G – O – Sárkánytípusok

Share Button

G

 • Giroszkóp sárkány: más néven heli-sárkány: helikopter formájú sárkány, aminek a rotorját a szélerő forgatja, ennek hatására emelkedik

 

 • Gyertyás sárkányok: Thaiföldön egy fesztivál keretei között eresztik ezt a fajtát. Zsinór nélküli változat, a zsákszerű szerkezet selyempapírból és könnyű merevítőkből készül, a benne égő gyertya melegétől emelkedik fel

 

 • Gyémánt alakú sárkányok: lásd: Eddy sárkányok
 • Generátor sárkányok: a modernkor mérnökei egyre jobban fordulnak a megújuló energiák felé. A szélenergia sárkányokkal való kiaknázására is történnek kísérletek

 

 • Genki sárkányok: három, vagy öt merevítős, gerinc-él vitorlás sárkány. Kis, vagy közepes szélben repül, egyes esetekben farkat szerelnek a jobb stabilitás érdekében.

 

 • Gibson girl sárkányok: a második világháborúban a lezuhant repülőgép hajózó személyzete használhatta ezt a sárkányt. Gyakorlatilag egy sima dobozsárkányról van szó, amivel a segélykérő rádió antennáját emelték magasba, ám a nevét – Gibson Girl – a rádió formájáról kapta, ami egy hölgy alakjára utal.

 

 • Generátor vagy bol sárkányok: látványos egyzsinóros darabok. Gyakorlatilag egy extra nagy szellőzőnyílással készített ejtőernyő, forgásukat a vitorlaanyagban nyitva hagyott szellőzők biztosítják. Az ugráló mozgását a szél pillanatnyi sebessége határozza meg.

 

H

 • Harci sárkányok: általában egyszerű egyzsinóros sárkányokat állítanak hadrendbe. Több szabály is létezik, a viadalban kettő, vagy több sárkány is részt vehet. A fő cél az, hogy a zsinórral az ellenfél zsinórját elvágják, vagy a földre kényszerítsék a sárkányt. Az ázsiai országokban a zsinórt néha üvegtörmelékkel is összeragasztják a hatékony vágás érdekében. Egyes országokban minden részletre kiterjedő, komoly szabályok szerint harcolnak.

 

 • Horgász sárkányok: egyes elméletek szerint a sárkányozásnak ez a legidősebb formája. A nagyobb halak kerülik a hajók árnyékát, ezért kezdték el alkalmazni a sárkányokat, hogy messzebbre kerüljenek a csalitól. A napjainkban léteznek modern kivitelek, ám Indonéziában még napjainkban is csak egy nagy levelet kötnek fel a horgászzsinórra sárkány gyanánt.

 • Hargrave sárkányok: feltalálójáról kapta nevét ez a dobozsárkány, amit később előszeretettel használtak sok helyen, nagy emelőereje miatt. Manapság csak ritkán láthatunk ilyeneket repülni. Egy cikk a feltalálóról, klikk.

 

 • Hajó vontató sárkány: napjainkban egyre jobban az alternatív energiák felé fordulnak a mérnökök. A hajózásban sincs ez másképp, a szélenergia, pedig szinte mindig rendelkezésre áll a tengereken. A mai hajókon a vitorláknak már nem jut hely, ezért egy könnyebben kezelhető eszköz gyanánt került fókuszba a sárkány. Önszabályzó, számítógép-vezérelt rendszer, irányítása közbeavatkozás nem igényel.

 

 • Hybrid sárkányok: ötzsinóros vontatósárkány, aminek merevségét felfújható tömlők adják, így a vízről is indítható főbb jellemzői: a jobb fékezhetőség, könnyű irányítás, aránylag kis merevség, mélyebb vitorlaprofil, nagy stabilitás. A használóik kényelmes, tanuló sárkánynak jellemzik. Az ötödik zsinórral 100%-os arányban be lehet fékezni a sárkányt.(depower) A bow és a hybrid sárkányok között kilépő élen van csak különbség, a hybridé konvex, míg a bow sárkányé konkáv kialakítású.

 

I

 

 

J

 

 • Japán sárkányok: szinte lehetetlen a sokféle sárkányt egyenként, név szerint felsorolni. A sárkányok építőanyaga szinte minden esetben bambusz és japán papír. Felületükre harsány színekből hagyományos motivomukat festenek.

 

http://www.asahi-net.or.jp/~et3m-tkkw/h1.html

 • Joystick sárkány: azon kevesek közé tartozik, amit három zsinórral lehet irányítani. A két felsővel a kormánymozdulatokat, míg az alsóval a sárkány állásszögét lehet állítani.  

 

K

 

 • Kerék alakú sárkányok: Bell kísérletezett 1908-ban ezzel a formával, gyakorlott építők napjainkban is nekiállnak.

