Műhelymunka, avagy roloplan a varrogép alatt/3

Share Button

Egy átlagos sárkányon számomra technikailag elég kevés kérdés adódik, azonban ennél 3 ponton is megakadt a szemem, pontosabban részleteken. Amíg nem látok pontosan megam előtt egy jó megoldást, addig tervezni is nehéz.
Az első hely az orrvitorla, ami 30°-os szögben felfelé van megtörve. No, ilyen csatalakozó nincs, de nézzük csak, hogy is lesz ez ott?

A gerincnek 10-es karbont használok, aminek a belső toldója 8-as lesz. A szárnyakat a gerinchez eddy csatlakozóval fogom megoldani.

Tehát az eddyn átmegy egy 8-as, arra húzom rá a gerincet, majd arra is szándékozom felhúzni egy külső hüvelyt… és ez háromszor. Node az a 30º hogy lesz ott? A megoldást a külső hüvelyre forrasztott másik hüvely fogja megoldani (itt egy nagy köszönet httominak, aki a forrasztást intézte!).  Az orrvitorla feszítése még nyitott kérdés!

A második hely a szárnyak belépőélének a csőtokja, amin az előző vitorla kilépőiről becsatlakoznak az átkötések. Kézenfekvő lett volna, hogy a csövekre készítek a csőtokon belül sok fület

és ezekhez csatalakozik be, de ezt elég nehéz lenne kezelni, nem a legjobb megoldás. Gondoltam arra is, hogy a csőtok egyik oldalára felvarrom, de aztán ez sem tetszett, mert így a csőnél csak egyik irányba húzná az anyagot, attól függően hova varrom fel. A végkövetkeztetés az lett, a meglévő vitorlából varrt összekötő csíkokat megbontva az Y szárát bevarrtam és a szabadon maradt szárakat a kiterített csőtokokra szimmetrikusan felhelyezve varrtam össze. A hevederek így már leérnek a csőtok alsó vonaláig és a vitorlának közvetlenül fogják átadni a húzóerőt.

A harmadik rész a farokrésznél a 10°-os ívelése a gerincnél. Azt hiszem erre azért van szükség, mert ez a rész biztosítja az utolsó szárnynak a másik kettő íveltségét. A 10/8-as karbon gerinc erre nem alkalmas, elég merev, de azt hiszem, hogy egy 10-es üvegszál cső megteszi ezt a szívességet nekem. Ha mégsem, akkor szűkítem az átmérőt. Gondolom a kantáron megjelölt beállító a gerinc íveltségét hivatott hangolni. A biztonság kedvéért készítettem egy listát a sorrendekről, nem volt rövid. A fenti szemmegakasztókat csak az érdekessége miatt emeltem ki, a megoldás esetenként kézenfekvő. Eddig jól szórakozom!

Share Button
Zsolt Erdei

Zsolt Erdei névjegye

2010 év elején kezdtem a sárkányozással foglalkozni. Azóta megszállottan próbálom szélesebb körben megismertetni mindenkivel ezt a nagyszerű szeles sportot. Az oldal létrehozásával szeretnék támogatást és információt nyújtani minden érdeklődőnek, közösségi bázist a sárkányosok számára.
Kategória: Magazin | A közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!