Amikor fúj…

Share Button


Papirral, vagy szövettel fedett könnyű váz, melyet egy haladó gondolkodású személy zsinórjánál fogva reptet a szélben

A sárkányozás kultúrája világszerte elterjedt, gyorsan bővülő, fejlesztésekkel tarkított, hobbivá és sporttá nőtte ki magát. Lelkes amatőrök és profik űzik ezt a nálunk méltatlanul mellőzött elfoglaltságot világszerte. Ez a honlap, ennek felismerésében – a maga műkedvelő módján – próbál segítséget nyújtani, összegyűjteni minden hasznos és érdekes információt, naprakészen beszámolni a nagyvilág sárkányokkal kapcsolatos eseményeiről.

Az aktív sárkányozók táborát három csoportra lehet osztani:

  • trükk és precíziós sárkányok pilótái. Ezek a sárkányok kormányozható, kifinomult eszközök, csúcstechnológiával előállított anyagok felhasználásával készülnek, számos estben házilag. Egészen pontos koreográfiát képesek repülni, részükre versenyeket, bemutatókat rendeznek, ahol egyéniben, párosban vagy csapatban, esetenként zenei aláfestéssel indulhatnak a pilóták. A trükkök meghatározott fordulókat, forgásokat, irányváltásokat, esetenként pózokat tartalmaznak, amiket nemzetközileg egységesített névvel láttak el. A trükkök elsajátítása, a koreográfia pontos kivitele évekig tartó, kitartó tanulással sajátítható el.
  • paplan vagy vontató sárkányok pilótái. A merevítés nélküli sárkányok egy része a szórakozást szolgálja, míg más esetben a húzó- fékezőerő kihasználása a cél. A paplan sárkányok az egészen kicsitől a 16 nm feletti méretig készülnek, különböző formákban. A vontató sárkányok ereje lehetővé teszi a pilóta számára, hogy az adott terep és időjárási körülményekhez igazodva használjon kiegészítőt, aminek segítségével együtt haladhat a sárkánnyal a földön ,pl.: landboard, buggy, hullámdeszka, sítalp
  • egyzsinóros sárkányosok. Az ilyen sárkányok pilótái igen széles palettáról választhatnak alak, forma és felhasználás terén. A történelmi jelentőségű sárkányok elkészítése és felhasználása önmagában is kiváló elfoglaltság, sokan nem is sejtik mi mindent köszönhetünk ezeknek a szerkezeteknek. Igen stabilan repülő, könnyen szerelhető sárkányokat a légi fényképezéshez, rádióamatőrök antenna, meteorológusok műszerek emeléséhez használják. A figurális sárkányok a szélnyomás által veszik fel alakjukat, így szórakoztatják a szemlélőt, de nem ritka, hogy a sárkánnyal magassági rekord beállítása a cél, vagy a vitorla anyagára elkészült művészi alkotás vagy önmaga a sárkány kiképzése ejti ámulata a szemlélődőt.

A honlap segítséget szeretne nyújtani, a kezdők számára a sárkányozás alapjait bemutatva, hol milyen eresztőhelyeket ismerünk, milyen szélben érdemes és szabad reptetni, és milyen biztonsági szabályok betartása mellett szabad belekezdeni ebbe a tevékenységbe.
Az érdeklődők számára a sárkányozás története nyújthat olvasnivalót, amiben az ismert főbb események rövid leírásai találhatók.

A sárkányok típusai pont alatt a sárkány fajták, és csoportok, egy-egy egyedi, érdekes, vagy népszerű típus kerültek felsorolásra, ami folyamatosan bővül.

A szakanyagok amatőr fordításával a sokéves lemaradáson próbálnánk segíteni, a sárkányos köztudatba kerülésével talán egyszer magyar versenyző is eljuthat nemzetközi versenyekre…

A világ minden táján reptetnek sárkányokat, jelenleg a legdinamikusabban fejlődő sport. A készülő beszámolók és cikkek a művészeti érték, történelmi jelentőség, sportvonatkozás és tudományos fejlesztések szerint is tájékoztatják a látogatót. Látogass vissza időközönként, vagy iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesíthessük az újdonságokról!

Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy szeretettel várok mindenkitől, minden olyan javaslatot, információt, cikket, képet, kiegészítést, helyreigazítást vagy bármit, ami a sárkányozás tematikájába belefér. A magam szerény erőforrásait – munkám mellett – szeretném kiegészíteni társszerkesztők formájában, aki erőt érez ehhez magában, küldjön egy e-mailt.

Share Button

Amikor fúj… bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Ducsai Barnabás hozzászólása:

    Sziasztok!

    Szombat este találtam egy trükksárkányt. Ha valaki megtudja megtudja mondani a sárkány gyártóját, típusát, település nevét ahol elvesztette nálam átveheti. Nagykovácsi Kazal u. 6
    0630/9754786

Szólj hozzá a témához!