a sárkánynak a tudatlanok magabiztosságával álltam neki. Most, hogy mindenen végigrágtam magam, és lett némi gyakorlatom a varrásban, most már sokkal gyorsabban megcsinálnám, és biztosan szebben is sikerülne! Mindenképpen újra nekiállnék, és mindenkit arra bíztatok, hogy próbálja meg, bár érdemes segítséget kérni valakitől, aki már csinált hasonlót, és jó, ha van kéznél egy hasonló típusú trükksárkány, ha elakadsz valahol, tudsz egy kicsit lesni. Nem volt jó, hogy mivel az OSOW-ra mindenképpen végezni akartam, ezért a végén kapkodnom kellett.
A Revómra több időt fogok szánni, biztos, hogy nem tűzök ki az elkészítésre határidőt!!!
Végül köszönet Zsoltnak az bíztató szavakért, a lelkesítésért, és Tominak a sok segítségért, jó tanácsért, és hogy két hétig nélkülözte a saját sárkányát!
Ha valami nem tiszta, bátran írj, ha tudok, segítek! /vagy ajánlok valakit, aki biztosan tud segíteni. Bocs Tomi/

Share Button

Szólj hozzá a témához!