Műhelymunka, avagy roloplan a varrogép alatt/4

Share Button

A roloplan összeállításának sorrendje a sok fül, zseb, erősítés és hajtogatás miatt meglehetősen furmányos.
Nézzük csak, eddig megvolnék a csőtokokkal, rajtuk a hosszirányú feszítéshez szükséges két végponti hevederes karikával, a kezdeti szárnyon az orrvitorla csatlakozó hevederei, a kantárok 2-2 erősítése és annak kivágásai és a gerinc kezdőpontjához tartozó feszítő hevederfülek.
A másik két szárnypáron annyi a változás, hogy csak a 4-4 db átkötő heveder vezet az előtte lévő szárnyhoz. Az utolsó szárny kilépőjén 4 db fület hagytam a gerinc véghez vezető feszítéshez.
Az eddy-s csatlakozóknál a vitorla ki lett könnyítve, de a hosszirányú feszítéshez kellettek további hevederek a karikáikkal, itt a csőtokok és a vitorla egy zsinórral összekötve tartják meg a kellő távolságot a három pont között.  A gerincnek 6 db kis zsebet alakítottam ki vitorlából, amiben a visszahajtásokat kétszer varrtam, hogy a csövet átdugva ne akadjanak.
Mivel a csőtokok végeit a vitorla íves vonalához kell igazítsam, így elképzelhető némi méretbeli csúszkálás.  Először ezek kerültek fel, majd a hevederek a karikáikkal végül a feszítőpontok, majd a gerinc tokjai. Mondhatom, hogy elég munkát adott a sok átkötés a szárnypárok között, különösen izgalmas a varrógép alá varázsolni a függönyszerű rongyot a végén úgy, hogy egyben is maradjon a ragasztás.
A végső összeállítás a kantározáshoz okozott egy kis gondot, ugyanis a meg nem feszített vitorla miatt csavarodott össze-vissza. A stopperekhez ezúttal egy ragasztós zsugorcsövet használtam, amit csak rá kellett melegíteni a pontokra, majd hagyni kihűlni. Az igazi pofon ez után jött kantárkötésnél: az eddy csatlakozó ugyanis 160 fokos, a terven szereplő 140 helyett. Mindegy, a gerinc méretei stimmelnek, hamarosan átméretezem.
Már csak egy kicsi hiányzik és mehet a felhők felé!

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Magazin | A közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!