 

 • Képzőművészeti alkotásokat hordozó sárkányok: a keleti országokban – a hagyományokat őrizve – gazdag színhasználattal és formavilággal készülnek sárkányok. Egyes darabok a felületükön (festmény, illusztrációk), míg mások formájukban (szobrok, alakok) hordozzák az alkotást. Ezek nem minden esetben készülnek repülésre, ám rendeznek olyan fesztiválokat, amiben a fő szempont a művészeti minőség.

 • Kurzor sárkányok: meghökkentően poénos, négyzsinóros, kormányozható darab. Egyszerű manővereken kívül nem képes másra.

 

 • Knockout sárkányok: négyzsinóros trükksárkány, 15 trükköt jelölnek meg, amit képes repülni. A fejlesztők két szárnyéllel látták el a hatékony fordulatok és forgások érdekében. A négyzsinórosok egzotikus darabjának tartják.

 

L

 

 • Lapos sárkányok: ez egy formamegjelölés, több típus is beletartozik. A sík felületet nagy dőlésszöggel, speciális kantárzattal,  gerinc-él vitorlával, vagy farokkal lehet stabilizálni. A repülési tartományuk kis, vagy közepes szél.

 

 • Légifényképezés (KAP Kite Aerial Photo) platform sárkányok: Külön iparággá fejlődött ki, ám hobbiszinten is igen sokan művelik. A sárkányra, vagy annak eresztőzsinórjára rögzítik a fényképezőgépet, amit vagy önkioldóval, vagy távirányítással exponálnak. Ezeket a sárkányokat biztos emelőerejük szerint válogatják, típustól függetlenül.

 

 • Levél vagy „leaf” sárkányok: egyes elméletek szerint az első sárkányok egy nagy levélből készültek. A horgászathoz még napjainkban is használják Indonéziában. Egyes típusok egy keretre rögzített, levelekből összefont vitorlából készülnek. 

 

 • LEI sárkányok: vontatósárkányoknál használatos típusmegjelölés, jelentése: belépő élen felfújható (Leading Edge Inflatable) A típuson belül is van egy hárombetűs megjelölés: SLE (Supported Leading Edge), aminek a jelentése: belépő élen rögzített

 

 • Lamson Aircuved sárkányok: az 1900-as évek elején fejlesztett sárkány, még nem repülő, de még sárkány. Gyakorlott építők keze munkáját dicsérik a replikák.

 

M

 

 • Madár alakú sárkányok: nagyon sok változata van ennek a fajtának, az egészen elnagyolt, csak formájukban hasonlító daraboktól, az apró részletekig kimunkált remekekig.

 

 • Muslinca sárkányok: a magyar Komjáthy István (Komi) a fejlesztője ennek a formájában is egyedi megjelenésű egyzsinóros sárkánynak. A kis és közepes széltartományban repül jól, esetenként farokkal kell kiegészíteni, a stabilitás érdekében. Összeállítást nem igényel, a tokjából kiszedve szinte önállóan felveszi repképes formáját. Legyünk büszkék erre az invencióra!

 

http://komikite.hu/hu/cimlap.html

 • Miniatűr sárkányok: a Kulturális Forradalom idején a sárkányozást betiltották, néhány sárkánykészítőt, akik figyelmen kívül hagyták a tilalmakat , 3 év börtönre ítélték és a Vörös Gárda a meglévő sárkányokat megsemmisítette. Ekkor alakult ki a miniatűr sárkánykészítés kultúrája, melyet az ősi hagyományokat őrző készítők  titokban műveltek , hogy képességeiket megőrizzék. Ezek a példányok a gyűjtők körében nagyon értékesek. Napjainkban is készülnek ilyen repülni képes darabok.

N

 • Null szeles sárkányok: sok formájuk ismert, egy, két, és négy zsinóros változatban. A pilótának a repüléshez szükséges felhajtóerőt (szelet) a mozgásával éri el. Ez lehet egy hátráló, vagy csak kézzel kivitelezett mozgás. Rendkívül könnyű anyagból készülnek, a végletekig elvékonyítva minden építőanyagot, ugyanakkor nagy felület jellemzi ezeket a sárkányokat. Az egy és kétzsinóros változatok a húzástól erősen emelkednek. Több beltéri versenyt is rendeznek csak ennek a fajtának. Szélcsend, vagy gyenge szélben szabadtéren is használják. A svájci Horváth kite lab null szeles sárkányaival találkozhatunk a legtöbbet: Synergetic, Urban ninja

 • NPW 5 -9 sárkányok: a NASA fejlesztette ki az űrjárművek számára fékernyő gyanánt. Igen erősen húzó, lassú 2 vagy 4 zsinórra is beköthető vadállat. Vigyázzunk, erősebb lökéseknél, nem vagyunk ellenfelei! A szélablak szélét nem nagyon szereti.

 

 • Navy dove sárkányok: 1997-ben jelent meg ez a dobozsárkány a brit „Kite” című könyvben. Csak annyi jellemzőt találtam róla, hogy jó az emelőereje.

 

 

O

 

 • Oinos sárkányok: ez a sárkány is Bell nevéhez fűződik.

 

 Ugrás P-Zs

Share Button

Szólj hozzá a témához!