A – F – Sárkánytípusok

Share Button

A

 • ARC sárkányok: Az Ausztrál Peter Lynn fejlesztése, 2000-ben került ki a piacra, azóta több változata is megjelent. Egy nagyon stabil és biztonságos fajta vontatósárkány. Merevségét a belépő élen található visszacsapó szelepeken beáramló levegő adja, alapvetőleg különbözik a többi vontatótól abban, hogy két réteg alkotja a szárnyfelületet, és a belépő élen nincsenek zsinórok (kantár), csak a szárnycsúcsokon. Több felhasználás módja is lehet, pl.: buggyhoz (háromkerekű irányítható jármű) vagy wakeboardozáshoz (a vízisí egytalpas változata)

 • Aquaglider sárkány: egy hajó után kötött emberszállító sárkány. Sok formában jelent már meg, napjainkban már nem lehet ilyeneket látni, csak modern formáját

Az eszközről cikk itt!

 • Aszimmetrikus sárkányok: az általános gyakorlat az, hogy a bal és a jobb oldal tükörképe egymásnak. Egyesek a kihívást abban látják, hogy ezt az egyensúlyt felborítva, repképes egyedeket hozzanak létre. A magyar Bodoczky István készített több darabot, a képen az Ő sárkánya látható.

A Drachen Alapítvány angol nyelvű cikke itt!
Magazinunkban is megjelent riport első és második része!

 • Airbow sárkányok: négyzsinóros precíziós trükksárkány. Egyedi formája miatt könnyen felismerhető, irányításához sok gyakorlat szükséges. Az alakzatrepülésen kívül sok trükk kivitelezésére is alkalmas.

 • Allister dobozsárkányok: leírást nem találtam

B

 • Ballon sárkány: zárt léghajóra emlékeztető sárkány, az oldalán szárnyakkal. A formáját merevítő és hélium adja. A 2. világháborúban alkalmazták zuhanó és vadászbombázók ellen, zsinór helyett drótkötelet használtak. Esetenként a légiriadóra figyelmeztető szirénákat is a magasba felhúzták, hogy nagyobb távolságban is hallható legyen. Cikk erről a sárkányról itt!

 • Bermuda sárkányok: hat vagy többszögű sárkány farokkal szerelve. A merevítők küllőszerűen helyezkednek el, ezekre ragasztanak rá koncentrikusan elhelyezkedő, több színből álló selyempapírt. Ezeket a sárkányokat csak húsvétkor eresztik, Krisztus mennybemenetelének szimbólumaként.

 • Bow sárkány: ötzsinóros vontatósárkány, aminek merevségét felfújható tömlők adják, így a vízről is indítható főbb jellemzői: a jobb fékezhetőség, könnyű irányítás, aránylag kis merevség, mélyebb vitorlaprofil, nagy stabilitás. A használóik kényelmes, tanuló sárkánynak jellemzik. Az ötödik zsinórral 100%-os arányban be lehet fékezni a sárkányt.(depower) A bow és a hybrid sárkányok között kilépő élen van csak különbség, a hybridé konvex, míg a bow sárkányé konkáv kialakítású.

 • Beamer sárkányok: kis és közepes méretű, 4 zsinóros, irányítható, (fékezhető) paplansárkány. Kényelmes, jól irányítható, kicsit lomha „birkózósárkány”, közepes szélben azért vigyázzunk. Minden esetben kössük be a kitekillert, még, ha túl sok az önbizalmunk is! Hallottam már, milyen baleseteket okozott.

 • Angol boltív (arch-top) sárkányok: hasonlatos a gyémánt alakú Eddy sárkányokhoz, alakjukban gyakorlatilag csak a felső íves kiképzésben különböznek, illetve ez a sárkány farokkal képes csak repülni

 • Brasington sárkányok: ezen név alatt sokféle formával és design-al találkozhatunk. A név egy lelkes fejlesztő-építőmestert takar, aki tasmániában készíti ezeket az egyedi darabokat.

http://www.robertbrasingtonkites.com/index.php

C

 

 • C formájú sárkányok: 2, 4, vagy 5 zsinóros vontatósárkány, aminek merevségét felfújható tömlők adják. Főbb jellemzői: a belépő élen nincsenek zsinórok (kantár), merevebb forma, dinamikus, egyenletes húzóerő felépítés, fordulóban nem esik ki a szélből, az ötödik zsinórral ki lehet fordítani a szélből, vízről is indítható. Külső jellemzője, hogy a szárnyprofil alja szögletes. Köszi Ricsi!

wainman_c_kite_2013_4-560x345

 • Chapi-chapi sárkányok: a Fülöp szigeteken népszerű sárkány, újságpapírból, nejlonból, vékony merevítőkből gyorsan összeállítható eszköz

 

 • Cody sárkányok: Samuel Franklin Cody feltalálóról kapta a nevét ez a fajta dobozsárkány. Háborús célokat szolgált, elsődleges feladata az volt, hogy megfigyelőt emeljen a magasba. Főbb jellemzői: nagy emelőerő, stabil repülés, egyedi forma

 • Conyne sárkányok: a delta és a doboz sárkány kombinációjából született, a ’70-’80-as években „repülte” fénykorát. Nagyon stabil és széles széltartományban képes repülni.

