Banglades – Országok, szokások, sárkányok

Share Button

Eljött az idő, hogy folytassam az országokat feldolgozó sort. Oké, Banglades, kicsit utána olvasva kiderül, hogy az egyik legszegényebb ország. India teljesen körbe öleli, nagy valószínűség szerint hasonló sárkányokat és szokásokat fogok találni, mint a “nagy testvér” -nél. Remélem, kicsit személyre szabták a szokásokat és repülő eszközeiket.

Történelem, legendák, szokások, hiedelmek

DSC_1911Banglades igencsak jól áll, ami a  tradicionális hagyományokat illeti. Találhatunk ezekben ősi eredetűt és nem ritka a külső behatás miatt kialakult vallási/társadalmi eredetű szokásokat. A sárkányozás kezdetét ebben az országban a mogul érára datálják (XVI- XVIII század), amikor is egy leírásban a társadalmi elit szórakozásának jelölik meg.
Egyes források szerint 1740 körül Nayeb-e-Nazim Nawajesh Mohammad Khana uralkodása idején vált a sárkányozás  ünnepi hagyománnyá. Az idők folyamán egyre szélesebb körben terjedt el ez a szórakozás. dhaka sárkányLegnagyobb sárkányos ünnepük a Ghuri Utshob, ami egy hindu tavaszköszöntő fesztivál. A téli monszunos időjárás után egyenletes szelek fújnak, ezzel ideális körülményeket teremtve a sárkányoknak. Vidéken nem ritka, hogy a fesztivált vallási ünnep előzi meg. A fesztivál a hindu vallásúak ünnepe, ami Dhaka óvárosában zajlik. Különösen nagy jelentősége van ennek az ünnepségnek, ahol a fővárosban 85%-ban élnek muszlimok és csupán a népesség 5% -a hindu. 2477421619_571cdbfe71_zNézzétek a jobbra eső képen a tekinteteket!
Érdekesség még, hogy a 18. – 19. században feljegyezték, hogy a társadalmi elit ekkor már nem tevékenyen vett részt a viadalban, hanem csapatokat, technikás versenyzőket “vettek meg”, hogy képviseljék őket.

Sárkány fajták

KiteDhaka2

Kite4 A helyi sárkányokat ghuris-nak hívják, gyakorlatilag tökéletesen megegyeznek az indiai patang fajtával. Útleírásban annyit találtam róla, hogy 2 darabot adank 10 takáért (35 ft).

 

VKiteDhakaékony bambusz kereten még vékonyabb papír vitorla a felépítésük, igen sok színben. Fontos kellék még a tekerő és az üvegporos vágó zsinór.
A banglapédiában találtam még fajtákat, két csoportra oszthatók:

  1.  egy zsinórral reptethetőek: guddi, dhaush, chong és chonga
  2. …és amelyek szabadon szállnak (eleinte képzavaros volt, de a képek segítenek): fanush,  hauwee.

guddi kígyóA guddi a legnépszerűbb harci sárkány, nem hiába, kiforrott, a térségben elterjedt fajta. Ezt az alapot szabják át egy hosszú farokkal kígyó formájúvá vagy két oldalon egyéb toldalékokkal , teknős, esernyő, vagy akár pillangó alakra.
A zsinór nélküli sárkányok igazi unikumok. A fanush egy alul nyitott, léggömb- szerű iginalképződményt képzeljünk el, ami úgy tud repülni, hogy a nyitott részben a vitorlától távol, de mégis központi helyen egy kis mécses melegíti a levegőt. Ez a meleg levegő biztosítja a felhajtó erőt a sárkánynak a felszálláshoz. Zsinórja nincs, nagy mennyiségben engedik fel.
A harci sárkányokhoz nagy, henger alakú bambusz alapú dobot használnak, ilyen formát még nem láttam a térségeben, legalábbis ekkorákat nem.

2477421619_571cdbfe71_z

Jelenkor

DSC_2316Az ország egyik legnagyobb népi hagyománya a Ghuri Utshob sárkányos fesztivál. A fesztivált megelőzi egy kb. egy hetes felkészülés. Ezalatt elkészítik sárkányaikat és a vágó zsinórokat. Ezekhez tejesüveget használnak, amit porrá zúzva egy speciális ragasztóval felvisznek a zsinórokra. Az ilyen zsinórok extra vágási erővel bírnak, húzás-eresztés gyors váltakozásával szabályszerű fűrészt kapnak, így a harcban felülkerekedhetnek vetélytársaikon.
DSC_2247Akik esetleg nem készítették el saját sárkányaikat, azoknak sem kell kimaradniuk a harcból, megannyi sárkánykészítő árulja (egész évben vagy csak a fesztivál alatt?) portékáját.
DSC_2097A fesztivál napján már kora délután gyülekeznek a lapos tetőkön, készülve a harcra. Saját bevallásuk szerint régen sokkal több sárkány táncolt az égen, a mostani fiatalság azonban nem érez rá a hagyományokra, inkább választják a videojátékokat. A fesztivál alatt megannyi harci sárkány emelkedik a magasba, a belváros légtere megtelik a zsinórokkal. A harc egészen sötétedés utánig folytatódik, ekkor egyedi hagyomány szerint a látványt a tűzköpők színesítik, a háztetőkön megannyi lángcsóva teszi felejthetetlenné az eseményt. A lapos háztetők ilyenkor megtelnek élettel, élőzene szól mindenhonnan, a kisebb csoportok zajos viadalokba kezdenek, megy az eszem-iszom.

6696140077_329edd41a0_b

Így a végére meg kell jegyezzem, hogy sajnos ez az ország nem az a felkapott célpont, mi több a netes kutakodásom alakalmával töredéktét találtam az eddig elkészült országok sárkánnyal kapcsolatos információinak. Azt gondolom, hogy az elmaradott, szegény ország kevésbé keresett célpont még a fesztivál látogatók számára is, mint mondjuk a szomszédos India. Mindenesetre találtam egyedi sárkányokat, egyedi szokásokat, talán még sokáig életben tudják tartani tradícióikat! Sajnos nem derült ki, hogy a sárkányozás mindennapi tevékenység-e avagy csak az ünnepekre korlátozódik.
Találtam így, zárásra egy képet, amit egy fotós készített a Dhakai Banani tónál. A kép a nyomornegyed oldalán egy szemétszigeten sárkányozó gyerekeket örökített meg… a túloldalon pedig a legfelkapottabb városrész.

Kite with crop

Share Button

Szólj hozzá a témához!