P – Zs – Sárkánytípusok

Share Button

P

 • Pillangó sárkányok: kis súly és művészi kidolgozottság (szín és forma) jellemzi ezt a fajtát, a profi reptetők életszerű szárnycsapásokra emlékeztető mozgásra bírják a sárkányt

 • Parafoil sárkányok: a belépő élen nyitott vontató-sikló sárkány. Az alakját a szél nyomásától felfújódó cellák segítségével nyeri el. A kantárzat segíti a repképes forma fenntartását. Hasonlatos a flexifoilhoz, kiképzésében más, a kantárzat un. gerinc-él vitorlákhoz (keels) csatlakoznak. A széllökésektől és oldalszéltől instabillá válik.

 • Patang sárkány: Indiában a leggyakoribb sárkány. A merevítők bambuszból készülnek, a vitorla papír, az éleket fonállal erősítik. Farok helyett egy csomóba fogott bambuszforgácsot rögzítenek. Harci sárkány.

 • Pfeil ente sárkányok: a pearson roller sárkányokhoz hasonlatos eszköz, kis szélben teljesít jól, de a kantár beállításával akár a közepes erősségű szélben is repül.. Kecses formájával magára vonja a figyelmet! Beltérben is használható, esetleg horgászbot-meghajtással a szélmentes napokon.

 • Pajta ajtó (barn door) sárkányok: a klasszikus della porta sárkányok formájához hasonlatos, amit még egy merevítővel egészítettek ki. Kiegyensúlyozáshoz a farok használata elengedhetetlen. A 19 sz. elején élte fénykorát, meteorológiai eszközöket emeltek ezzel a sárkánnyal, de nem volt elég stabil, ezért más sárkányokat kezdtek alkalmazni.
 • Pansh sárkányok: a Kínai cuccok már nem feltétlenül vacakok, ebbe a kategóriába tartozik a Pansh is. Meglehetősen jó minőség jellemzi, honlapjukon a fejlesztések sorozatát lehet nyomon követni. A kezdők és haladók számára ajánlják típusaikat, amiket stabil repülés és könnyű kezelhetőség jellemzi, az átlagosnál egy kicsit könnyebben esik ki szélből. Ár-érték arányban felülmúlhatatlanok, szerintem a nagy felületek kedvelőinek evidenciája lehet.

R

 

 • Reklám sárkányok: ezek a sárkányok logókat, reklámgrafikát vagy szövegeket hordoznak felületükön. Napjainkban a sárkánykereskedelemnek jelentős hányadát teszi ki ez a fajta, nagy számú megrendelések jellemzik ezt az ágazatot. Egyes típusokra a sötétben reklámfeliratot, képeket vetítenek. Cikk ezekről a sárkányokról itt!

 

 • Repülőgép utánzat sárkányok: sok változatban készülnek, a kétfedeles, idősebb daraboktól a modern vitorlázó gépekig

 • Rugalamas szárnyú vagy rogallo sárkányok: Francis Melvin Rogallo fejlesztette ki felesége segítségével ezt a fajtát. Olyan sárkányt szeretett volna létrehozni, aminek a szárnya a szél nyomására veszi fel repképes alakját.

 • Rotor sárkányok: a forgásuk által generált nyomáskülönbségtől repülnek ezek a sárkányok. Érdekes jelenség a repülésük, ritka fajtának számít, de a gyártók kínálatában szerepelnek.

 • Rokkaku sárkányok: japán sárkány, nagyon stabil, széles széltartományban képes repülni. Ha valaki sárkánykészítésen töri a fejét, íme, itt egy igen egyszerű, biztosan repülő szerkezet. Sokan a kezdők számára a legelső sárkányként ajánlják ezt a fajtát. Gyakran találkozhatunk ezzel a formával

 • Revolution sárkányok: négyzsinóros precíziós (irányítható) lapsárkány, teljesen egyedi repülési karakterisztikával. Több fajta is megjelent, létezik belőle „speed”, vontató, kisszeles, beltéri és a fejlesztők által dedikált változat. A Barresi által szignált szériából a Pro változat bír a legjobb tulajdonságokkal, illetve kis szélre a Zen. Tökéletes irányításához többéves gyakorlatra van szükség. A haladó és profi pilóták számára nemzetközi versenyeket is rendeznek, de a világon sok helyen szerveznek zenés bemutatót 4-5 sárkánnyal.Típusok és rövid leírások itt!

