Magyarország – Országok, szokások, sárkányok

Share Button

A Magyar sárkányos szokásokról nem sokat tudunk, illetve ennek gyökerei valahol az 1800-as évek derekán kereshetők. Ez az időpont is csak saját becslésen alapul, minden Karolingische-reiterei-st-gallen-stiftsbibliothek_1-330x400tudományos és írott, hallott, képi dokumentációtól mentes feltételezés. Ugyan egyszer hallottam, hogy már a középkorban használták a draco nevű sárkányfejet formázó, nyélen, zászlóként tartott katonai eszközt, ami inkább fogható fel zászlóféleségnek, mint sárkánynak, de ezt még itt nem nevezném meg, mint hagyományos sárkány.

Az első alkotás 1913-ban született Ifj. Gulyás János tollából  -A Sárkányozás Gyulán -címmel, az akkori sárkányozásról ad teljes körképet.
A dokumentum másik része Kiss Lajos – Sárkányozás című írása a II. világháború utáni időszakról és biztosan nem városi környezetről ad hiteles leírást. A dokumentum talán azért nevezhető fontosnak, mert a szövegben hivatkozik gyerekkorára és akkori sárkányos szokásaira. Tehát ezt nevezhetjük a legkorábbi újkori sárkányos bizonyítéknak, írásos említésnek.
Klikk az ikonra és megnyílik a motyó!

pdf

Share Button

Magyarország – Országok, szokások, sárkányok bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Minda Richárd hozzászólása:

    Mára sem változott semmit!

  2. Zsolt Erdei humanual hozzászólása:

    Hát, ami azt illeti, pont a te sárkányaid éppen csak nem voltak, de valami egészen hasonló igen! 😀

Szólj hozzá a témához!