Mindent a szélről

Share Button

 

A levegő vízszintes áramlását nevezzük szélnek, aminek iránya és nagysága van. A felszíni szelet 10 méter magasságban mérik.

A szélirányt minden esetben úgy adják meg, ahonnan fúj, az irányok a következők:

– északi 0 vagy 360 fok,

– keleti 90 fok

– déli 180 fok

– nyugati 270 fok

A szél sebességét a meteorológusok m/s-ban vagy csomóban (knot) adják meg, egyes felhasználóbarát oldalak a hagyományos mértékegységeket (pl.:km/óra, Bft) is használják. A szélsebesség mérésére nem mindig áll rendelkezésre műszer, ilyenkor a szél által kiváltott környezeti hatásokon alapuló megfigyelésekből kialakított Beaufort (Bft) skálát lehet használni, vagy szélzsákot (anemoszkóp).

Nullszeles  

Ultralight    

Standard    

Vented      

Ahhoz, hogy a levegő nyugalmi helyzetéből kimozduljon, valamilyen erőhatás szükséges. A levegőben a vízszintes mozgásokat kiváltó erő a nyomáskülönbségből, a nyomáskülönbség, pedig hőmérséklet-különbségből származik.

A ciklonok örvény formájában jönnek létre, amiknek átmérője terjedhet pár 10 kilométertől egészen több ezer kilométerig. Az északi féltekén, ha az örvény belsejében alacsonyabb a légnyomás, mint a külső részében, akkor ciklonról, ha a nyomás fordítva alakul, akkor anticiklonról beszélünk. Az anticiklon áramlása az órajárásnak megfelelő irányban halad. A ciklon közepe és a külső része közötti nyomáskülönbség nagysága határozza meg a szél erősségét. A ciklonokból származó szél nem veszélyes, lassan, egyenletesen változik. Az anticiklontól csak néha fordul elő szél.

A frontok érkezésével is számíthatunk szélre. A melegfrontból kevésbé alakulnak ki szelek, hosszas esőzésekre számíthatunk, viszont utána meleg, napos időt kapunk cserébe. A hidegfrontnak több típusa is van, a hideg, lökéses szél gyakran erős vagy viharos erejű, amely a front mögött tartósan, akár napokig is megmaradhat. A ciklon magja közelében kevésbé kifejezett a szélfordulás.

A helyi szelek képződésében a gomolyfelhők jelentős szerepet kapnak. A felhő felé irányuló feláramlások helyén helyi szelek alakulnak ki, 10-20 km/óra sebességgel.

 

Minél erősebb ez a feláramlás, annál gyorsabb a felhőképződés, toronyszerű formát alkot, a teteje elszürkül, a szél ekkor megélénkül. Amikor a feláramlás megáll, szélcsend tapasztalható. Ekkor még van időnk elhagyni az eresztőhelyet, mert rövid időn belül eső, vagy jégeső formájában lehullik. Ezek a felhők nem feltétlenül jelentenek esőt vagy záport.

Vigyázzunk a gomba alakú felhőkkel, jelenthetnek zivatart.

Hosszas megfigyelések igazolják, hogy a szélerőnek a szárazföldön napi periódusa van, mely abban nyilvánul, hogy a szél délelőtt erősödőben van, a déli órákban legerősebb, délután gyengül, és éjjel lecsendesedik. Magas hegyeken délben a szél gyengébb, mint este és reggel.

A szélerő évi menetében általában azt lehet észrevenni, hogy a hideg évszakban a szelek erősebbek, ami azért van, mert télen a nyomáskülönbségek is nagyobbak. A szélsebességnek jellegzetes évi menete van, legszelesebb időszakunk a tavasz első fele, míg a legkisebb szélsebességek általában ősz elején tapasztalhatók.

A délnyugati szél egyik vidéken sem tartozik a gyakrabban előforduló szelekhez. Legszelesebb tája az országnak a Felső-Tisza vidéke. A szélcsendes napok az összes nap átlag negyedrészét teszik ki.

Hazánkban évente átlagosan 6-70 nap viharos (amikor a szél legerősebb lökésének sebessége meghaladja a 15 m/s-t), az erősebb viharok (20m/s) száma, pedig évi 25-26. Az átlagos szélsebesség alapján hazánkat a mérsékelten szeles vidékek közé sorolhatjuk, a szélsebesség évi átlaga Magyarországon 2-4 m/s között változik.