 • Roloplan, pearson roller vagy roller sárkányok: gyakorlatilag, egy merevítőn – két vitorla rendszerű stabil szerkezet. A két vitorla egy síkban helyezkedik el. Hasonlatos megjelenésében a Pfeil ente sárkányokhoz. A hasonló méretű sárkányokhoz képest stabilabban repül, a vitorlák íveltségéről egy-egy feszítőszál gondoskodik.


S

 

 • Sárkány sárkányok: a hagyományos, részletekig kidolgozott darabok Kínában és a keleti országokban készülnek, több méretben. Készülnek modernebb változatok is.

 • Speed vagy sebesség sárkányok: irányítható kétzsinóros változat, léteznek trükk és soft kivitelben is. Ezeket a sárkányokat a nagy sebesség és húzóerő jellemzi, az átlagos kiviteltől. Erősebb szelet kedvelik. Irányításuk csak gyakorlottaknak javasolt!

 • Synergetic sárkányok: a svájci Horvath Kitel lab. fejlesztése. Null, vagy kis szélben lehet reptetni. Ez a változat több néven is megtalálható, úgymint: airskim, vagy le tacet. A fejlesztő saját használatra nyilvánossá tette Urban Ninja sárkánya terveit.

 • Szalag vagy skybow sárkány: ennek a típusnak a két vége rögzítve van a földhöz, a magnus hatás elvén működik, a szalag hossztengelye körül forog, ezzel generálja a felhajtóerőt. Forgása közben érdekes hangot hallat.

 • Szélmalom sárkányok: egyedi megjelenésével felhívja magára a figyelmet. A rotorsárkányok csoportjába tartozik, a széltől meghajtott forgórészek helyettesítik a vitorlát.

 • Sode dako vagy kimonó sárkány: japánból származik, kis szélben is igen jól repül, erősebb szélben farokkal egészítik ki a stabilitás érdekében

 • Symphony paplan sárkányok: a legnépszerűbb, kétzsinóros kisméretű flexifoil paplansárkány, kezdőknek kifejezetten ajánlott. Nagyon jó tulajdonságokkal bír, jól irányítható, méretéhez képest jól húz, könnyen összeállítható. A típus utáni szám nem a felületet jelzi, hanem az ernyő szélességét!

 • Sled vagy sikló/szán sárkányok: az egyik legegyszerűbb sárkány, csupán két párhuzamos merevítője van/lehet. Akár kukászsákból, ragasztószalagból is összeállítható. Biztos repülés jellemzi, némelyik változatán oldalt nyitott cellákat alakítanak ki. Sok változata ismert, az egyrétegűek osztályába tartozik

 • Sellers sárkányok: az 1900-as évek elején fejlesztett és szabadalmaztatott sárkány, merevítős szárnyai és a csőszerű farok is erről árulkodik. A képen a 100 éves évfordulóra épített replikája látható.

 • Synergy 333: háromzsinóros eszköz, kis szélhez, beltérbe is ajánlják. Az irányítását meglehetősen nehéznek ítélik, pláne, ha forgáskor elfelejtjük melyik csúcshoz melyik kormánycsúcs tartozik


T

 • Tangler: harci sárkány az  Egyesült Államokból. Meglehetősen nagyra nőtt azoknak a tábora, akik az ázsiai kultúrákból átültetve Amerikában meghonosították a harci sárkányozást. Szabálykönyv jött létre a versenyen résztvevőknek, elsősorban az ellenfél zsinórjának érintése a fő cél.  A tangler alap helyzetben, amikor zsinórját nem húzzák egy helyben pörög, majd amikor az orr a kívánt irányba áll, a pilóta meghúzva a zsinórt a sárkány igen gyorsan megiramodik. Ezt a manőverezési képességet használják ki a versenyzők és küzdenek egymás ellen.Bővebben a szabályokról itt! Az elkészítéshez segédlet itt!