 • Célsárkány: a második világháború alatt került kifejlesztésre ez az egyedi irányítórendszerrel ellátott sárkány. A feladata légvédelem edzésben tartása volt, meghatározott szabályok szerint lőttek a sárkányra, amin az ellenséges gépek felségjelzései szerepeltek. Igen nagy darabszámban gyártották, a gyűjtők kedvelt darabjai közé tartozik. Cikk erről a sárkányról itt!

 • Circoflex sárkányok: talán a legegyszerűbb dobozsárkány, leírások szerint csak ragasztószalaggal is összeállítható típus, mozdulatlan repülés jellemzi kiegyensúlyozott szélviszonyok esetén. Repülése meghökkentő látvány!

 • Cross deck sárkányok: az elmondás szerint nem is sárkánynak, hanem látnivalónak készült J. Meglepetésére jó repülési tulajdonságokkal rendelkező, stabil sárkányt kapott!


D

 

 • Doboz sárkányok: nagyon sok változata van ennek a fajtának, az 1892-ben repült az első példány. A leghíresebb sárkányok Hargrave és Cody nevéhez fűződnek. Ezekkel hol időjárási műszereket emeltek magasba, hol személyek emelését tűzték ki célul

 • Delta sárkányok: formája után kapta a nevét, az egyik legkönnyebben összeállítható fajta. Az 1800 évek végén, egy fejlesztés során sokat javítottak repülése stabilitásán, amikor elkezdték alkalmazni a gerinc-él vitorlát (keel) (a képen a zsinór erre a pontra van bekötve). Könnyen elkészíthető sárkány, jó repülési tulajdonságokkal.

 • Della porta: egy nagyon egyszerű lapos sárkány két merevítővel. A kantár csak három ponton csatlakozik a sárkányhoz, farokkal repül kiegyensúlyozottan.

della porta

 • Delta (vontató) sárkányok: a hybrid sárkányok kiigazított változata. A C alakú sárkányokkal könnyen összetéveszthető, a formája (kiterítve) jobban hasonlít a delta alakra. Ezzel a változtatással nagyobb felületet hoztak létre, ami nagyobb vontatóerőt biztosít. Formáját felfújható tömlők biztosítják.

 • Dopero sárkányok: egyzsinóros, kis szélben is kiválóan repülő, jó emelőerővel bíró sárkány. Gyakorlatilag két egymás mellé illesztett roller sárkány, gyenge szélhez előszeretettel használják stabil repülése miatt a KAP-osok.

 • Double vagy sima prasled sárkányok: sikló sárkányok csoportjába tartozó egyed. A nyitott cellák és a gerinc-él vitorlák a stabilitást javítják, szerkezetét vékony merevítők tartják feszesen. Jó ereje miatt előszeretettel használják más széljátékok és 3D sárkányok számára emelősárkánynak


E

 

 • Eddy sárkányok: Eddy sárkányai a hagyományos maláj formára készülnek, de jelentős fejlesztésnek számít, hogy a merevítőket gyenge ívben meghajlította, így a sárkány stabilan repült. A maláj sárkányok farokkal, míg Eddy-é farok nélkül is megbízhatóan repült.

 • Edo sárkányok: általában magas művészi szinten kidolgozott, egyedi merevítőrendszerrel és kantárral ellátott szerkezet. A származási helye Japán.


F

 

 • Figurális sárkányok: nagyon sok változata és formája ismert. A széltől felfújódva nyeri el repképes formáját ez a fajta.

 • Flexifoil: vontatósárkány fajta, merevítők nélkül. A formáját a belépő élen nyitott cellákon befújó levegőtől nyeri el. A 4,9 nm-es méret a legideálisabb, mert az emelőerő-sebesség arány így a legoptimálisabb. A kantár a belépő élen rögzített, ezzel segítve a cellák nyitottságát.

 • Facet vagy hópehely sárkányok: az egyzsinóros dobozsárkányok egyik változata, csillag alakzatban helyezkednek el a merevítői, amire a vitorlát feszítik ki. Ritka jelenség, néha 3-4 méteres fesztávval is készítik.

 • Flowform sárkányok: a parafoil sárkányok továbbfejlesztett változata. A különbség a cellák közötti elválasztókba beépített nyílások, és szellőzőkben van, így kiegyenlítődhetnek a sejtek közötti nyomáskülönbségek.

 • Freestyle sárkányok: kétzsinóros irányítható típus. Talán a legkifinomultabb szerkezetek, alkalmasak hirtelen fordulásoktól, háton repülésen keresztül az áteséses alapuló trükkök mindegyikére. Kantárjuk bekötési pontjait változtatják a profik szélviszonyhoz függően. Laikusok számára nem mindig látható, hogy melyik trükk hol kezdődik, és hol fejeződik be. Tervek, tippek az elkészítéshez itt!

 • Fled sárkányok: nagyon kicsi szélben is képes biztonságosan repülni ez a kétgerinces sled és a flare típusokból összegyúrt változat. Nincs szükség farokra és meghajlított merevítőkre, bár ezek csak javítani tudnak a stabilitáson

 • Flare sárkányok: a sled (szán) típushoz tartozó egyzsinóros, gerinc-él vitorlákkal. Több merevítőt tartalmaz, mint a sled, farkat, úszóhorgonyt kell kötni rá a stabilitás érdekében. Repülése meglehetősen instabil.

Ugrás G-O

Share Button

A – F – Sárkánytípusok bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. ricsi hozzászólása:

  A C kite-nél a fényképek hibrid kite-okn nem C-k. A C-knek az alja szögletes, nincsenek lekerekítve.

Szólj hozzá a témához!