Szélerő

Felmerül a kezdőben, hogy melyik szél lehet alkalmas a sárkányozáshoz. Íme, az én sztorim és a tanulságok:

Amikor én elkezdtem ezt a sportot űzni, egyértelmű volt számomra, hogy az erős, az utcákon a nejlonszatyrokat is elrepítő szél az ideális.  Egy ilyen napon indultam neki összeismerkedni a négyzsinóros sárkányommal, előtte gondosan megnéztem pár videót, mit, hogyan fogok csinálni a levegőben. Amikor kiérkeztem a „reptérre” és nekiálltam összeszerelni, megdöbbentem azon, milyen erős ellenállása van egy ilyen szerkentyűnek. Erősen birkóztam a néha szélbeforduló felülettel, zubogott az adrenalin. A zsinórozás is eltartott egy darabig, nagy nehezen sikerült összeállítani a gépet. A szél élénk, 25-30 km/órás (4-5 Bft) lehetett. Eljutottam odáig, hogy fogantyúk a kézben, sárkány a földön. Na, felszállás, irány surány. A videókban látott mozdulatot utánozva elforgattam a fogantyúkat, amitől, fel nem szállt, de erősen forgott a födet szántogatva, majd becsapódás. Nyugi, menni fog…  Újra a mozdulat, újra forog, szánt, vágódik (hogy mit ki nem bírnak ezek a karboncsövek). És ez így ment 4 órán keresztül. Aztán 4 óra önfeledt gyepálás után, amikor csillapodott a szél, egyszer csak megindult a helyes – fel! – irányba. Naugye, hogy megy ez! Ekkor már annyira megbarátkoztam a gondolattal, hogy nekem ez az eszköz, csak az anyaföld felszínének felsértéséhez kell, hogy gyorsan le is zuhantam. És a meglepetés ekkor ért! Tulajdonképpen az ezt követő startok nagyon nagy része sikeres volt, ahogy később visszagondoltam, valószínűleg a szél erejének normalizálódásának köszönhetően.

Hogy mi a tanulság?

A kezdéshez, jobb a 2-3 Bft, a sárkányra ható erők még nem olyan nagyok, hogy a gyakorlatlan kezek számára kezelhetetlenné tegyék. Az eltúlzott mozdulatok, kisebb hibákat jelentenek, olykor még egy kezdő számára is korrigálható a téves kormányzás. Ebben a széltartományban a felszálláshoz kell egy erősebb húzás, de a repüléshez már nincs szükség pumpáláshoz, hátráláshoz. A téves mozdulatokból eredő zuhanások és becsapódások még nem teszik tönkre frissen kicsomagolt sárkányt. Ekkor még trükkök tanulásába ne kezdjünk bele, ismerjük meg a gépet, nyolcasokat fordulókat repülve, a szélablak szélén a biztonságos leszállást gyakoroljuk.

Trükkökhöz, amikor már jobban megy az irányítás, szereztünk némi rutint, a 10-20 km/órás szél az ideális. Az ennél erősebb szél rutinos pilóták számára is rejt kihívásokat, pláne, ha lökésekkel, szélfordulásokkal tarkított. Ebben a szélben könnyen elmehet a kedve a kezdőnek.

 A 10 km/óra alatti sebességű szél is ugyanezt eredményezheti, a felszálláshoz erős húzás kell, sokat kell pumpálni, hátrálni, könnyen kedveszegett lehet a gyakorlatlan.

Szélirány

A szél irányát egyéb eszköz nélkül a fülünkkel állapíthatjuk meg, egy kis figyelemmel (és fejforgatással) könnyen felébreszthetjük ezt az amúgy alvó érzékelési módszert. A szélirány változását olykor a sárkány esetenként érthetetlen reagálása is jelezheti, nem minden esetben lehet észrevenni, hogy már nem a kezdeti irányból fúj. Olykor erős irányváltozások is előfordulnak egymás után, sőt teljes fordulat is bekövetkezhet.

Földközeli szélcsend

Amikor ideálisnak mondható szélviszonyok között a sárkány nem akar a föld közelében teljesíteni vagy startolni, ne lepődjünk meg. Létezik a föld közeli szélcsend jelensége, amit nem mindenhol tapasztalhatunk meg.

Szélárnyék, turbulencia

A szélárnyék jelensége azon alapszik, hogy valamilyen tereptárgy (domb, fa, épület) elfedi a valós sebességű szelet, ezeken a helyeken szélcsend, vagy csak töredékerővel fúj. A szélárnyék veszélyes lehet, ha nagyobb húzóerejű sárkányt reptetünk, mert az árnyékos részen még kezelhető jószág a valós sebességű áramlatba kerülve gondot okozhat. Ismerek olyat, aki egy épület mellett járt így. Ezeken a helyeken alakulnak ki a turbulens áramlások, ami gyakorlatilag a szél örvénylését jelentik. A turbulencia furcsa dolgokat művelhet, visszahajthatja a sárkány egyik szárnyát, eltolhatja, vagy forgathatja a gépet. Előfordulhat, hogy a föld felé fúj, vagy az uralkodó széliránnyal ellentétesen is!

Széllökés

Széllökésnek vagy pöffnek nevezzük azt a jelenséget, amikor az egyenletesen fújó szél ereje ugrásszerűen megnő, ezeknek több változatát is megtapasztalhatjuk, léteznek egy, hirtelen erősödésből álló befújás, de van amikor sok, apró követi egymást. A sárkányosok nagy része megtapasztalja ezt a jelenséget, esetenként jobb ilyenkor elengedni a zsinórokat, mielőtt eltörik egy alkatrész, vagy lezuhan a sárkány. A sárkányok nagyobb felülete felerősíti a széllökések – a földön alig, vagy nem érezhető – erejét, ilyenkor erős húzás, vagy már a fent is említett darabos szaggatást érezhetünk.