 

 • Tetraéder alakú sárkányok: Alexander Graham Bell fejlesztette ki ezt a sárkányformát, az érdekessége az, hogy a végtelenségig lehet bővíteni a cellákat. Az egyik legnagyobb 3393 darabból állt!

 

 • Trükk sárkányok: kétzsinóros, Magyarországon a legelterjedtebb fajta. Nagyon széles választék áll rendelkezésre. A sárkányok a laikusok számára egyformának tűnhetnek, de valójában nagy különbségekkel repülnek. Nemzetközi versenyeken is megmérettetheti magát a pilóta ezekkel a sárkányokkal kötelező feladatsort repülve, illetve „balett” versenyszámokon zenei aláfestéssel, egyéniben, párosban, illetve csapatban. A sárkányok egyes példányai 46 féle trükkre képesek, amihez sok gyakorlat, ügyesség szükséges.

 • Tri D vagy pely doboz sárkányok: feltűnő, elfeledett dobozsárkány. A nevét az ausztrál Peter Lynn-ről fejlesztőről kapta, leírások szerint meglehetősen instabil változat, sokat kell ügyeskedni a kantárbeállításokkal.


U

 • Urban ninja: A svájci Horváth Kite lab. műhelyéből került ki ez az igen könnyű sárkány. Beltéri vagy null szeles használatra lett kitalálva, a hazai műhelyekben előszeretettel készítik jó repülési tulajdonságuk miatt. Két változata is ismert: a sima „urban ninja” és a „bad”. A fejlesztő saját használatra nyilvánossá tette e két sárkánya terveit. A Bad változatról építési segédlet magyar nyelven itt!

http://www.horvath.ch/ninja/the_urban_ninja.html

 

Ü

 

V

 

 • Vízen vontatott vagy wego sárkány: egy motorcsónakkal húzott, felfújt, személyszállító sárkány

 • Vitorla sárkányok: kisebb hajókon a hagyományos vitorlák erejének kihasználásának újragondolt változata. Egyes változatok kisegítő, míg mások kizárólagos erőforrásként segítenek a meghajtásban. Az ausztrál Peter Lynn egy katamarán rendszerű sárkány-hajót is kidolgozott szabadidős sporthoz.

W

 • Wau sárkányok: Malajziában használatos sárkány, jelentése: hold, ami a sárkány alsó részén található formára utal. A keret bambuszból, a vitorla vékony szövetből készül. A vitorlát általában nagy részletességgel festéssel díszítik.

 • Waldof sárkányok: a nevét feltalálójáról kapta ez az érdekes szárnyas – dobozsárkány. A fejlesztő a legkisebb súly mellett a legnagyobb vitorlafelületet akarta elérni.

 • Wing sárkányok: nagyon sokan a mindenki által ismert sportáruházban akadnak bele első sárkányukba. Ezek a sárkányok érdekes képet mutatnak típustól függően. Egyes darabok jó repülési tulajdonságokkal rendelkeznek (néha átépítés, kantárállítás után), míg másokkal csak felszállni, és fordulót gyakorolni lehet.


Y

 • Yeon: koreai harci sárkány. Nagyszerű repülési tuljdonságainak, és egyszerű elkészíthetőségének köszönhetően egyre szélesebb körben lett népszerű. A vitorla felületén kialakított lyuk kiválóan tudja szabályozni változó szél esetén a nyomást. Ez az a fajta sárkány ami orral előre minden irányba képes repülni, első harci sárkánynak nagyszerű választás.

Z

 

Zs

 • Zsák sárkány: papír vagy nejlonzacskóból készíthető sárkány. Talán a leggyorsabb módja a sárkányépítésnek. AZ egyrétegűek széles csoportjába tartoznak. Irányítható fajtája pl.: starta bache

http://www.gombergkites.com/nkm/plan4.html

Share Button

Szólj hozzá a témához!