Itt miért nem fúj, ott van szél!

Gyenge szélben lehet megtapasztalni azt, hogy a sima repüléshez nem elég egyhelyben állni, és a zsinórokkal irányítani a sárkányt. Nem egyszer megtörtént, hogy közelben látható lobogók, a környező fák levelei mozognak, itt nálam meg semmi szél. Nos, nem tudom mi az oka, de tény, hogy a szél néha csatornákban mozog, ami elég elkeserítő lehet.  Mérsékel szélben is előfordulhat egy-egy szélcsendes időszak.

Szélablak

A szélablak az a nagyjából félkör alakú terület, amiben a sárkány minden szögnél elérheti a legnagyobb magasságot egy mozdulatlan pilóta előtt. A szélablak méretét befolyásolja a domborzat, a zsinór hossza, a szél sebessége, a pilóta ügyessége és a sárkány vagy sárkányok repülési jellemzői.

 

És egy kis hasznos idézet a http://www.hegyiacsok.ro/ oldalról.

A felhők: ha a tiszta égbolton vékony, magas, fehér cirrusz felhők jelennek meg, az időjárás 2-3 napon belül elromlik.
– ha az égboltot rövid idő alatt belepi egy vékony felhőréteg, amelyen át láthatjuk a Napot vagy a Holdat, az idő kevesebb mint 24 óra alatt elromlik.
– ha az égboltot szürkés felhőréteg lepi be, amelyek alatt sötétebb árnyalatú felhőpamacsok úsznak a talaj mentén fújó széllel ellentétes irányba, az eső percek, legföljebb órák kérdése.
– ha elnyúlt, egyenletlen felülető altokumulusz felhők jelennek meg a reggeli tiszta égbolton, délutáni zivatarra, jégesőre számíthatunk.
– a délután vagy este megjelenő, rózsaszínő cirrokumulusz felhők több napig tartó esőzések előhírnökei.
– ha estére kitisztul az égbolt, de észak-nyugaton fekete felhők úsznak a láthatáron, az idő másnap is esős marad.
– este a völgyeken felkúszó, a csúcsok környékén megmaradó köd másnapi rossz időt jelez.
– ha esik az eső és a szél iránya megváltozik, észak, észak-nyugati irányból fújva, az idő helyreáll.

A szél: reggel, ha a levegő hideg és az ég tiszta vagy enyhén felhős, a szél pedig csak mérsékelten, egy meghatározott irány nélkül fúj, az idő szép marad.
–  ha reggel a levegő meleg és tiszta az ég, a szél pedig egyáltalán nem fúj, nyáron, a délután folyamán viharra, télen estefelé ködre számíthatunk.
– ha a hegy lábánál a szél ellenkező irányból fúj, mint a gerinc közelében, az idő hamarosan elromlik.
– ha hideg van, esik az eső vagy havaz és erős szél fúj déli irányból, a rossz idő több napon át megmarad.
– ha szép idő van, de erős észak-nyugati szél fúj a hegygerincen, az idő elromlik.

Az égbolt és a felhők színe: a sötétkék égbolt tiszta időt jelent.
– a sárgás-aranyszínő égbolt napkeltekor száraz, tiszta időt ígér.
– a lillás égbolt, a napkeltekor ibolyaszínben játszó felhők még aznapi esőre engednek következtetni.
– a széleiken vörösben, zöldes-kékesben játszó felhők nagy esők előhírnökei.

Előrejelző, hasznos oldalak:

Windguru

Met.hu rövidtávú, megbízható

Pillanatnyi helyzet, Budapest, agglomeráció, Magyarország

Szélsebesség konverter

Windfinder

Share Button

Mindent a szélről bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Delta hozzászólása:

    Hali!

    “Itt miért nem fúj, ott van szél!”
    Erre egy lehetséges válasz például a következő. Képzeljünk el egy kellemes nyári mezőt alapvetően szépcsendben, amit süt a Nap. A levegő a mező felett szépen felmelegedik, de szinte meghazudtolva a fizikát nem emelkedik el a talajtól, mint ahogyan ezt egyébként joggal várnánk. Instabil állapot alakul ki egy nagy meleg légbubborék formájában. Ez az instabil állapot aztán valamilyen külső zavarás hatására elszabadul. A külső hatás lehet egy felhő árnyéka, ami a mező egyik felét elkezdi betakarni, biciklis, de akár hang is. Ekkor a meleg levegő elkezd emelkedni felfelé, de nem egyszerre mindenhol, hanem egy pontban pl ahol a felhő árnyéka kezd betakarni. Szóval, mint egy képzeletbeli füstoszlop elkezd az ég felé törni a meleg levegő és közben a rét többi pontjáról szívja el a többi meleg levegőt, amit a talaj közelében szélnek élünk meg. Aztán amikor elfogy a felmelegedett levegő. Lecsendesedik a szél és újra várni kell ameddig jó meleg lesz a helyzet.

Szólj hozzá a témához!